TIJELO

Čvrste noge do ljeta: Od hidratacije do tretmana

Kako nam se bliži ljeto, tako mnogi počinju pojačano razmišljati o njezi tijela. Sasvim dovoljno vremena ima da se nešto poduzme i da se postignu rezultati, bilo da želite spriječiti pojavu namreškane kože na nogama, bilo da želite poboljšati situaciju jer se ona već pojavila.

Koža se može opustiti i izgubiti čvrstoću na bilo kojem dijelu tijela, pa i na nogama. Donji dio nogu tome dugo odolijeva, ali je zato gornji često područje neželjenih pojava. Opuštenu i namreškanu kožu valja razlikovati od celulita, premda to nije uvijek lako. Zašto se točno formira celulit još nije poznato, no nastaje kada masne naslage probiju vezivno tkivo ispod kože, pa na površini kože nastaju udubljenja i ispupčenja, ali ne i bore. Celulit može biti nasljedan, a to znači da ga možemo imati bez obzira na dob, kilograme i njegu kože.

Prije ili kasnije

S druge strane, opuštena i namreškana koža prirodna je posljedica starenja i svi će je dobiti, prije ili kasnije. Prvo će se naboranost vjerojatno pojaviti ondje gdje je koža najtanja, dakle, na kapcima i ispod očiju, na vratu i dekolteu, nadlanicama, kao i na svim dijelovima koji su intenzivno izloženi suncu. Osim godina, namreškanosti i opuštenosti kože na nogama pridonose i drugi čimbenici, ponajprije nasljeđe, tip kože, izloženost suncu, pušenje, sjedilački način života, loše odabrana prehrana, česte oscilacije u težini.

Kako nam se bliži ljeto, tako mnogi počinju pojačano razmišljati o njezi tijela. Sasvim dovoljno vremena ima da se nešto poduzme i da se postignu rezultati, bilo da želite spriječiti pojavu naboranosti i namreškanosti kože na nogama, bilo da želite poboljšati situaciju jer se ona već pojavila. U oba slučaja najbolji je kombiniran pristup, piše MindBodyGreen.

image

Na sunce se ne ide bez visokog SPF-a

TARYN ELLIOTT/PEXELS

Bogata hidratacija

Ako to već ne činite, svakako biste trebali uvesti upotrebu losiona/mlijeka/kreme za tijelo u svakodnevnu njegu. Hidratacija je zlatno pravilo u redovnoj njezi kože, a bilo bi dobro da odaberete proizvode koji hidriraju dubinski i sadrže snažne antioksidanse, kao što su vitamini C i E, koji smanjuju štetu na koži izazvanu djelovanjem slobodnih radikala, a mogu pomoći i ujednačenosti tena, proizvodnji kolagena, ublažavanju upala.

Poticanje kolagena

Kad smo već spomenuli kolagen, dobro je znati da se njegova prirodna proizvodnja počinje smanjivati sredinom dvadesetih godina i opada oko jedan posto godišnje. Tijekom menopauze taj se pad značajno pojačava. Nedostatak kolagena može dovesti do opuštene i naborane kože, pa se preporučuje njegova nadoknada kroz prehranu i suplemente. Namirnice najbogatije kolagenom su juha od kostiju, piletina s kožom, citrusi, bobičasto voće, bjelanjci, grahorice, orašasto voće, morski plodovi, zeleno lisnato povrće, rajčica. Što se tiče suplemenata, najučinkovitiji je hidrolizirani oblik kolagena (kolagenski peptidi), jer se najlakše apsorbira u organizmu. O uzimanju suplemenata konzultirajte se s liječnikom.

image

Redovito vježbanje s vremenom može pridonijeti učvršćivanju kože

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Korisno vježbanje

Vježbanje je višestruko korisno za zdravlje i izgled, a može u određenoj mjeri pomoći i kod opuštene kože, naravno, ne preko noći. Tjelovježba povećava dopremu kisika i hranjivih tvari u stanice kože, učvršćuje mišiće i pomaže tijelu da proizvodi kolagen, što će s vremenom pomoći u poboljšanju izgleda kože na nogama. Najbolje vježbe za noge su iskoraci, čučnjevi, potisci nogama.

