Što oni misle?

Muškarci podržavaju partnerice koje žele mommy makeover, no brine ih njihovo zdravlje, ali i moguća nevjera

Kako se muškarci doista osjećaju kada im supruge ili djevojke kažu da idu na estetski zahvat ili kada ga jednostavno naprave?

Većina muškaraca razumije društveni pritisak koji od žena zahtijeva da izgledaju na određen način i većina bi bila sretna zbog partnerice kada bi otišla na estetsku operaciju i bila zadovoljna rezultatima. Pokazalo je to istraživanje koje je među muškarcima u ozbiljnim vezama sa ženama nedavno proveo Advanced Institute for Plastic Surgery, centar za estetsku i rekonstruktivnu kirurgiju smješten u kalifornijskoj Temeculi. Sudjelovalo je 1000 muškaraca; 40 posto u dobi od 35 do 44 godine, 35 posto studenata te 25 posto iz ostalih dobnih skupina. Trećina ispitanika imala je po dvoje djece, trećina nije imala djece. Gotovo polovica izjavila je da su njihove partnerice već imale neku estetsku operaciju.

image

Većina muškaraca podržala bi partneričinu odluku da napravi mommy makeover

DEPOSITPHOTOS

Razumiju, ali se i brinu

Liječnike je najviše zanimalo što muškarci misle o partneričinom odlasku na mommy makeover. To je popularan termin za skup zahvata koji se rade nakon poroda i dojenja, kako bi se tijelo žene vratilo što je moguće bliže izgledu prije trudnoće. Promjene su, naravno, najočitije na trbuhu i dojkama, pa se većina zahvata i obavlja na tim regijama, no mogu se uključiti i drugi zahvati - liposukcija i konturiranje drugih dijelova tijela, podizanje stražnjice, zatezanje kože ruku... Muškarci općenito podržavaju partnerice u odluci da odu na mommy makeover, no zabrinuti su zbog nekih rizika. A nekima među njima može smetati još ponešto.

Čitajte i: Što obavezno trebate pitati kirurga prije konačne odluke o estetskom zahvatu

"Može se činiti zastarjelim da bi žena trebala pitati partnera za mišljenje o estetskom zahvatu, no često to viđamo u ordinaciji. To nas je i navelo da napravimo veliku studiju kako bismo vidjeli što muškarci uistinu misle", rekao je dr. Andy Wongworawat, plastični kirurg s Advanced Institute for Plastic Surgery.

image

Partneri nemaju uvijek jednak pogled na estetski zahvat

KONSTANTIN POSTUMITENKO/DEPOSITPHOTOS

Sretni zbog partnerica

Na pitanje kako bi reagirali kada bi im partnerica rekla da želi mommy makeover, golema većina, gotovo 81 posto, izjavila je da bi joj bili podrška, 13 posto bi reagiralo neutralno, dok 6,3 posto ne bi podržalo partnericu. Slično tome, na pitanje kako bi se osjećali kada bi partnerica napravila mommy makeover, gotovo 80 posto navelo je da bi bilo sretno ili veselo zbog nje, 13 posto bi se osjećalo nesigurno, dok bi ostali bili ili ljubomorni ili u brizi da ih partnerica vara.

Čitajte i: Savjeti za bolji oporavak nakon liposukcije

Unatoč tome što bi velika većina podržala partnerice u odlasku na estetske zahvate, muškarci bi mahom zbog toga bili zabrinuti. Na pitanje o razlozima za zabrinutost mogli su odabrati više ponuđenih odgovora, a najveći se postotak, 63 posto, odnosio na moguće komplikacije poslije operacije. Gotovo 50 posto brinulo bi se da njihove partnerice neće biti zadovoljne rezultatima operacije, a 18 posto brinulo bi se da rezultatima neće biti zadovoljni oni. Nadalje, 43 posto bilo bi zabrinuto zbog cijene zahvata, a 29 posto zbog ožiljaka.

image

Za 50 posto ispitanika važno je partneričino zadovoljstvo rezultatima operacije

DEPOSITPHOTOS

I platili bi

U studiji je provjeravano i slažu li se muškarci s nekim tvrdnjama. S tvrdnjom koja glasi "Društvo radi prejak pritisak na žene da izgledaju na određen način" u potpunosti se složilo 58 posto ispitanika, djelomično njih 29 posto, neutralno je bilo devet posto, a nije se složilo samo 2,8 posto ispitanika. Na pitanje o financijskom doprinosu partneričinoj estetskoj operaciji, više od polovice muškaraca pokrilo bi većinu troškova, ako ne i sve, a 28 posto bi ravnomjerno podijelilo troškove.

Pokazalo se i da oko 30 posto ispitanih muškaraca smatra da žene idu na estetske operacije kako bi se natjecale s drugim ženama ili kako bi privukle muškarce. Srećom, velika većina, oko 70 posto, bolje poznaje žene i misli da one to čine kako bi bolje izgledale i bolje se osjećale.

Linker
25. travanj 2024 05:02