Pazite li?!

I ova navika može biti krivac za bore i obješenu kožu lica i vrata

Stisnuta i podignuta ramena, isturen vrat, podignuta glava - karakterističan položaj osobe zalijepljene za ekrane snažno utječe na zdravlje, ali i na izgled.

Kao uobičajene krivce za pojavu znakova starenja na licu, poput bora i ovješene kože, najčešće navodimo izlaganje suncu bez zaštite, pušenje, manjak sna, neodgovarajuću ili nikakvu njegu kože. Naravno, sve je to točno i ne smije se zanemariti, ali tu je još jedan veliki krivac, kojega često previdimo, a to je loše držanje i napetost tkiva koja zbog njega nastaje i zadržava se. Svojim utjecajem nepravilno držanje uvelike pridonosi starenju lica.

Zurenje u ekrane

Stalno zurenje u ekrane dovelo je do karakterističnog iskrivljenog položaja - leđa su povijena, ramena podignuta, vrat je isturen prema naprijed, a glava podignuta. Taj "suvremeni" položaj, u kojem provodimo sate i sate, a u velikoj mjeri ga zadržavamo i kad se odvojimo od ekrana, uzrokuje ono što nazivamo tech neck, ali i više od toga.

image

Iskrivljeni položaj stvara napetost na kožu lica

DEPOSITPHOTOS

Opisani položaj ne izaziva samo boranje i opuštanje kože vrata, u njemu je donja čeljust zategnuta, a prednji dio grla stisnut, što stvara veliku napetost za kožu lica i polako je povlači prema dolje. Utjecaj takve napetosti može biti toliko jak da s vremenom dovede i do spuštanja gornje usnice. Pored toga, kad govorimo o izgledu, trebamo li podsjećati na to da pogrbljena figura već i sama po sebi ne izgleda bogznakako privlačno?

Kako navodi fizioterapeutkinja i stručnjakinja za rejuvenaciju lica Krista Buccari, jedna od onih koji se bave ispravljanjem ovog stanja, kod njezinih je klijenata gotovo 80 posto svih problema s licem uzrokovano pogrešnim položajem vrata i napetošću koja zbog toga nastaje. Srećom, dosta se toga može učiniti kako bi se situacija popravila, jer loše držanje s vremenom može dovesti i do puno gorih problema od opuštene kože.

image

Bolje je podignuti telefon, nego spuštati glavu

DEPOSITPHOTOS

Osvijestite što vam se događa

Prvi je korak u oslobađanju napetosti izazvane lošim držanjem jednostavno osvijestiti da vam se to događa. Kada postanete svjesniji toga kako držite tijelo, vjerojatno ćete poželjeti zauzeti pravilan položaj, a time ćete moći i ublažiti nakupljanje stresa na određenim mjestima (najčešće su to ramena i vrat). Uvedite i neke promjene - ekran računala neka vam bude u visini očiju, tipkovnica odmaknuta od ruba stola, nabavite ergonomski miš, prilagodite visinu stola i stolice sebi itd. I kada čitate s telefona nastojte sjediti pravilno i držati telefon u visini očiju umjesto da se naginjete nad njega. Naravno, ne očekuje se da budete u savršenom položaju cijeli dan, to nije ni moguće, ali važno je da osvijestite kako se držite, jer držanje snažno utječe na zdravlje, a kako smo vidjeli, i na izgled. Ako je potrebno, obratite se stručnoj osobi (fizijatru, fizioterapeutu, pouzdanom treneru) koja će vas uputiti koje vježbe trebate raditi kako biste ispravili držanje i usvojili zdravije položaje tijela.

Linker
19. travanj 2024 05:51