Šokantno, ali dobro

Umivate lice toplom vodom? Krivo! Otkrijte zašto hladna voda vašem licu daje poseban sjaj

Vodom niske temperature vjerojatno se umivate samo kada trebate naglo razbuđivanje, no jeste li znali da ona može učiniti čuda za kožu?

Pjene, ulja, losioni, micelarne vodice... važno nam je koje sastojke sadrže i kako oni utječu na našu kožu. Sasvim je razumno brinuti se o tome hoćemo li dobiti dovoljno antioksidansa ili hranjivih sastojaka za kožu i time smo vjerojatno zaokupljeni više nego temperaturom vode kojom peremo lice. A upravo ona može biti ključna za postizanje najboljih rezultata u njezi lica, jer pranje hladnom vodom višestruko pozitivno utječe na kožu, posebno na suhu kožu i onu sklonu aknama.

Čitajte i: Vrući trendovi u njezi kože: Tri nove moćne kiseline i mikrodoziranje sastojaka

Dobrobiti hladnog pranja

Umivanje toplom, a osobito vrućom vodom, uklanja prirodne masnoće s kože, zbog čega se ona isušuje, slabi joj prirodna zaštita, a može postati i sklonija pojavi prištića. Pored toga, toplina potiče širenje krvnih žila, pa koža postaje crvenija. S druge strane, umivanje hladnom vodom – iako isprva može djelovati šokantno – odlično je za našu kožu, jer potiče cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala da tijelo šalje više krvi na ohlađeno područje, a bolja prokrvljenost dovodi u kožu više kisika i hranjivih tvari. Zahvaljujući tome koža dobiva zdrav sjaj, a ujedno se i bolje brani od djelovanja slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji koži mogu nanijeti štetu, pa mogu i ubrzati njezino starenje. Nakon umivanja hladnom vodom ostat će očuvana i prirodna zaštita kože.

image

Hladna voda čuva prirodnu zaštitnu barijeru kože

DEPOSITPHOTOS

Dobro je i za prirodu

Nije čudno što ova jeftina i dostupna metoda pranja lica postaje sve privlačnija onima koji se zalažu za prirodna rješenja u njezi, ne samo zbog pozitivnog učinka na kožu, nego i zbog brige za okoliš. I kozmetički brendovi koji ulažu napore u održivost, promoviraju čišćenje hladnom vodom te uz minimalno korištenje vode, jer se time smanjuje potrošnja energije, štedi se novac i čuva priroda. Primjerice, britanski ELEMIS upravo provodi neovisno istraživanje kako bi utvrdili postoje li razlike u djelovanju njihovog balzama za čišćenje koji potiče produkciju kolagena prema tome upotrebljava li se s hladnom ili s toplom vodom.

Ipak, ispiranje lica hladnom vodom može imati mana. Zbog toga što stišće pore, hladna voda može u njima „zarobiti” bakterije i nečistoće, pa dermatolozi preporučuju da ipak nakon skidanja šminke prvo isperemo lice mlakom vodom, a potom hladnom kako bi se stegnule pore i pojačala cirkulacija krvi za zdrav sjaj.

Linker
16. travanj 2024 20:08