Eksfolijacija

Pilinzi, fizički i kemijski, odlični su za poboljšavanje izgleda i kvalitete namreškane kože, posebno na nogama. AHA kiseline koje se koriste u kemijskim pilinzima rastvaraju spojeve koji drže slojeve mrtvih stanica kože, pa će se oni nježno oljuštiti, otkrivajući glatku i svjetliju kožu ispod. Tko ne voli kemijski piling, može odabrati mehanički piling ili suho četkanje tijela, jer odlična su opcija i za noge i za ruke.

image

Suho četkanje je odlična opcija za kožu nogu

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Retinol na tijelu

Kad se spomene retinol, obično se pomisli na anti-aging lica, ali pomlađujući učinak tog derivata vitamina A primjetan je i na koži tijela, budući da stimulira proizvodnju kolagena u koži, čime ublažava naboranost. Štoviše, ubrzava izmjenu stanica kože, čime pridonosi izbljeđivanju i smanjivanju oštećenja od sunca. Odaberite proizvod s retinolom namijenjen njezi tijela, nemojte dodavati retinolski serum u losion za tijelo, jer takvim potezom možete mu destabilizirati formulu i učiniti ga neučinkovitim.

Koristite SPF

Redovito upotrebljavajte proizvode s visokim SPF-om, jer oštećenja od sunca uzrokuju čak oko 80 posto vidljivih znakova starenja koža. Noge nisu nikakav izuzetak. Kad god ih izlažete suncu zaštitite ih SPF-om 30 ili višim.

image

Kad se spomene retinol obično se pomisli na anti-aging lica, ali njegov pomlađujući učinak primjetan je i na koži tijela

TAMARA ELNOVA/PEXELS

Tretmani koji mogu pomoći učvršćivanju kože

Postoji više vrsta estetskih tretmana koji se izvode pomoću aparata namijenjenih poboljšanju stanja opuštene i naborane kože. Na gornjem dijelu nogu cilj je potaknuti proizvodnju kolagena i elastina kako bi se zategnula koža, a s druge strane smanjiti nakupine masnoća i celulita. Uobičajeno se za poboljšane stanja kože spominju frakcijski laseri, ultrazvučne i radiofrekvencijske terapije, no ne odgovara svaki tretman svakome, pa je poželjno dobro se informirati prije odluke.

image

Na gornjem dijelu nogu cilj je potaknuti proizvodnju kolagena i elastina kako bi se zategnula koža

UNSPLASH

Frakcijski laser gađa slojeve kože na različitim dubinama, ondje stvara mikrooštećenja, a dok se koža oporavlja ublažavaju se bore, hiperpigmentacije, pore, strije. Njime se potiče i produkcija kolagena, pa koža postaje zategnutija. I ultrazvučna tehnologija potiče stvaranje novog kolagena. Aparat Ultherapy omogućuje tretiranje samo onih slojeva kože koji su važni za „buđenje” kolagena, dok ostale ne oštećuje. Može se koristiti na tijelu i licu, ne stvara crvenilo, otekline ni bolove. Neinvazivna radiofrekvencijska tehnologija Thermage pomaže zagladiti i zategnuti kožu te joj obnoviti strukturu, uz dugotrajne rezultate. Može se raditi na bedrima, stražnjici, trbuhu, koljenima, a i na licu. Kod uređaja Morpheus8 radiofrekvencija se kombinira s mikroiglicama koje stvaraju mikroozljede, a tijekom zacjeljivanja koža proizvodi novi kolagen i elastin te se remodelira i obnavlja. Primjenjuje se na licu i tijelu, s različitim nastavcima, a pogodan je za veće površine, kao što su bedra i trbuh.

Linker
02. travanj 2024 11:15