Sitni ubodi

Pet pitanja i odgovora: Sve što trebate znati o tretmanima mikroiglicama

Microneedlingom se stvaraju brojne sićušne ozljede na koži kako bi se potaknulo zacjeljivanje kože tijekom kojeg se dodatno proizvodi kolagen.

Tretmani mikroiglicama (microneedling) sve su traženiji za poticanje proizvodnje kolagena, a time i za poboljšavanje teksture i izgleda kože. Mikroiglice stvaraju brojne sićušne ozljede na koži kako bi se potaknuo odgovor organizma, odnosno zacjeljivanje u kojem se dodatno proizvodi kolagen, a sitni ubodi u koži omogućuju i bolje prodiranje aktivnih sastojaka iz proizvoda za njegu koji se nanose poslije tretmana. Postoje različiti tipovi iglica, a ima i aparata koji uz bockanje koriste radiofrekvenciju za poboljšane rezultate. Za uspješnost tretmana mikroiglicama dobro je znati i neke dodatne činjenice.

Kako mogu poboljšati učinak microneedlinga?

Svaki oblik tretmana mikroiglicama dobra je prilika za nanošenje anti-aging proizvoda s aktivnim sastojcima koji će boje ulaziti u kožu zahvaljujući nizu sitnih uboda, piše New Beauty. Na taj se način pojačava mogućnost stvaranja kolagena u koži. Preporučuju se visokopotentna hijaluronska kiselina nakon standardnog tretmana mikroiglicama te PRP (Platelet Reach Plasma) poslije microneedlinga s radiofrekvencijom.

Kako ću njegovati kožu poslije tretmana?

Najvažnije je dobro se čuvati sunca. Kožu lica treba čistiti vrlo nježnim proizvodima te bogato hidrirati proizvodima koji potiču zacjeljivanje. Neka vas ne brine ako vam koža nakon tretmana izgleda crveno i nadraženo, to je normalno jer je oštećena i zacjeljuje.

image

Između tretmana botoksom i mikroiglicama treba napraviti barem dva tjedna stanke

SHUTTERSTOCK

Odgovaraju li mikroiglice baš svima?

Osobe koje imaju aktivne upaljene akne, aktivne bakterijske ili virusne upale, kao što je herpes ili aktivna upalna stanja kože, poput psorijaze ili rozaceje, ne bi smjele upotrebljavati mikroiglice. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebale bi se prije postupka konzultirati s liječnikom. Onima pak koji imaju osjetljivu kožu ili onima kojima je koža u odličnom stanju, mikroiglice se ne preporučuju kako im ne bi nepotrebno potaknule upalu.

Mogu li mi poremetiti filere ili botoks?

Sitne iglice aparata za microneedling ne prodiru toliko duboko da bi poremetile rezultate tretmana filerima ili botoksom (neurotoksin botulinum toksin A), no ipak se preporučuje napraviti veći vremenski razmak između tih tretmana. Najbolje bi bilo da pacijenti pričekaju s mikroiglicama barem dva tjedna od apliciranja botoksa i barem mjesec dana od apliciranja filera. Nakon dva tjedna botoks će "sjesti" tamo gdje treba i na njega neće moći utjecati nikakvo oticanje do kojeg može doći nakon tretmana mikroiglicama. Pacijentima s filerima hijaluronske kiseline stimulacija kolagena mikroiglicama može dodatno koristiti u podizanju kvalitete kože, no isto treba pričekati da se dobro smjeste na svojoj poziciji.

image

Kućne mikroiglice ne djeluju na kožu kao profesionalne

DEPOSITPHOTOS

Jesu li "kućne" mikroiglice sigurne?

Aparati s mikroiglicama koji su namijenjeni za upotrebu kod kuće uglavnom se smatraju sigurnima, no većina ih liječnika ne preporučuje, navodi New Beauty. Iglice takvih aparatića mogu prodirati u kožu samo do dubine od 0,1 milimetra, pa je upitno mogu li pokrenuti proces pojačanog stvaranja kolagena u koži. No, s obzirom na to da ipak oštećuju kožu valja ih vrlo pažljivo i pravilno čistiti prije i poslije svakog korištenja, kako ne biste riskirali infekciju kože, upozoravaju liječnici.

Linker
12. travanj 2024 07:29