PRESS
Veliki uspjeh

Svjetska premijera: Film Nebojše Slijepčevića u kojem glumi Goran Bogdan bit će prikazan u Cannesu

Kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" drugi je naslov od osamostaljenja Hrvatske koji će publika moći vidjeti u glavnom natjecateljskom programu u konkurenciji kratkometražnih filmova.

Kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" drugi je naslov od osamostaljenja Hrvatske koji će publika moći vidjeti u glavnom natjecateljskom programu u konkurenciji kratkometražnih filmova.

Na 77. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, jednm od najznačajnijih i najprestižnijih festivala u svijetu, u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova (Short Film Competition) svjetsku premijeru će imati kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka "Čovjek koji nije mogao šutjeti". Film se za Zlatnu palmu za najbolji kratki film natječe s još 10 naslova iz cijeloga svijeta, a u spomenutu selekciju uvršten je među više od 4200 prijava. Riječ je o drugom filmu od osamostaljenja Hrvatske, nakon "Ciao mama" Gorana Odvorčića i Propeler Filma 2009. godine, koji će na canneskom festivalu biti prikazan u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova. Govori o istinitom događaju i herojskom djelu jednog pojedinca sredinom 1990-ih kada su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini naoružane srpske paravojne snaga zaustavile vlak s 500 putnika na relaciji Beograd-Bar te počinile ratni zločin pogubivši 19 muslimana. Tom činu suprotstavio se samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik Jugoslavenske narodne armije. Scenarij za film napisao je redatelj Nebojša Slijepčević, a uloge tumače Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

image
PRESS

"Film se temelji na stravičnom zločinu počinjenom u Bosni prije 30 godina. U svaki su zločin uključene tri strane: počinitelji, žrtve i svjedoci. Posebno me zanimala treća skupina. Pristupili smo ovom filmu kao da se događa danas, i kao da se ova situacija događa nama, ovdje. Lako je zamisliti da su putnici u vlaku netko drugi, ali oni bi lako mogli biti i mi te na neki način – oni to i jesu. Činovi nasilja događaju se oko nas svakodnevno. Lokalno oni nisu toliko ekstremno kao za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji, ali globalno - još su ekstremniji. I svatko od nas se u tome suočava s pitanjem koje postavlja i protagonist filma: trebamo li se suprotstaviti nasilju čak i ako nismo neposredna meta?", rekao je redatelj Nebojša Slijepčević. Film je realizirala produkcijska kuća Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Nastao je u koprodukciji čak četiri zemlje: Hrvatske, Bugarske, Francuske i Slovenije pa su tako koproducenti Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska), Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska) i Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

image
PRESS
image
PRESS

U službenom natjecanju kratkometražnog filma ove se godine natječe 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić čiji je dugometražni igrani film "Lost Country (Izgubljena zemlja)", koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique). Svečanost dodjele nagrada za glavni program i zatvaranje festivala na rasporedu je u subotu, 25. svibnja.

Linker
16. lipanj 2024 03:44