DEPOSITPHOTOS
Anti-aging

Četiri koraka uz koje će vaša koža prkositi starenju i poslije četrdesete

Cilj je spriječiti starenje koje nije genetski određeno, nego je rezultat vanjskih faktora, kao što su životne navike i vremenski uvjeti

Cilj je spriječiti starenje koje nije genetski određeno, nego je rezultat vanjskih faktora, kao što su životne navike i vremenski uvjeti

Kroz cijeli naš život koža se konstantno regenerira – stare stanice umiru, a nove dolaze na njihovo mjesto dajući licu zdrav izgled i sjaj. No, sa starenjem se taj proces značajno usporava, pa dolazi do promjena u izgledu i teksturi kože. Očuvanje zdravlja kože na staničnoj razini najbolji je način za održavanje njezine kvalitete te svježeg, prirodnog i blistavog izgleda. Sljedeća četiri koraka koja preporučuju dermatolozi učinkovito će podržati stanično zdravlje kože i nakon što napunimo četrdesetu.

Čitajte i: Žedna koža: Kako ćemo prepoznati je li dehidrirana ili suha i kako joj možemo vratiti potrebnu vlagu

Antioksidansi izvana i iznutra

Stres, prekomjerno izlaganje suncu, zagađenje, pušenje, neke namirnice... mogu pojačati stvaranje slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji mogu nanijeti ozbiljnu štetu koži i glavni su uzrok njenog preuranjenog starenja. Slobodne radikale u organizmu mogu neutralizirati antioksidansi – preporučuje se na kožu nanositi serume bogate antioksidansima kao što su vitamini C i E ili ferulična kiselina. Vitamin E bogato vlaži kožu i ubrzava njeno zacjeljivanje i oporavak, ferulična kiselina može zaštititi kožu od oštećenja sunčevim zrakama, a vitamin C može usporiti pojavu prvih znakova starenja, ublažiti bore, tamne mrlje i tragove akni, spriječiti oštećenja od UV zračenja... Uz topičku primjenu antioksidansa, možemo i jesti namirnice koje ih sadrže, primjerice, losos, zeleno povrće, bobičasto i orašasto voće, mrkva... Ta će kombinacija pomoći stanicama kože da izdrže napade otpadnih spojeva.

image

Redovna eksfolijacija podržava obnovu kože

DEPOSITPHOTOS

Eksfolijacija

Optimalna učestalost pilinga važna je za postizanje svježeg i rosnog tena. Kućni piling poboljšava proces eliminacije odumrlih stanica kože te potiče regenerativne procese stanične obnove. U liječničkim ordinacijama mogu se napraviti profesionalni kemijski pilinzi, no i redovite kućne eksfolijacije s abrazivnim pilinzima, pa i s onima od namirnica (sol, šećer...) daju dobre rezultate.

Neinvazivni tretmani

Među neinvazivnim tretmanima koji mogu pridonijeti staničnoj obnovi kože, osim kemijskih pilinga još su i laserski tretmani obnavljanja površine kože, mikrodermoabrazija, mikroiglice. Prije odabira uvijek se treba konzultirati s dermatologom ili estetskim kirurgom, kako bi odredio terapiju prema stanju kože, potrebama i estetskim ciljevima svakog pojedinog pacijenta.

image

Na stanje kože djeluje sve što unosimo u organizam

DEPOSITPHOTOS

Zdrav životni stil

Važnost životnog stila na stanje kože ne treba podcjenjivati, jer koža odražava sve što se događa unutar organizma. Njezino zdravlje i izgled ovise o mnogo faktora, ne samo o onome što na kožu nanosimo. Dakle, pored upotrebe kvalitetnih proizvoda za kožu trebali bismo biti tjelesno aktivni, hraniti se uravnoteženo, piti dovoljno vode i ne dopustiti stresu da nas preuzme. Uz to, treba se redovito štititi od utjecaja UV zraka, čak i kada dani nisu sunčani, a najniži preporučeni SPF je 30. Cilj je tih mjera spriječiti starenje koje nije genetski određeno, nego je rezultat vanjskih faktora, kao što su životne navike i vremenski uvjeti.

Linker
13. svibanj 2024 23:41