Neprijatelj broj 1

Stres nam je kriv za mnogo toga, ali kako uzrokuje bore? I kako možemo tome doskočiti?

Stalni stres remeti razine hormona u našem tijelu, a njegovo se djelovanje s vremenom primjećuje i na koži.

Nitko nije otporan na vrijeme, pa se nitko i ne može izvući od pojave finih linija, bora i drugih znakova starenja. No, njihovu pojavu možemo odgoditi utjecajem na faktore koji im najviše pridonose, a to su UV zrake, pušenje i stres. Da, nažalost, i stres može sudjelovati u formiranju bora i to ne samo onih ekspresivnih, koje nastaju zbog različitih izraza lica (kod stresa to bi bilo ponajprije mrštenje).

Stres je normalan i očekivan dio života i malo tko mu može umaći. Utječe na naš um, ali i na tijelo, štoviše, može pokrenuti hormonsku kaskadu u organizmu. Poremećena ravnoteža hormona, odnosno višak nekog hormona onda kada ga ne trebamo, može utjecati i na zbivanja u koži, a time i na strukturu kože – stresni hormoni, kao što je kortizol, osim što utječu na tlak, srce, štitnjaču.., razgrađuju kolagen i elastin te ometaju napore koje ulažemo u anti-aging.

Možemo se suprotstaviti

Kreme, losioni, serumi... pružaju pomoć i njeguju kožu, ali ne mogu djelovati iznutra, niti smanjiti stres i snagu njegovog djelovanja. Redovna i dobro odabrana njega ključna je za zdravo starenje kože, no paralelno s njom trebalo bi pronaći metode koje nas opuštaju i aktivnosti u kojima istinski uživamo; iako se možda tako ne čini, ali meditacija, šetnje, ugađanje sebi itd., s vremenom se mogu pozitivno i vrlo primjetno odraziti na našoj koži.

image

Stres djeluje na strukturu kože

ANDREJS PIDJASS/DEPOSITPHOTOS

Djelovanje stresa ne može se dovoljno jako naglasiti, ističu liječnici, pa je uspješno upravljanje stresom sigurno moćno oružje protiv bora. No, s druge strane, stres je neizbježan i uz naše metode relaksacije, pa dio onoga što smo zbog stresa izgubili možemo pokušati nadoknaditi uz pomoć dodataka prehrani koji pridonose dobrom stanju kože.

Višestruka obrana

S obzirom na to da stres snažno pridonosi razgradnji kolagena, a njegova se proizvodnja još i prirodno usporava sa starenjem, logičnim izborom čine se suplementi kolagena, tim više što su istraživanja pokazala da podržavaju prirodnu proizvodnju tog proteina. No, korisna može biti i podrška prirodnoj antioksidativnoj obrani tijela, a na tom se polju učinkovitim pokazao astaksantin.

Ovaj moćni antioksidant, prirodno prisutan u mikroalgama, član je obitelji karotenoida. Daje boju breskve lososima, tj. njihovom mesu te škampima i nekim drugim morskim stanovnicima koji se hrane tim mikroalgama. Suprotstavlja se djelovanju slobodnih radikala te klinički dokazano poboljšava hidrataciju kože, njenu elastičnost i teksturu, a povrh toga ublažava fine linije i tamne mrlje, tzv. staračke pjege.

image

U moru je izvor moćnog astaksantina

ANDREJS PIDJASS/DEPOSITPHOTOS

Smanjivanje bora i pjega

Učinak astaksantina na zdravlje kože potvrdile su brojne studije, primjerice, jedno istraživanje provedeno na 46 zdravih žena otkrilo je da su one koje su uzimale kapsule astaksantina imale znatno smanjene parametre bora u usporedbi sa sudionicama koje su dobivale placebo. A uzimale su ga samo šest tjedana. Druga, slična, studija u kojoj je sudjelovalo 65 zdravih žena pokazala je smanjenje bora nakon 16 tjedana uzimanja astaksantina, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Treći je primjer istraživanje u kojem je 30 zdravih žena uzimalo kapsule astaksantina i nanosilo na kožu njegovu otopinu tijekom osam tjedana - smanjila im se površina staračkih pjega, a prijavile su i poboljšanje elastičnosti i teksture kože.

Podaci zvuče više nego zanimljivo, tim više što ovaj sastojak mikroalgi, izgleda, djeluje prilično brzo – rezultati u smanjivanju bora javili su se nakon otprilike mjesec i pol, a izbljeđivanja mrlja nakon dva mjeseca. Naravno, učinak neće kod svih biti jednak, no uz kvalitetnu anti-aging njegu, metode opuštanja i dobro odabran dodatak prehrani, ako je potrebno, možemo se suprotstaviti tragovima koje na koži ostavlja stres.

Linker
23. travanj 2024 12:54