Pod skalpelom

Ovo su tri najpopularnije operacije za pomlađivanje i uljepšavanje lica

Popularnost dalje raste i vađenju masti iz obraza (buccal fat removal), ali liječnici upozoravaju kako treba dva puta razmisliti prije odluke o stanjivanju.

Tri najpopularnija estetska operativna zahvata na licu su face lifting, blefaroplastika (operacija kapaka) i rinoplastika (operacija nosa), govore najnoviji podaci najveće strukovne udruge facijalnih plastičnih kirurga u svijetu, a to je Američka akademija facijalne plastične i rekonstruktivne kirurgije (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery, AAFPRS). Pored toga, više od polovice njezinih članova izjavilo je kako zamjećuju značajan porast zanimanja za tretmane i rezervacije termina u proteklih 12 mjeseci, piše New Beauty.

Ipak, unatoč porastu zanimanja, na operativne zahvate otpada samo 18 posto svih izvedenih estetskih postupaka na licu – val potražnje za tzv. neinvazivnim postupcima koji je pokrenuo "Zoom boom" još se kotrlja. Ljudi su tijekom pandemije, naime, postali svjesni činjenice kako mogu diskretno obaviti nekirurške postupke uljepšavanja i pomlađivanja, bez potrebe za dugotrajnim oporavkom i bez puno bolova.

image

Američka glumica Lea Michele na premijeri filma "Knock at the Cabin"; podigla je dosta prašine kad je nedavno osvanula s donjom vilicom u stilu superjunaka

ANGELA WEISS/AFP

Vade mast

Uz tri navedene "udarne" estetske operacije, popularnost dalje raste i vađenju masti iz obraza (buccal fat removal), postupku kojim se postižu oštrije linije čeljusti i stanjuje se lice. No, liječnici upozoravaju kako treba razmisliti barem dva puta prije nego što se prigrli taj trend.

"Kaže se ‘Nikad ne možete biti previše bogati ili previše mršavi‘, ali o tome bi se dalo raspravljati. Možete biti previše mršavi, a gubitak volumena, što vađenje masti svakako jest, snažno pridonosi starijem izgledu. Upravo zbog toga i nastojimo obnavljati volumen filerima kako godine idu. Vjerujem zato da će mnogi koji su sada radikalno stanjili lica požaliti kad dođu u srednje i starije godine", rekla je predsjednica AAFPRS-a dr. Theda Kontis.

image

Supermodel Bella Hadid priznala je da je još kao mlada djevojka operirala nos, kaže kako joj je danas zbog toga žao

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCKEDITORIAL/PROFIMEDIA

Preoblikovanje lica

Sve se češće liječnici susreću i s licima koja su se stanjila zbog gubitka masnoća nakon uzimanja lijeka za dijabetes u svrhu mršavljenja, a takva je pojava dobila naziv "Ozempic face". Potaknula je, naravno, još više zanimanja za preoblikovanje lica. "Kao i svaki postupak mršavljenja kod kojeg dolazi do velikog i brzog gubitka kilograma, i tretmani semaglutidom mogu uzrokovati smanjenje masnih jastučića, gubitak volumena lica, a posljedično i opuštanje kože. Naravno, te se neželjene nuspojave mogu popravljati cijelim nizom postupaka – od filera do face liftinga – ali naglasak je na tome da čarobna pilula ne postoji", istaknula je dr. Kontis.

image

Mama klana Kardashian-Jenner, Kris Jenner, svoj je face lift i neck lift prikazala u obiteljskom TV showu

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Utjecaj selfieja

Liječnici su primijetili i utjecaj selfieja na to kako pacijenti percipiraju sami sebe – gotovo tri četvrtine kirurga bilježi porast broja pacijenata mlađih od 30 godina koji traže poboljšanja. Među takvim postupcima kod osoba ispod 34 godine i dalje je najtraženija rinoplastika, a skače i potražnja za podizanjem usnice (lip lift) i blefaroplastikom. Sve više mladih traži i preventivne postupke kojima je cilj očuvati mladost, s njima počinju u 30-ima, pa već i u 20-im godinama.

Linker
08. travanj 2024 01:46