Od grafika do odjeće

Moda kao umjetnički djelo: Sanja Stojković stvara nevjerojatne torbe, kapute i tepihe

Svestrana umjetnica prvo se bavila grafikom, a nakon što je naučila šivati, pridružila se kreativnom timu dizajnerica u sklopu jednog showrooma kojega obožavaju kreativci iz cijele regije.

Biti nekonfekcijska "riba" u moru konfekcije nije lako, no 37-godišnja grafičarka, ilustratorica i modna dizajnerica Sanja Stojković uspješno pliva protiv struje. Domaće modne znalke već su dugo zaljubljene u odjeću i torbe njezinog brenda Sitolab, koje izrađuje uz pomoć tehnike sitotiska, a nakon fantastičnih kolekcija kaputa, kimona, haljina, torbi i ruksaka zanimljivih boja i otisaka, bacila se u novu stvaralačku avanturu.

U studiju kreativnog kolektiva Mini Show Off u centru Zagreba, koji dijeli s još četiri domaća modna brenda, zatekli smo je - s pištoljem u ruci. Naravno, ne onim napunjenim mecima, već vunom, koja je postala njezin novi omiljeni materijal za rad.

image

Radila je ilustracije za udrugu Vox Feminae, za zbornike Filozofskog fakulteta, najave koncerata...

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Roditi se kao kreativac znači biti vječni istraživač, kojem ništa ne predstavlja takvu radost kao eksperimentiranje s novim načinima umjetničkog izražavanja. A mene su posljednjih mjeseci zaintrigirali tepisi i tapisoni", objašnjava Sanja za Gloriju IN.

Ako je suditi po prvim modelima koje nam je pokazala, i oni će biti pravi hit među ljubiteljicama originalnog dizajna koji žele komade s pričom. A priča ove rođene Beograđanke uistinu je zanimljiva. Kao srednjoškolka se s obitelji preselila u Rijeku, gdje je 2012. završila i Akademiju primijenjenih umjetnosti, smjer grafika, a nakon diplome preselila se u Berlin gdje je više od godinu dana aktivno sudjelovala na umjetničkoj sceni kao ilustratorica i street artistica čiji murali krase zidove diljem Europe.

"Pentranje po zgradama" joj je, kaže, dosadilo, pa se posljednjih godina, nakon preseljenja u Zagreb, u potpunosti posvetila svom studiju Sitolab, koji se bavi dizajnom tekstila, sitotiskom, tiskom limitiranih printeva na tekstilnu metražu i ilustracijom. Radila je ilustracije za udrugu Vox Feminae, za zbornike Filozofskog fakulteta, najave koncerata, čak i za cover za zadnji LP Zdenke Kovačiček, no široj javnosti je ipak najpoznatija po odjevnim komadima ukrašenim zanimljivim uzorcima koje crta i prenosi na tekstil tehnikom sitotiska, za koju se zainteresirala još tijekom studija.

image

Prvi komad koji je napravila bio je ruksak ukrašen apstraktnim otiskom.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Počelo je s mojim diplomskim radom iz predmeta grafika, kostimografija i moda, za koji sam na tekstilnu metražu od žutice otisnula crteže u bojama. Sitotisak nismo učili na fakultetu, u tom sam smislu samouka, a vještinu sam usvojila tehnikom pokušaja i pogreški, učeći najviše iz knjiga na tu temu. Uživam u onome što radim, posebno mi se sviđa taj spoj mode i ilustracije jer mi je važno da osmišljavam nešto što je smisleno i uporabno, a odjeća to jest", konstatira Sanja.

image

Nakon diplome preselila se u Berlin gdje je aktivno sudjelovala na umjetničkoj sceni kao ilustratorica i street artistica.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Umjetnost u službi dizajna: Svestrana slikarica u nedostatku tanjura počela sama izrađivati kolekcije posuđa

Prvi komad koji je napravila bio je ruksak ukrašen apstraktnim otiskom, nešto praktično što joj je "trebalo za držanje stvari dok se vozi na biciklu".

Tehniku šivanja svladala je uz pomoć savjeta bake i majke, ali danas je taj dio djelomično prepustila krojačici, dok ona prije svega istražuje i osmišljava krojeve te dizajnira tekstil. U rujnu prošle godine uselila se u novi radni prostor na zagrebačkom Krvavom mostu, zajedno s ostalim članicama kreativnog kolektiva Mini Show Off, koji osim Sanje čine domaći brendovi Mini industry, Emma Bo, Sasha nakit i Svoya design. Prostrani tavanski stan prepun svjetla, s impresivnim pogledom na obližnju katedralu, nije samo prostor u kojem ove talentirane kreativke stvaraju već funkcionira i kao showroom. Ondje jednom mjesečno organiziraju mala modna druženja, na kojima gostuju kreativci iz cijele regije. Svaka od njih ima prepoznatljiv stil i vjerne mušterije koje prate njihov rad pa se ne doživljavaju kao konkurencija, već sjajno nadopunjuju.

image
GLORIA IN
Linker
19. travanj 2024 14:13