Nova tehnika

Nanosite kremu na lice prstima? To nije dovoljno dobro, u trendu je gliding

Poklonici novog trenda tvrde da se proizvodi za kožu ravnomjernije nanose posebno dizajniranim četkicama nego vlastitim rukama.

Hidratantnu kremu, masku, tekući puder i slične proizvode većina nas vjerojatno na lice nanosi prstima. No, odnedavno nam objašnjavaju kako to možda nije dovoljno dobro i da pomoću prstiju ne možemo dobiti najbolje od svojih proizvoda - novi je trend gliding ili klizenje po koži posebno dizajniranim četkicama za njihovo ravnomjernije nanošenje.

Četkice su u njegu kože stigle iz termi i toplica, gdje se za nanošenje maski, seruma itd. tradicionalno upotrebljavaju lopatice i četke, a povezane su i s nekim drevnim azijskim tehnikama, poput gua sha, u kojima se klizi po koži kako bi se potaknula cirkulacija. U ovoj novoj varijanti za nanošenje proizvoda koriste se suhe četkice, a pokreti trebaju biti glatki, klizeći, kako i ime kaže.

image

Prstima, navodno, ne nanosimo proizvod za njegu ravnomjerno

NIK MERKULOV/DEPOSITPHOTOS

Zašto bi nam trebale četkice?

"Većinu proizvoda za njegu kože ne možemo vidjeti nakon nanošenja, pa ne možemo ni znati jesmo li ih ravnomjerno nanijeli. Možemo samo pretpostaviti da smo ih prstima nanijeli ujednačeno", tvrdi Matthew Waitesmith, osnivač brenda Artis Brushes. Navodi kako su on i njegov tim testirali razliku između nanošenja hidratante kreme prstima i nanošenja četkicom. Pod posebnim se svjetlom vidjelo, kaže, da je nanošenje prstima bilo neravnomjerno, a nanošenje četkicom ravnomjerno, uz manju potrošnju proizvoda. Zašto ti rezultati ne iznenađuju?

No, nisu svi proizvodi prikladni za nanošenje četkicama. Kako kaže kozmetička kemičarka Ginger King, najbolje će ići sa serumima, losionima i uljima. Gušće kreme i balzame teže je razmazati četkicom.

Postavlja se i pitanje apsorpcije proizvoda. Dermatologinja dr. Heidi Waldorf kaže da će četkice bolje razmazati proizvod, ali neće poboljšati njegovu apsorpciju. Uostalom, dodaje, svaki puta kada prijeđete četkicom preko kože, vjerojatno ćete skinuti određenu količinu proizvoda s nje.

Kako kliziti

Kako izgleda gliding? Nakon što odaberete prikladnu četkicu, dalje je jednostavno i ne zahtijeva dodatno vrijeme, kažu njegovi poklonici. Prvo nanesite željeni proizvod na četkicu, pa zatim njome nježno klizite po koži. Pokreti neka budu blagi, kružni i kao da lagano metete, bez pretjeranog pritiska.

image

Čistoća je ključna, stog četkice čistite redovito

Pitanje čistoće

Samo zato što je nanošenje proizvoda četkicama moderno, ne znači da se svi s time slažu. Dermatologinja dr. Jody Levine preporučuje nanošenje proizvoda čistim prstima. Četkice mogu iritirati kožu, a osim toga, na njima se s vremenom lako mogu nakupiti odumrle stanice kože, prljavština, masnoće i bakterije, ističe.

Drugi pak, poput kozmetičke kemičarke King, misle da su čiste četkice higijenskije od čistih prstiju, jer se četkicama ne prodire u proizvod, nego se proizvod nanosi na njih. Uz to, prednost bi trebalo dati četkicama s antimikrobnim sintetskim dlačicama. "Četkice mogu potaknuti i mikrocirkulaciju, što može smetati samo osobama sa superosjetljivom kožom", kaže ona. Naravno, čistoća je ključna i sve pada u vodu ako ne čistite četkice redovito.

Moglo bi se zaključiti da je gliding više ritual, nego dokazano bolja metoda nanošenja proizvoda za njegu. Ako nekome takav ritual odgovara i motiv je za dosljednu njegu - samo naprijed - ali sigurno ćemo dobro odabrati i ako nastavimo nanositi kremice prstima.

Linker
22. travanj 2024 10:16