Implantati

Koja je dob najbolja za povećanje grudi?

Ugrađuju li se implantati u zrelijim godinama, žene trebaju biti svjesne da oporavak i zacjeljivanje mogu biti sporiji i dulji

Među najčešćim pitanjima koja pacijentice postavljaju estetskim kirurzima svakako je i ono o idealnoj dobi za ugradnju implantata u grudi. Univerzalnog odgovora na to pitanje nema, jer odlični se rezultati mogu postići u svakoj odrasloj dobi. Ipak, optimalno bi bilo zahvat učiniti između 18. i 50. godine života, premda povećanje grudi nije neuobičajeno ni u pedesetima. Osim dobi, važni faktori koji se uzimaju u obzir su zdravstveno stanje pacijentice, stupanj rasta i razvoja grudi, zrelost i mentalno stanje osobe, financijska stabilnost te planiranje majčinstva u budućnosti.

Čitajte i: Kako ublažiti najčešći neugodan osjećaj nakon operacije grudi ili trbuha

Razlozi za povećanje

Povećanjem grudi mogu se riješiti različiti problemi, ovisno o dobi pacijentice. Mlađe žene mogu biti prvenstveno zabrinute jer misle da su im grudi malene te ih žele povećati. Žene koje su nedavno rodile mogu primijetiti promjene u obliku dojki ili smanjenje dojki. U takvim je slučajevima povećanje grudi moguće kombinirati s podizanjem, kako bi se ponovo postigle svježe i pune grudi. Ženama u četrdesetim i pedesetim godinama grudi se zbog procesa starenja počinju opuštati, tada se uz proceduru povećanja može i zategnuti koža na tom području.

Prije konačne odluke o povećanju dojki, svaka žena treba biti svjesna određenih faktora koji utječu na ishod operacije. Liječnici ističu najvažnije među njima.

image

Dob nije jedini faktor važan za ishod operacije

DEPOSITPHOTOS

Razvoj grudi

Povećanje grudi implantatima radi se ženama s potpuno razvijenim grudima. Ne obavlja se prije osamnaeste godine, jer se do te dobi grudi još razvijaju. Kada bi se povećanje napravilo prerano, daljnji bi razvoj grudi narušio rezultate zahvata i povećao bi se rizik za pojavu opuštenih grudi. Kod nezrelih grudi, naime, nije moguće procijeniti konačnu veličinu, a i svaka se osoba razvija svojim tempom. Prema tome, nekim se ženama grudi i ne razviju u potpunosti do 18. godine, pa za zahvat povećanja valja pričekati do 21. godine života.

Čitajte i: Što obavezno trebate pitati kirurga prije konačne odluke o estetskom zahvatu

Trudnoća i dojenje

Za žene koje žele biti majke idealno bi bilo pričekati s povećanjem grudi dok ne rode djecu koju su planirale. Veličina i volumen grudi značajno se mijenjaju tijekom trudnoće – najčešće je povećanje volumena zbog kojeg dolazi i do rastezanja kože. Poslije dojenja grudi gube volumen i smanjuju se, a višak kože ostaje te su rezultat često opuštene grudi.

Žene koje su povećale grudi implantatima prije trudnoće imaju nešto veću vjerojatnost za potrebnu reviziju implantata kako bi se veličina i oblik grudi vratili u stanje kakvo je bilo prije trudnoće. Naravno, žene mogu povećati grudi i prije nego što imaju djecu, no trebaju biti svjesne, ističu estetski kirurzi, mogućih promjena u grudima.

image

Nema potrebe za žurbom, odluku treba donijeti smireno

DEPOSITPHOTOS

Realna očekivanja

Kao i kod svake estetske operacije i ovdje su važna realna očekivanja. Većina pacijentica detaljno istraži postupak prije donošenja konačne odluke o zahvatu i prije obraćanja estetskom kirurgu. Nužno je izabrati pouzdanu kliniku i liječnika te što detaljnije razgovarati kako bi se dobile potpune informacije o zahvatu, mogućim rezultatima, oporavku i postoperativnoj njezi. Nema potrebe za žurbom, odluku treba donijeti smireno, kad se odvagnu sve prednosti i nedostaci operacije.

U četrdesetima i pedesetima

Sve pacijentice, bez obzira na dob, koje se odluče za povećanje grudi implantatima trebaju biti dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja i razumjeti potencijalne rizike i komplikacije povezane s operacijom povećanja grudi. Ne postoji stroga dobna granica za povećanje grudi implantatima, no žene u četrdesetim i pedesetim godinama trebaju biti svjesne da oporavak i zacjeljivanje kod njih mogu biti sporiji i dulji.

Linker
23. travanj 2024 23:00