Sedam znakova

Ako imate implantate u grudima, ove promjene ne smijete zanemariti

Implantati rijetko pucaju, ali treba biti svjestan da se i to može dogoditi te moći prepoznati simptome. Oni se razlikuju ovisno o vrsti implantata.

Svaka žena trebala bi redovito, jednom mjesečno, provjeravati grudi, jer takav samopregled može otkriti već i vrlo male promjene na dojkama. Žene koje u grudima imaju implantate trebale bi biti još pažljivije tijekom pregledavanja i trebale bi provesti više vremena provjeravajući kako se umetci ponašaju u njihovom tijelu, savjetuju liječnici. Naravno, rutinski pregledi kod liječnika su obavezni, a između tih termina puno pozornosti valja posvetiti samopregledima dojki. Ovo su promjene koje ne smijete zanemariti; primijetite li ih obvezno se obratite liječniku.

Otvrdnjavanje implantata

Primijetite li otvrdnjavanje umetaka trebali bi se bez oklijevanja javiti kirurgu koji vam je postavio implantate. Već i lagano otvrdnjavanje može značiti da nešto nije u redu. Ne događa se često, ali blaga kapsularna kontraktura, sloj tkiva koji nastaje oko stranog tijela, može pojačati čvrstoću implantata. Problem je u tome što se zbog čvrstoće implantat može iskriviti ili uzrokovati neugodu i bolove. U takvom će slučaju možda biti potrebno ukloniti kapsulu ili zamijeniti implantate, piše New Beauty.

image

Svaka promjena u izgledu grudi razlog je za liječničku provjeru

MADDY FREDDIE/PEXELS

Pomicanje implantata

Moguće je da se implantati u dojkama pomaknu. Bez obzira je li taj pomak suptilan ili jače izražen, svako pomicanje razlog je za pregled kod liječnika.

Neugoda i bolovi

Određeni stupanj bolova i neugode potpuno je normalan u prvim tjednima poslije operacije ugradnje implantata. Uobičajeno je potrebno oko tri mjeseca da pacijentice "zaborave na implantate", odnosno da se sužive s njima i da oni postanu dio tijela. Potraju li bolovi i osjećaj neugode i poslije tog vremena, obratite se liječniku.

Implantati su postali asimetrični

Serom, nakupljanje tekućine na mjestu operacije do kojeg dolazi zbog slabijeg otjecanja tekućine, može dovesti do asimetrije i do osjećaja "vode oko implantata". Ta je pojava moguća u periodu poslije operacije, razvije li se nešto slično nakon duljeg vremena treba posumnjati na ozbiljnije promjene i hitno se javiti liječniku kako bi se isključio razvoj tumora.

image

Uobičajeno je potrebno oko tri mjeseca da pacijentice „zaborave na implantate"

ATHENA/PEXELS

Drugi uzrok asimetričnosti može biti ruptura implantata. Rijetko se događa, ali treba biti svjestan i te mogućnosti te moći prepoznati znakove. Ako je implantat punjen fiziološkom otopinom, pacijentica može primijetiti da se dojka na mjestu rupture smanjila "preko noći" ili gotovo trenutno. Kod silikonskih implantata znak rupture može biti promjena oblika implantata, pa onda i dojke, samo na jednoj strani. Promjena može izgledati i poput povećanja.

Neravnine i kvržice

Kada pregledavate grudi napipat ćete različite neravnine, mekane i tvrde. Redovni samopregledi su važni zbog toga što ćete pomoću njih naučiti koje su neravnine i kvržice kod vas normalne i gdje im je mjesto te ćete lako uočiti ako se pojavi neka nova

Promjene na koži

Bilo kakva promjena na koži razlog je za liječnički pregled. Pojava udubljenja na koži, proširenih pora ili osipa znakovi su da morate pregledati grudi.

Promjene na bradavicama

Stanje bradavica odličan je pokazatelj zdravlja grudi. Promjene oblika bradavica, uvlačenje bradavica, pojava iscjetka, bolovi ili osjećaj neugode u jednoj ili obje bradavice simptomi su zbog kojih treba što prije otići na liječnički pregled.

Linker
05. ožujak 2024 13:15