Melem za oči i dušu

Čudesna oaza Ane Gruice Uglešić: U samo četiri godine stvorila je pravi mali arboretum

Splitska glumica očito ima ‘zelenu‘ ruku jer je u kratko vrijeme stvorila mali botanički vrt u kojem, uvjerena je, svaka biljka osjeća i njenu prisutnost, ali i višednevno izbivanje.

Kad se prije pet godina splitska glumica Ana Gruica Uglešić doselila u obiteljsku kuću svoga supruga, psihijatra Borana Uglešića, vrt i terasu zatekla je, kaže, u momačkom stanju. Oko stare vile, koja se nalazi nedaleko od najljepšeg splitskog perivoja Đardina, bilo je samo nekoliko borova i grmova lovora, koje je zasadila njena svekrva Tanja.

image

Kutak za kavu uz grmove hortenzija.

JOSKO PONOS/ CROPIX CROPIX

"Kako sam iz radišne obitelji, u kojoj su me naučili da rad nije sramota, svako proljeće zasučem rukave i radim na zemlji oko kuće. I u pro­tekle četiri godine uspjela sam od okućnice, stana i terase u nastavku stvoriti pravi mali botanički vrt", govori Ana Gruica Uglešić, koja uživa u svakoj minuti provedenoj u svojim zelenim oazama.

Prvo je krenula s preuređenjem terase na katu. Promijenila je namještaj, dodala tamnosivi vodootporni Ikein tepih i posadila cvijeće - geranije, kamelije, kaktuse, ruže i hortenzije.

U početku ništa nije znala o uzgoju biljaka pa je učila metodom pokušaja i pogrešaka, a u međuvremenu joj je vrtlarenje postalo velika strast; danas će, kaže, radije kupiti nove sadnice nego nove cipele.

"Iako sam rođena u Splitu, u djetinjstvu sam sve vikende i praznike provodila u Sitnom Gornjem, selu na padinama Mosora, i odatle moja povezanost sa zemljom. Uvijek u doticaju s prirodom. Nešto ima i u odgoju, jer pomagala sam baki i djedu oko trešanja, krumpira, vinove loze, a devedesetih su moji roditelji postali domari u planinarskom domu na Mosoru i tamo sam se potpuno stopila s prirodom. Obožavala sam biti u šumi, brati gljive, skupljati češere i ljekovite trave za planinski čaj. I mojoj majci je važna povezanost s prirodom, ona danas u Sitnom ima jedan od najljepših vrtova koje sam ikad vidjela", govori Ana, koja se ljeti hladi na svojoj terasi, sjedeći na garnituri ukrašenoj mekanim bijelim jastucima.

image

Glumica se na terasi opušta uz knjigu ili vježba jogu.

IVAN GUDIC PRIVATNI ALBUM

"Terasa je mužu i meni najdraže mjesto za odmor i slušanje glazbe, a na njenih šesnaest četvornih metara imam dovoljno mjesta i za vježbanje joge. Nadam se da će ovo ljeto poslužiti za dobre i kvalitetne zabave s društvom uz džin s tonikom, pršut i sir".

image

Terasa je prirodan nastavan dnevnog boravka u kojem je također obilje zelenila.

SASA BURIC/CROPIX CROPIX

Osim terase, Ana je potpuno promijenila vizuru vrta koji okružuje kuću, a čiji je stražnji dio pretvoren u zelenu oazu za pacijente suprugove poliklinike. Ana je četiri godine radila na njemu, a za sadnju biljaka potrošila je više od tonu zemlje.

"Zasadila sam oko 170 sadnica, palmi, agava, kaktusa i raznog cvijeća. Najdraži su mi jasmini jer predivno mirišu i brzo rastu, tako da sada pokrivaju cijeli jedan zid", govori Ana, dodajući da joj u vrtu pomaže i šestogodišnji sin Marat Ivan, rođen u vezi s piscem i blogerom Hrvojem Šalkovićem.

image

U protekle četiri godine Ana je zasadila 170 biljaka i potrošila više od tonu zemlje.

IVAN GUDIC PRIVATNI ALBUM

"Jako ga zanimaju biljke i sve zapaža na njima - kad neka naraste, dobije cvijet, uvene... Pomaže mi ih zalijevati i obavljati neke jednostavnije radove", govori ponosna mama, koju se rijetko može vidjeti kako u vrtu sjedi i pijucka kavu - iako postoji kutak i za to. Tu uvijek ima posla, kaže, a u vrtlarenju je potpuno samouka.

"Vrtlarstvo ne zahtijeva samo kreativnost nego i mnogo znanja. Sve treba znati, kakva je kvaliteta i kiselost zemlje, koliko vode je potrebno biljkama, da li im više odgovara hlad ili sunce... Ja učim iz dana u dan i moram priznati da neopisivo uživam. Uvjerena sam, i sasvim mi je nevažno je li to istina ili ne, da moje cvijeće osjeti kad me nema nekoliko dana doma. Bez moje prisutnosti i moje ruke - jednostavno klone. A briga o biljkama cjelogodišnji je posao: od čišćenja, obrade zemlje, pripreme za ljeto, dohrane, gnojiva, novih sadnica... i tako u krug. U pitanju je pravi izazov jer vrtlarenju zapravo nema kraja", kaže Ana.

image

Iz mediteranskog se vrta ulazi u centar mentalnog zdravlja psihijatra Borana Uglešića.

JOSKO PONOS/ CROPIX CROPIX

Dok je terasa, kao produžetak stana, zamišljena za intimnija druženja, vrt je idealan za veliko društvo. Pogotovo ljeti, kad guste krošnje stvaraju prirodan hlad.

"Dolje su veliki stol, klupa i kamin, na kojem nekad pripravljamo meso, a nekad ribu", opisuje Ana Gruica. "Uvijek vodimo računa da svako jelo prati i odgovarajuće vino, a nerijetko organiziramo i tematske večeri. I suprug i ja volimo prirodu i volimo dijeliti s prijateljima užitak koji nam pruža".

Linker
17. travanj 2024 14:55