eko-dizajn

Dizajneri spašavaju svijet: Održivo uređenje doma

Ekologija je danas nezaobilazna tema i u kreiranju uporabnih i ukrasnih predmeta - pri čemu se pazi da se plantaže s kojih se doprema drvo pošumljavaju, da se plastika reciklira i da se poštuje ljudski rad.

Ozaštiti prirode danas pričaju svi, pa i dizajneri - koji stvaraju proizvode vodeći se ekološkim načelima. S napretkom tehnologije, to odavno ne znači samo korištenje prirodnih sirovina. Naprotiv, da bi proizvod bio ekološki, mora biti izrađen od drva s plantaža brzorastućih vrsta, koje se nakon sječe pošumljavaju i gdje se u uzgoju ne koriste štetni pesticidi. Zato mnogi kreativci danas istražuju mogućnosti, primjerice, bambusa koji je čvršći od betona, iznimno lagan te jedna od najbrže rastućih vrsta stabala na Zemlji.

DRVO Paola Lenti kompozicija Aqua Sabi Et Cetera

PLUTO stolac Cork, dizajn Jasper Morrison za Vitru (Tehno Klara); BOCE lampa Milk Bottle, dizajn Tejo Remy (www.luminaire.com); TKANINA mreža Bergfink, 80x200 cm (169 kn, Jysk); BAMBUS ručno pletena košara (173 kn, Coincasa).

Velika se 'bitka' u svijetu vodi i za povratak industrijske konoplje, koja ima slična svojstva. S druge strane, i proizvodi od plastike mogu biti ekološki. Za razliku od sredine prošlog stoljeća, kada je plastika preplavila domove - ali ona jeftina, loše kvalitete, koju se nije moglo reciklirati - većina današnjih plastičnih masa može se ponovno iskoristiti. Puno se predmeta izrađuje od recikliranih PET boca. Jedan od primjera je stolac tvrtke Emeco - koji postoji u verziji od recikliranih plastičnih boca i u verziji od recikliranih limenki. Od PET boca može se dobiti i materijal taktilno vrlo sličan tkanini, što su iskoristili mnogi dizajneri, recimo studio Komplot za stolac Nobody i studio Iskos Berlin za svjetiljku Under the Bell.

LIMENKE I PET BOCE Emeco stolac Navy Themelia

ODJEĆA stolac Rememberme (dizajn Tobias Juretzek Interior Creator); PET BOCE Stropna lampa Under the Bell, dizajn Iskos Berlin (5690 kn, Modus); DRVO kutija za jastuke Homestead 128x62x48 cm (2190 kn, Harvey Norman); TEKSTIL Rag naslonjač (www.droog.com ).

SOLARNA SVJETILJKA LuminAid (250 kn, Dizajnholik).

Osim recikliranja, vrlo jak trend je takozvani 'upcycling', odnosno korištenje odbačenih stvari u novom kontekstu. Od stare su odjeće tako izrađeni stolovi i stolci Tobiasa Juretzeka ili fotelja Rug Teja Remyja; a stolac Hula-hula Svjetlane Despot napravljen je od najlonskih čarapa. Iskorištavaju se i stari časopisi, odbačeni kuhinjski pribor, staklene boce i dotrajali namještaj...

DRVO Trosjed Toledo 152x70x75 cm (1999,99 kn, Emmezeta)

I na kraju, da bi proizvod bio ekološki, u njegovoj proizvodnji ne smije biti korišteno puno energije niti štetnih sredstava, treba zadovoljavati standarde u pakiranju kako bi u prijevozu zauzimao što manje mjesta i tako smanjio emisiju ugljičnog dioksida u atmosferu... I ono najvažnije - u njegovoj proizvodnji ne smije se zloupotrebljavati ljudski rad. Stoga prilikom svake odluke o kupnji učinite nešto za svoj planet, informirajte se i prednost dajte ekološkim proizvodima - te tako obilježite Dan planeta Zemlje 22. travnja.

PAPIR sjedalica Softseating, Molo Design Trika

Linker
19. travanj 2024 13:48