Shamai Grin, Jelena Šangarelo
 Ivan Posavec
Terasa kao oaza

Sreća obojena zelenom: Jelena Šangarelo pokazala kako udomiti više od 60 biljaka u centru Zagreba

Zagrebačkoj dizajnerici terasa je dio životnog prostora: ondje pije prvu jutarnju kavu, ruča sa suprugom i radi - okružena biljkama bez kojih joj je dan nezamisliv.

Da svakodnevica i u prometnom središtu Zagreba može biti itekako “zelena”, stilom života svjedoči grafička dizajnerica Jelena Šangarelo (31), koja na svojoj terasi od 50-tak četvornih metara uzgaja magnoliju, brezu, bambus, benjamin, začinsko bilje, sukulente... To je, kaže, “logična ekstenzija” unutarnjeg stambenog prostora, u kojem pak rastu fikus, zlatni puzavac, svekrvin jezik, monstera i brojne druge vrste. O zelenoj raskoši Jeleninog doma govori i brojka - u kolekciji, naime, ima više od 60 biljaka.

jelena sangarelo dom zagreb 07102019 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec
Terasa veličine pedesetak četvornih metara dom je brojnim biljkama.

Biljke za antitalente

A tijekom proteklih mjeseci provedenih u kućnoj izolaciji jedini shopping bio joj je nabava sadnica kako bi osmislila nove mini staklenike za brend Shamai Grin, koji je pokrenula s prijateljicom Dinom Šavorić. Vodila ih je ideja da biljnim terarijima zazelene prostore i onih koji su antitalenti za održavanje zelenila na životu. Oni, naime, funkcioniraju kao samoodrživi eko sustavi jer se na njihovim stijenkama voda kondenzira i tako čuva biljke od propadanja. Te su kreacije zapravo odraz Jelenine životne filozofije, čiji je neodvojiv element zelenilo, osobito na terasi.

Njezin je dom pun biljnih terarija brenda Shamai Grin, koji je pokrenula s prijateljicom Dinom Šavorić.

- Na njoj pijem prvu jutarnju kavu, suprug Ivan i ja tu zajedno ručamo, a budući da sam freelancerica i radim od doma, terasa je i moj ured - govori Jelena, koja se zaljubila u vrtlarstvo boraveći dvije godine u Bujumburi, glavnom gradu Burundija. Nakon što je 2012. otišla u posjet ocu, koji je ondje radio u misiji UN-a, toliko joj se svidjelo da je ostala.

jelena sangarelo dom zagreb 07102019 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec
Detalj na terasi Jelene Šangarelo.

Zaposlila se u jednoj njemačkoj tvrtki kao grafička dizajnerica, a živjela je okružena bananama, avokadom, mandarinama... Vratila se prije osam godina, kad je ondje zaratilo, no obećala si je da će si “zeleni život” kakav je ondje vodila ostvariti i u Zagrebu. I jest, jer je od svoje terase orijentirane prema obroncia Medvednice napravila pravi zeleni raj u kojem njeguje biljne evergreene.

jelena sangarelo dom zagreb 07102019 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec
Kuhinjski prozor s pogeldom na terasu.

Pročitajte i:

Hrabro je nastavila obiteljsku tradiciju: Izrađuje zelene inkubatore, a iza svega je plemenit cilj

Zagrebačka prevoditeljica našla je sjajan hobi: Prešano cvijeće pretvara u predivne zidne dekoracije

Dječje carstvo iz tatine mašte: Samouki kreativac izrađuje namještaj s neodoljivim likovima

Ured iz snova nalazi se u Dubrovniku. Osvojio nas je na prvu, drugu, a i treću

Linker
14. travanj 2024 18:52