Privatna zona

Sve što ste htjeli znati o labioplastici: Je li bolan oporavak nakon korekcije stidnih usana?

Višak kože na malim ili velikim usnama može smetati estetski, a može izazivati i nelagodu i bolove te komplicirati svakodnevni život. Prekomjerno tkivo može se ukloniti labioplastikom.

Korekcija stidnih usana ili labioplastika operacija je koja može značajno promijeniti izgled ženskog spolnog organa i podići kvalitetu života. Iako su rezultati vidljivi odmah nakon zahvata, potrebno je određeno vrijeme za oporavak i postizanje punog ishoda. Kako teče taj proces i koji savjeti mogu pomoći da sve prođe uz što manje neugodnosti?

Što se postiže labioplastikom

Labioplastikom se korigira izgled stidnih usana, odnosno kirurškim uklanjanjem viška kože smanjuju se povećane stidne usne. One mogu biti povećane iz više razloga; uzrok mogu biti povišene razine nekih hormona tijekom puberteta, promjene mogu nastati u trudnoći i tijekom poroda, a neke se žene i rađaju s uvećanim stidnim usnama.

Povećane stidne usne nisu „samo” estetski problem, postoje i funkcionalni razlozi za kirurški zahvat kojim se smanjuju. Neke se žene odlučuju za labioplastiku kako bi postigle simetričniji i „uredniji” izgled stidnice – primjerice, nakon poroda se male usne mogu rastegnuti i „viriti” ispod velikih usana. Ovim se zahvatom cijelo područje može vizualno pomladiti tako što se ponovo postiže „uvučen” izgled kakav mnoge žene preferiraju.

image

Labioplastika može podići kvalitetu života

DEPOSITPHOTOS

Povećani mogu biti i vanjski i unutarnji nabori na spolnom organu, tj. i velike i male usne. U nekim slučajevima izazivaju bolove i nelagodu, jer se višak kože trlja o odjeću, što utječe na kvalitetu života. Bolni tada mogu biti spolni odnosi i nošenje uske odjeće, a ponekad čak i donje rublje nanosi bol. Pored toga, prekomjerno tkivo na intimnom dijelu može biti izvor nesigurnosti.

Proces oporavka

Oporavak nakon labioplastike ima svoj tipičan tijek, no može se razlikovati od žene do žene. Uobičajeno traje oko šest tjedana.

Prvi dan: Tijekom nekoliko sati nakon zahvata genitalije su utrnule zbog anestezije, a nakon što njen učinak prođe mogu se javiti bolovi. Ublažavaju se tabletama protiv bolova. Također se odmah nakon zahvata javlja oticanje. I male i velike usne pune su krvnih žilica, pa dolazi do pojačanog protoka krvi i povećanja broja regenerativnih stanica na operiranom području. To je prirodni odgovor tijela, a neposredni uzrok oticanja je upravo povećan protok krvi. Liječnici preporučuju stavljati hladni oblog u trajanju do 15 minuta kako bi se smanjile oteklina i nelagoda. Ne smije ga se držati dulje od toga, jer može iritirati kožu.

Prvi tjedan: Otekline traju tijekom cijelog prvog tjedna oporavka, a kako rezovi zacjeljuju, tako one splašnjavaju. Uz njih, prisutni i dalje mogu biti svrbež i modrice. Postupno se smanjuju bolovi i osjećaj nelagode. Većina žena može redovito šetati i sudjelovati u laganim fizičkim aktivnostima.

Kod ovog zahvata rade se šavovi nakon kojih ostaju minimalni ožiljci. U svakom slučaju, operirano područje treba što manje dodirivati i nikako ga ne pritiskati.

Preporučuje se operirano mjesto prskati vodom, kako bi se razrijedio urin koji zaostaje na koži i ublažilo peckanje koje izaziva. Urin je prirodno kiseo i može blago nadražiti mjesta rezova. Tijekom oporavka treba piti puno vode kako bi se urijn razblažio i umanjilo peckanje.

image

Tijekom oporavka važno je ne pritiskati intimno područje

DEPOSITPHOTOS

Drugi tjedan: U ovom se periodu većina žena osjeća spremno za povratak na posao. Žene s fizički zahtjevnijim poslovima možda će trebati ostati kod kuće i cijeli ovaj tjedan kako bi se smanjio rizik za pojavu komplikacija tijekom zacjeljivanja.

Nelagoda je bitno smanjena, ali i dalje operirano područje može biti pojačano osjetljivo. Može se osjećati i svrbež tkiva, a to je često znak ozdravljenja. Svakako treba voditi računa o potrebnoj njezi i higijeni.

I dalje treba piti puno vode i izbjegavati napore. Suzdržavati se i dalje treba od spolnih odnosa, korištenja tampona i svih aktivnosti koje mogu pritiskati stidnicu.

Šesti tjedan: Ovo je završna faza do koje će se većina operiranih žena potpuno oporaviti. Može se očekivati povratak svim uobičajenim aktivnostima, a to uključuje i spolni odnos, upotrebu tampona te naporno vježbanje. Rezovi su do sada uglavnom zacijelili, a i oteklina je gotovo potpuno splasnula, pa stidnica izgleda normalno i rezultati zahvata su očiti.

Savjeti za ugodniji oporavak

Kirurg će svaku pacijenticu detaljno uputiti u plan oporavka. Dobro dođu i mali savjeti koji olakšavaju tjedne poslije zahvata.

Hladni oblozi: Preporučuje se koristiti hladne obloge tijekom prvih 48 sati kako bi se ublažilo oticanje. Ako je oblog od leda, stavite ga preko donjeg rublja ili tanke tkanine da izbjegnete ozljeđivanje kože. Kao što smo rekli, ne treba držati oblog odjednom dulje od 15 minuta.

Podignite bolni dio koliko je moguće: Prvih nekoliko dana trebalo bi držati zdjelicu u podignutom položaju, koliko je moguće, a to se može postići stavljanjem jastuka ispod zdjelice dok ležite. U tom se položaju smanjuje oticanje, budući da učinak gravitacije uklanja višak tekućine iz podignutog dijela tijela.

Nosite široku pamučnu odjeću: Udobna i široka pamučna odjeća, naravno, i donje rublje, obavezni su tijekom najmanje 72 sata od učinjene labioplastike. Uska odjeća, pa i ako je od prirodnih materijala, uzrokuje trenje i povećava nelagodu.

Bez seksa šest tjedana: Spolni odnosi zabranjeni su sve dok šavovi u potpunosti ne zacijele. To će se najvjerojatnije dogoditi šest do najviše osam tjedana poslije zahvata.

image

Nakon šest do osam tjedana očekuje se povratak svim uobičajenim aktivnostima

LIFESTOCK/DEPOSITPHOTOS

Higijena je najvažnija: Kako bi se spriječila pojava bilo kakve infekcije i omogućilo uredno zacjeljivanje, higijena šavova mora biti apsolutni prioritet. Neki uobičajeni savjeti uključuju lokalnu primjenu kreme koju je liječnik propisao, prekrivanje stidnice mekanim higijenskim ulošcima kako bi se spriječilo trenje, izbjegavanje kupanja i tuširanja kroz prvih 48 sati.

Moguće komplikacije

Rizici su općenito niski. Ovom se vrstom kirurškog zahvata uklanja suvišna koža, stoga, ako je pravilno izveden, živci tijekom postupka uopće neće biti oštećeni. Nakon potpunog oporavka sav će se osjet vratiti na operirano područje. Oštećenje živaca ipak je moguće, kao i kod svake druge operacije, no iznimno je rijetko.

Linker
26. ožujak 2024 22:40