VAL PRIRODNE LJEPOTE

Zašto sve se sve više zvijezda rješava dermalnih filera?

Još je 2017. godine zvijezda "Prijatelja" Courteney Cox priznala kako žali što je ikada stavljala filere. Željela je izgledati mlađe, no postigla je suprotan učinak. Ipak, čini se kako u posljednje vrijeme sve više zvijezda želi sakriti štetne rezultate tretmana ili pak u potpunosti otopiti svoje filere.

Voljeli ih ili ne, neinvazivni kozmetički tretmani poput dermalnih filera posljednjih su godina gotovo postali uobičajenom praksom poput manikure ili ugradnje ekstenzija, pogotovo kada su u pitanju slavne osobe. Međutim, kako ovakvi tretmani postaju pristupačniji, sve češće svjedočimo rezultatima koji su, u najmanju ruku, neuspješni.

Iako to možda dijelom možemo pripisati neinformiranosti i lošem odabiru liječnika ili kozmetičara, činjenica je kako estetske trendove u velikoj mjeri diktiraju i društvene mreže, često postavljajući nerealne standarde ljepote. Najpoželjnija "Instagram lica" visokih jagodica, punih usana i isklesanih čeljusti mogu izgledati odlično na fotografijama uz dobar kut, osvjetljenje i pokoji filter, no realnost je ipak nešto drugačija.

image

Blac Chyna se riješila svih filera i implantanata

EARL GIBSON III/SHUTTERSTOCK

Također, tu je i upitan životni vijek dermalnih filera. Obično se smatra kako injekcioni dermalni fileri traju od jednog do nekoliko mjeseci, ovisno o nizu faktora poput brzine vašeg metabolizma, pokretljivosti područja u koje je ubrizgan te vrste gela koji se koristio. Međutim, dva specijalista kozmetičke medicine, dr. Gavin Chan s Victorian Cosmetic Institutea i dr. Mobin Master iz Victorian Dermal Group, otkrili su kako fileri zapravo mogu trajati mogu trajati godinama i uz to migrirati na druga područja lica.

Rezultat? Ostaci filera nakupljaju se u licu, u slojevima. “Vidjeli smo to tijekom godina kod pacijenata koji kontinuirano ubrizgavaju sve više i više filera u usne. Usne zapravo ne postanu toliko veće, no onda odjednom njihova počnu stršati naprijed poput pačjih,” kaže dr. Chan. Nerijetko se susreće i s bivšim pacijentima čije se lice u nekoliko godina potpuno promijenilo uslijed opetovanog "popunjavanja". "Nevjerojatno je koliko bi im se lice proširilo. Izgubili bi onaj lijepi, vitki oblik lica i počeli izgledati vodenasto i natečeno”, ispričao je na svojem YouTube kanalu.

image

Amy se pohvalila uklanjanjem filera iz obraza

INSTAGRAM/AMY SCHUMER

Još je 2017. godine zvijezda "Prijatelja" Courteney Cox priznala kako žali što je ikada stavljala filere. Željela je izgledati mlađe, no postigla je suprotan učinak. "Ni ne okreneš se, a odjednom su tu slojevi i slojevi. Postepeno je pa ne primijetiš odmah, dok jednog dana ne pomisliš - kvragu, ovo ne izgleda dobro. Sada sam potpuno prirodna i osjećam se bolje jer izgledam kao ja", rekla je tada. Ipak, čini se kako u posljednje vrijeme sve više zvijezda želi sakriti štetne rezultate tretmana ili pak u potpunosti otopiti svoje filere. Najsvježiji primjer iz svijeta showbiznisa je Blac Chyna, starleta i omražena bivša šogorica Kardashianki, koja uklonila implantate iz stražnjice i grudi, ali i sve filere iz lica. Cijeli proces je dokumentirala, istaknuvši kako želi početi ispočetka.

"Želim otopiti to sve. Dosta mi je ovakvog izgleda, ne pristaje mi. Ja ne izgledam tako. Potpuno sam promijenila svoje lice i sad sam spremna da opet budem Angela. Imam osjećaj da je faza Blac Chyne nešto što sam prerasla i da je vrijeme za promjenu", rekla je u videu na Instagramu, upozorivši pratiteljice na opasnost "injekcija za guzu".

image

Cardi bi je izvadila silikon iz stražnjice

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK

"Kod ‘brazilskog podizanja guze‘ (‘Brazilian Butt Lift‘) koriste vaše vlastito salo, ali injekcije su silikonske. Želim poručiti svim djevojkama da ne koriste silikonske injekcije jer se možete razboljeti od njih i imati komplikacije", rekla je China koja, doduše, nije doživjela spomenute komplikacije, no kaže kako je svejedno imala potrebu izbaciti silikon iz svog tijela. Također, operaciji uklanjanja silikona iz stražnjice nedavno se podvrgnula i reperica Cardi B, pohvalivši se kako se riješila "95 posto svojih biopolimera".

Tu je i komičarka Amy Schumer. Na društvenim je mrežama objavila kako je planirala popuniti lice novim filerima, no ispostavilo se da je već - "prepuna". "Hvala Bogu da se mogu otopiti, izgledala sam kao Maleficent", našalila se i zahvalila dermatologinji Jodi LoGerfo, koja je zatim "uskočila" u Instagramsku raspravu i pojasnila njezinim pratiteljima kako su Amyjini fileri bili postavljeni na pogrešno mjesto na licu.

Teško je reći što je točno potaknulo ovaj val otapanja filera kod slavnih, no osim spomenutih novih istraživanja o dugovječnosti i prirodi filera, razlog bi ponovno mogao biti - trend s društvenih mreža. Zahvaljujući uzletu "skinimalizma" i tzv. "clean girl estetike" zdrava, blistava koža postala je vrlo IN, kao i minimalna šminka te prirodni nokti i kosa. Popularnost prirodne ljepote ne utječe samo na naš odabir rutine za njegu i make-upa, nego također i mijenja način na koji doživljavamo kozmetičke zahvate. To ne znači da su neinvazivne metode poput filera stvar prošlosti - naprotiv, popularnost takvih tretmana samo raste, no sve je više onih koji im pristupaju mnogo umjerenije i promišljenije.

Linker
26. ožujak 2024 14:13