Oblikovanje tijela

Ne vjerujte u zablude: Pet važnih pitanja i odgovora o operaciji zatezanja trbuha

Ovim se zahvatom ne uklanja prekomjerna masnoća, nego suvišna koža koja je na području trbuha ostala poslije značajnog mršavljenja ili trudnoće.

Abdominoplastika, zatezanje trbuha, tummy tuck... sve to označava isto - kiruršku proceduru kojom se uklanja prekomjerna koža s područja trbuha (abdomena). Ubraja se među češće izvođene estetske zahvate i može biti dobro rješenje za osobe koje su izgubile velik broj kilograma i za žene poslije trudnoće. Unatoč popularnosti, još su prilično raširene neke zablude o ovom zahvatu, pa dajemo odgovore na pet temeljnih pitanja o abdominoplastici.

Čitajte i: Borba protiv tvrdokornih masnoća: Ovo je dobro znati prije odluke o odlasku na liposukciju

Zašto operacija, nisu li za ravan trbuh dovoljni zdrava dijeta i tjelovježba?

• Treba odmah na početku objasniti da abdominoplastika, za razliku od liposukcije, ne cilja prekomjernu masnoću. Ona je namijenjena uklanjanju suvišne kože koja je ostala na trbuhu poslije značajnog mršavljenja ili trudnoće. S obzirom na to da se koža ranije rastegnula, nije više toliko elastična da bi se, nakon što ostane bez unutrašnje potpore, mogla vratiti u prijašnje stanje, pa se opušta i počinje visjeti. Bez obzira na to koliko se mi striktno pridržavamo zdrave prehrane i koliko napora ulažemo u vježbanje, samostalnim naporima ne možemo "izravnati" višak kože.

image

Abdominoplastika je osmišljena za osobe koje su skinule kilograme i sada imaju višak kože na trbuhu

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Je li tummy tuck namijenjen samo ženama?

• Ovaj se postupak uglavnom povezuje sa ženama, budući da se često obavlja nakon trudnoće, no namijenjen je osobama oba spola. Muškarci često traže tummy tuck nakon gubitka velikog broja kilograma, kada se žele riješiti viseće kože. Estetska kirurgija općenito postaje sve prihvaćenija među muškarcima, pa se može očekivati i više abdominoplastika kod njih.

Je li uz abdominoplastiku obavezna liposukcija?

• Operacija zatezanja trbuha i liposukcija (isisavanje masnoća) često se spominju zajedno, uglavnom stoga što su obje metode oblikovanja tijela. No, nije uvijek nužno učiniti oba postupka, rade se zajedno ako pacijent ima i višak kože i naslage sala na abdomenu. U svakom slučaju, kirurg će nakon detaljnog pregleda reći koji je zahvat najbolji za svakog pojedinog pacijenta.

Čitajte i: Ponovo bez rukava: Sve što trebate znati o operaciji podizanja nadlaktica

Hoće li mi abdominoplastika pomoći da skinem kile?

• Neće, jer abdominoplastika nije metoda mršavljenja. Osmišljena je za osobe koje su već skinule kilograme te sada imaju višak kože na trbuhu, a uklanjanje viška kože neće ih učiniti lakšima niti će nakon zahvata početi magično mršaviti. Manji gubitak na težini možete primijetiti ako je uz zatezanje trbuha učinjena i liposukcija. Za očuvanje rezultata obje operacije potrebno je održavati zdravu tjelesnu težinu pomoću uravnotežene prehrane i redovne tjelovježbe.

image

Prije zahvata se informirajte o tome kakav ožiljak možete očekivati

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Kakav će biti ožiljak nakon zatezanja trbuha?

• Kod svake estetske operacije kirurzi nastoje smjestiti rezove u "skrivena" mjesta ili u nabore kože, kako bi ožiljci bili što neprimjetniji. Ponekad to nije moguće i upravo je abdominoplastika među rijetkim postupcima nakon kojih ostaje uočljiviji ožiljak. Može se protezati vodoravno od kuka do kuka, ali može biti i kraći, što ovisi o varijanti operacije. Kirurzi se trude da bude što diskretniji, pa ga najčešće smještaju ispod pupka i iznad linije stidnih dlaka te ga nije suviše zahtjevno zakamuflirati donjim rubljem ili kupaćim kostimom.

Naravno, ožiljak će najgore izgledati odmah nakon operacije, bit će upaljen i crven, no s vremenom će izblijedjeti, stanjiti se i smanjiti. Od liječnika ćete dobiti upute o njezi rane nakon zahvata, kako bi se mogućnost komplikacija svela na minimum. Nije loše prije zahvata zatražiti od kirurga fotografije "prije" i "poslije" ranijih pacijenata, kako biste vidjeli kakav tip ožiljaka ostaje nakon njegove metode operiranja.

Linker
08. ožujak 2024 14:55