Oblikovanje tijela

I to je moguće: Uz ova tri postupka ‘pločice‘ na trbuhu su zagarantirane

Osobe koje nemaju genetsku predispoziciju, a češće su to žene, ne mogu postići popularne ‘six pack‘ mišiće prirodnim putem koliko god se trudile i znojile u teretani. I za to rješenja nudi estetska medicina.

Malo tko ostaje ravnodušan na prizor ravnog i čvrstog trbuha s izgrađenim famoznim "pločicama" ("six-pack" trbušni mišići), bez obzira na to sviđaju li mu se oni na drugima ili ih želi na sebi. Za vidljivim i definiranim mišićima trbuha ne žude samo muškarci, nego sve više i žene, pa iako izgledaju kao da su rezultat stroge prehrane i ustrajne vježbe, ne mora uvijek biti tako. Mišićav izgled može se postići i estetskim zahvatima.

Ne može ih svatko imati

Važno je znati da ne može svatko prirodnim putem postići "six pack", bez obzira na to koliko predano vježbali, jer to ovisi o građi ravnog trbušnog mišića (rectus abdominis), odnosno o tome koliko traka vezivnog tkiva preko njega prelazi. Te trake dijele trbušni mišić i daju mu definiciju, odnosno izgled pločica, naravno, ako iznad mišića nema puno masnog tkiva. Hoćemo li imati takve trake vezivnog tkiva, koliko ćemo ih imati (potrebne su barem tri) i kako će se one protezati preko mišića - ovisi o naslijeđu, a treba reći i da su kod muškaraca češće i brojnije nego kod žena. Dakle, osoba može biti u odličnoj formi i imati doista jake mišiće tijela, a opet nemati "pločice".

No, zahvaljujući određenim estetskim postupcima i žene koje nisu naslijedile spomenutu prirodnu predispoziciju mogu steći "pločice" ili barem njihovu iluziju. I to se ne odnosi samo na svijet bodibildera, takva intervencija može biti "točka na i" u oblikovanju tijela za posvećenu vježbačicu ili pak prvi korak prema značajnoj promjeni tijela, smatra dr. Ryan Neinstein, plastični kirurg iz New Yorka. Pogotovo takvi zahvati mogu biti uspješni u kombinaciji s vježbanjem i odgovarajućom prehranom.

image

Ponekad ni silno vježbanje i treninzi nisu dovoljni

SHUTTERSTOCK

Zatezanje trbuha ili abdominoplasika

Izgradnja "six packa" posebno može biti teška ženama koje su rodile, budući da trudnoća nerijetko može raširiti rectus abdominis. Nikakva tjelovježba tu ne pomaže, pa je kod mnogih majki moguće vratiti stari položaj mišića jedino kirurškom intervencijom, kaže plastična kirurginja iz New Yorka dr. Melissa Doft. A bez pravilno poravnatog ravnog trbušnog mišića i ne može se postići izgled definiranih "pločica".

Tijekom kirurškog zahvata, odnosno zatezanja trbuha (abdominoplastika, "tummy tuck") u takvom se slučaju zatvara procjep te se mišić spaja i šiva kako bi se izravnao i učvrstio. Općenito, "tummy tuck" uključuje uklanjanje prekomjerne kože i masnoća te učvršćuje oslabljenu fasciju. Tim se zahvatom može ukloniti i prekomjerna koža u donjem dijelu trbuha, ispod pupka.

Najbolje rezultate zatezanja trbuha imat će pacijenti s idealnom težinom ili s manjim odstupanjima (unutar 4,5 do 7 kilograma više od idealne težine), rekla je plastična kirurginja dr. Farah Naz Khan. Tijekom abdominoplastike može se učiniti i liposukcija trbuha - nakon što se ukloni sloj masnoće iznad mišića, mišići postaju uočljiviji. To može biti posebno korisno kod žena, jer žene, zbog prirodnih razlika, pohranjuju više masnoće na području trbuha nego muškarci. Abdominoplastika može, dakle, spojiti mišić te izravnati i zategnuti trbuh, no ako niste naslijedili gore spomenute trake vezivnog tkiva, kaže dr. Khan, ne može vam podariti "pločice".

Čitajte i: Bez napora i znojenja: Koliko dugo izbjegavati vježbanje poslije estetskih tretmana

Liposukcija visoke definicije

Liposukcija visoke definicije, odnosno liposkulpturiranje ili "etching" (bakrorez), tehnika je koja uključuje strateško uklanjanje masnoće oko mišića, kako bi se stvorio dojam "six packa", kaže dr. Doft. Ukratko, to je ciljani tip liposukcije, usmjeren upravo postizanju izgleda definiranih mišića. Zapravo se ne "rezbare" mišići, nego se oblikuje masno tkivo iznad i pored njih ne bi li se koža približila mišićima i tako ih naglasila. Dr. Khan preferira liposkulpturiranje s prijenosom vlastitih masnoća kod osoba koje nemaju ključne vlaknaste trake. Tako se strateški postavljaju izbočena područja masnog tkiva čime se može poboljšati ukupan izgled trbušnih mišića.

image

Žene su drugačije građene od muškaraca pa im je 'six packa' stoga teže postići

SHUTTERSTOCK

Elektromagnetska stimulacija

Nakon pozicioniranja mišića i masnoća ipak treba poraditi i na snazi i tonusu mišića, želite li da budu čvrsti i uočljivi. Klasične vježbe za jačanje središnjeg dijela tijela, kao što su trbušnjaci ili plank, dokazano su u tome uspješne, no brže i bezbolnije rezultate mogu dati tretmani elektromagnetske stimulacije mišića. "Uređaj elektromagnetskom energijom stimulira određene mišićne stanice, oblikuje ih i jača. Pacijenti koji su prošli 'tummy tuck' i liposukciju imat će koristi od tih tretmana", kaže dr. Neinstein.

No, s ovim tretmanima trebate biti redoviti, baš kao i s vježbanjem; ako ih zanemarite, izgubit ćete definiciju mišića koju ste postigli, napominje dr. Khan. Ona preporučuje pričekati osam tjedana nakon zahvata na trbuhu prije nego što počnete s elektromagnetskom stimulacijom. U početku bi za najbolje rezultate trebalo dolaziti na tretman četiri puta tjedno, a kasnije je dovoljno održavanje svakih jedan do tri mjeseca, ovisno o potrebama osobe.

Čitajte i: Uz ova četiri znaka možete biti sigurni da je vaša liposukcija prošla odlično

Cilj treba biti prirodan izgled

Kod svakog zahvata treba težiti što prirodnijem ishodu, kaže dr. Neinstein i dodaje: "Koža bi i dalje trebala lako prelaziti preko mišića. Ako se pretjera sa skulpturiranjem, može izgledati kao da je koža 'zapela' za mišiće". Pored toga, izgled cijelog područja treba biti ujednačen, bez vidljivih ožiljaka.

U postizanju željenog izgleda pomoći može i limfna masaža, posebno kod pacijenata koji već jesu u dobroj formi i imaju dobro definiran mišićni tonus, a zahvati su im "šlag na torti". Ona nije nužna, ali pomaže u dreniranju tekućina i smanjenju oticanja nakon operacije te može pomoći u bržem postizanju rezultata nakon liposukcije ili abdominoplastike, kaže dr. Doft. Prema njoj, većini pacijenata dovoljno je četiri do šest takvih masaža, a preporučuje s njima početi tjedan dana nakon zahvata.

Linker
20. travanj 2024 18:14