Dizajn posvećen djeci

Ime za koje ćemo još čuti: Zagrebačka produkt dizajnerica ponovno osvojila Milano!

Nakon dječjih stolica koje potiču emotivnu inteligenciju za koje je dobila nekoliko nagrada, njezin studio Benussi and The Fish na nedavno završenom milanskom Salone del Mobile, najutjecajnijem sajmu namještaja i opreme za dom, predstavio se novim inovativnim proizvodima i oduševio posjetitelje i struku.

Nakon dvije godine pandemijske stanke, u Milanu je početkom lipnja održan 60. Salone del Mobile, jedna od najpoznatijih svjetskih sajmova koji slavi dizajn namještaja i inovacije produkt dizajna. Ove godine sajam je zasjao u punoj raskoši - od nezaobilaznih novih kolekcija namještaja, rasvjete i dodataka za dom, do izložbi i instalacija razasutih po cijelom gradu, a organizatori ga smatraju najboljim do sada. Među brojnim izlagačima bila je zagrebačka produkt dizajnerica Dorja Benussi s novitetima osmišljenim u njezinom studiju Benussi and The Fish. Njoj to nije prvo predstavljanje na prestižnom sajmu, naime, 2018. tamo je dobila i drugu nagradu za mlade dizajnere, a žiri je oduševila kolekcijom inovativnog, senzornog namještaja Tink Things namijenjenog djeci.

image

Štand na milanskom sajmu sa novitetima iz zagrebačkog studija

BENUSSI&THEFISH

Radi se o dječjim stolicama koje osim funkcije sjedenja, razvijaju osjetilnu interakciju i senzornu integraciju odnosno pomažu razvoju djece. Da pojednostavimo, stolica Mia sa sjedištem od tkanine koje se može zatvoriti poput čahure pruža djetetu sigurnost i utjehu, stolica Ika ima sjedište koje se ljulja pa kod djeteta razvija osjećaj ugode i veselja, ali pomaže i kod učenja jer oni najmanji bolje upijaju znanje uz kretanje.

image

Penjalica Balance Board za djecu i ljuljačka Moon Swing za odrasle

BENUSSI&THEFISH

A ove godine studio Benussi and The Fish u Milanu je predstavio novitete - pokretnu platformu Balance Bord koja najmlađe uči kako pasti, ali kako i ponovo ustati što je i sastavni dio njihovog razvoja, ali i prava priprema za život.

Naravno, to je zabavna penjalica pomoću koje se uči kako održati ravnotežu, za ljuljanje, sjedenje…

Potom elegantna ležaljka Moon swing koja je namijenjena i za odrasle, od meke, elastične tkanine koja tehnikom dubokog pritiska na neki način grli i obuhvaća osobu koja u njoj leži te joj pruža ugodu. Novost je i Sublimated set koji se sastoji od ilustrirane knjige, fidget kolekcionarske igračke i kartaške igre, a cilj je poticati emocionalnu pismenost na zabavan, ali i izazovan način. Kako kaže dizajnerica, u ovaj projekt je "ulila sve znanje koje je posljednjih godina sakupila u privatnom, intimnom životu, ali i onom znanstvenom".

image

Nagrađivane interaktivne stolice

BENUSSI&THEFISH

"Prije četiri godine na sajam u Milano stigli smo s prototipovima, dobili nagradu i stvorili zanimljive i korisne kontakte. Stolice su početkom pandemije krenule u serijsku proizvodnju i period iza nas više je nego izazovan. Osim što su mnoge otišle privatnim korisnicima, koriste ih u nekoliko dječjih vrtića, ima ih i jedan centar za autizam i povratne informacije su pohvala za naš rad i priznanje da radimo u pravom smjeru. Svi su jako zadovoljni i komentiraju kako osim što ih klinci obožavaju, vidi se velika razlika u njihovoj koncentraciji i smirenosti. Takvi komentari su za nas vrlo ohrabrujući jer imamo još mnogo ideja", kaže Dorja Benussi koja je i na ovogodišnji sajam stigla s prototipovima novih proizvoda koji su odmah izazvali oduševljenje posjetitelja.

image

Ljuljalica Balance Board

BENUSSI&THEFISH

"Sajmovi su vrlo skupa priča, ali kada se dobije dobra reakcija od posjetitelja i struke isplati se svaki utrošeni novčić. Uspostavili smo neke zanimljive kontakte, a naš je štand bio svima privlačan tako da nam je gužva bila cijelo vrijeme. Nadam se da ćemo za naše nove proizvode naći poslovnog partnera ili investitora kako bi što prije krenuli sa serijskom proizvodnjom jer u našoj tekici čeka još petnaestak spremnih proizvoda".

Prije studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu, Dorja Benussi usavršavala se i na Edukacijsko - rehabilitacijskom fakultetu. Kaže kako za nju nema smisla raditi dizajn samo zbog estetike, već želi da njezin dizajn donosi dobrobiti te da bude povezan s razvojem društva. A sve mamine proizvode prvo testira njezina petogodišnja Zima koja je prva testirala i stolice koje i dalje - obožava.

Treba istaknuti i kako su svi proizvodi od prirodnih materijala, ekološki i pogodni za recikliranje.

Linker
25. travanj 2024 08:26