Brza promjena

Nekad je dovoljno jedanput: Pet estetskih postupaka čiji se rezultati vide odmah!

Odlazak na estetski tretman nije jednostavan: trebate istražiti proceduru i pronaći certificiranog liječnika, proći konzultacije, uzeti slobodno vrijeme za postupak i oporavak i, naravno, imati dovoljno novca. Ne čudi stoga što popularnost raste postupcima nakon kojih se poboljšanja vide otprve.

Većinu estetskih nekirurških tretmana treba ponavljati kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Pored toga, oni koji zahtijevaju minimalan oporavak obično pružaju i minimalne pomake, zato su i nužni višestruki tretmani, kaže plastični kirurg dr. Andrew Cohen. No, postoje i izuzeci od tog pravila, tretmani koji već nakon jedne primjene omogućuju uočljivu promjenu.


Dermalni fileri

Nisu trajni, no dermalni fileri koji se apliciraju injekcijom rezultate daju otprve i oni mogu trajati od šest do 24 mjeseca, a trajanje ovisi o tipu filera, mjestu injektiranja i metabolizmu pojedinca. Istraživanja pokazuju da neki tipovi filera mogu potaknuti proizvodnju kolagena, a to znači i dulje rezultate. Dermatologinja dr. Heidi Waldorf kaže: "Je li jedno apliciranje dovoljno da pacijent bude zadovoljan, ovisi o tome koliko je volumena izgubio, koliko treba izbalansirati lice i koliko je osoba spremna primiti filera u jednom tretmanu. Jedna šprica prosječnog filera hijaluronske kiseline najčešće je dovoljna za povećanje usnica ili smanjenje podočnjaka kod mlađih pacijenata, dok će stariji i oni koji žele veće promjene možda trebati više".

Čitajte i: Rezultati prijenosa masti mogu trajati više godina, a najčešće se popunjavaju ovi dijelovi tijela

image

Već jedan ultrazvučni tretman visokog intenziteta može pridonijeti zategnutosti kože brade i vrata

DEPOSITPHOTOS

Frakcijski ablativni laseri

Djelovanje frakcijskih ablativnih lasera može izgledati gadno, ali tretman je učinkovit, smatra dr. Cohen. "Frakcijski CO2 laser možda je najbolji izbor za trajnije rješenje. To je ablativni laser za tretiranje bora i poboljšanje teksture kože kojim se uklanja cijeli površinski sloj kože. No, njegove su zrake fokusirane u točkastom uzorku, pri čemu svaka točka stvara stupić oštećenja unutar kože. Ostatak kože nije zahvaćen", tumači liječnik. Najučinkovitiji je za tretiranje bora i ozbiljnijih oštećenja od sunca, a nedostatak je što oporavak nakon ablacije traje od pet do sedam dana.


Frakcijski neablativni laseri

Ako si ne možete priuštiti toliko dana odmora, rješenje mogu biti neablativni laseri nakon kojih oporavak traje dan ili dva. U čemu je razlika? Neablativni laseri zaobilaze površinski sloj kože i stvaraju mikro ozljede ispod njega, ostavljajući površinu uglavnom netaknutom. Rezultati se vide nekoliko dana do tjedan dana nakon tretmana. Može se napraviti još jedan tretman, ali to nije nužno, kaže dr. Waldorf.

Tretmani radiofrekvencijom

Tretman koji koristi monopolarnu radiofrekvenciju (Thermage) kako bi isporučio toplinu u dermis, srednji sloj kože, koristi se za učvršćivanje i zatezanje kože. Toplina potiče remodeliranje kolagena, čime se zateže i podiže koža. Dr. Waldorf smatra da najbolje djeluje kod pacijenata koji imaju dobru kvalitetu kože i samo je žele malo pomladiti, što bi značilo kod blagog opuštanja kože i nevelikog broja linija i bora.

image

Ako se zdravo hranite i vježbate, kriolipoliza će dati savršene rezultate

DEPOSITPHOTOS

Odjednom se može tretirati cijelo lice (uz zaštitu očiju posebnim naočalama), a nikakav oporavak nije potreban.

Učinak zatezanja je trenutan, iako se za konačne rezultate treba strpjeti tri do šest mjeseci. Oni mogu trajati godinama, a koliko će to točno biti, ovisi o procesu starenja kod svakog pojedinca.

Ultrazvučni tretmani

Ultrazvučni tretman, točnije mikrofokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (Ultherapy), može isporučiti toplinu na nekoliko dubina, uključujući dublje slojeve vezivnog tkiva, a pritom zaobilazi dermis. S obzirom na to da prodire u dublje slojeve, može podići i zategnuti kožu i kod izraženije opuštenosti, kaže dr. Waldorf. Prvi rezultati vidljivi su odmah, a do onih potpunih može proći i šest mjeseci. Oporavak nije potreban, no ova je opcija intenzivnija i dosta bolna, pa se mora primijeniti sredstvo protiv bolova, navodi liječnica koja ovaj tretman često upotrebljava za podizanje opuštenih obrva ili za zatezanje opuštene kože na vratu i čeljusti.

Čitajte i: Što se događa na licu nakon stavljanja filera

image

Prije nego se odlučite za bilo koji od tretmana, dobro se informirajte

DEPOSITPHOTOS

Kriolipoliza

Uništavanje masnih stanica smrzavanjem, tj, kriolipoliza, najbolje će rezultate dati kod osoba koje se zdravo hrane i redovno vježbaju, a ipak imaju neka područja s tvrdokornom masnoćom, zbog genetskih, hormonskih ili drugih razloga. Mogu se raditi dva do tri tretmana, ovisno o tome koliko biste željeli smanjiti masnoću, no rezultate daje već i jedno tretiranje. "Nije potrebno održavanje. Ono što je uništeno, otišlo je zauvijek", kaže dr. Waldorf (naravno, ako se pridržavate zdravog stila života).

Linker
05. travanj 2024 21:53