Bez brige s Dijanom

Blagdani: od euforije do depresije i natrag

U novom ciklusu Glorijinog projekta "Bez brige s Dijanom" fokus nam je na svim osjećajima koji nas obuzimaju tijekom prosinca. O temi mjeseca govorit ćemo i na tribini 12. prosinca, gdje doktorima Hrvoju Handlu i Anti Bagariću možete postaviti pitanja, a cilj nam je da zajedno pronađemo put prema mirnijim i ispunjenijem kraju godine.

Koji ste tip? Veselite li se blagdanima, Adventu, lampicama, božićnom obiteljskom okupljanju ili, pak, mrzite taj dio godine?

Je li vam kraj prosinca izvor frustracije, osjećaja usamljenosti, bezidejnosti, nekog tihog bluesa koji vam se uvuče pod kožu i ne možete ga se riješiti do prvih proljetnih zraka sunca?

Blagdani su vrijeme druženja, darivanja, obiteljskih okupljanja i, naravno, hrane i pića u velikim količinama.

Ipak, blagdani nerijetko donose i tugu, usamljenost, loše raspoloženje pa i depresiju.

Struka prepoznaje zimsku depresiju kao ozbiljan i sve češći problem o kojem se više ne šuti. Statistike pokazuju da u tom razdoblju godine raste broj suicida kao i pozivi za liječničke intervencije.

Dijelu ljudi blagdani donose ozbiljnu uznemirenost.

Kraj godine je vrijeme u kojem se ozbiljno narušava naša dnevna rutina koja je ionako prilično zahtjevna. U dnevni red se moraju uvrstiti razni poslovni domjenci, planiranje blagdanskih obiteljskih druženja, što može biti izazovno ako šira obitelj ne funkcionira, zatim je tu vrijeme za kupovinu poklona, a sve je popraćeno i financijskim izdacima koji nisu mali.

Za vrijeme blagdana želimo druženja s prijateljima ali vrijeme nam nije saveznik, jer kada u dnevnu rutinu unesemo gore navedene obveze, vremena za sve nabrojeno i željeno naprosto nema. Tu se već razina stresa ozbiljno povećava, a umjesto opuštenosti i radosti u nas se useljava osjećaj nemogućnosti izvršavanja svih obveza ili zadovoljenja vlastitih želja.

Svejedno…

S druge strane uvijek ostaje opcija zatvaranja u sebe. Ignoriranja blagdana, neokićen dom, izostanak s obiteljskih ručkova, nejavljanja na telefonske pozive.

Često se tada susrećemo s činjenicom da nam obitelj nije funkcionalna, da nas ta okupljanja uznemiruju i vuku na vidjelo stare, nerazjašnjenje rane. Nerijetko osvijestimo da nemamo emocionalnog partnera, da smo zanemarili prijateljske odnose. Susreti su to sa samim sobom, koje vješto izbjegavamo tijekom godine kada nam je raspored pun životnih, poslovnih i privatnih obaveza.

Prosinac je zato izuzetno zahtjevan na više razina. Trebamo odgovorno odrađivati svoj posao, trebamo se dati obitelji, trebamo vidjeti prijatelje, trebamo djecu odvesti na klizanje ili Advent, kupiti im darove, trebamo speći božićne kolače!

Imamo li za to novca, imamo li za to vremena i imamo li uopće motiva za sve nabrojeno?!

Odgovor zna svatko od nas ponaosob, ali ne dopustite da vama ovlada malodušnost.

Ono što je sigurno:

  • jasno odredite svoje granice
  • složite svoje prioritete i nemojte od njih odustajati
  • zabavno je samo ono što vas veseli i što s radošću radite, za ostalo se ljubazno ispričajte
  • pokloni ne moraju biti kupljeni novcem, vrijeme, prisutnost, prisnost, danas je veći poklon od bilo kojeg materijalnog
  • odbacite grižnju savjesti jer niste prisutni na svim zabavama, jer pokloni nisu skupi, jer ste ljubazno zamolili da obiteljsko okupljanje ove godine ne bude kod vas
  • vaša sreća je preduvjet sreće onima koji vas vole, zato stavite sebe na prvo mjesto
  • organizirajte žensko ili muško druženje, vodite s intimne razgovore s osobama kojima vjerujete, vratite duh Božića u vaše odnose
  • nemojte se osamiti, uvijek imate jednu osobu s kojom će i kućno gledanje filma ili čaša pjenušca biti lijek za blagdanski blues

Učinite sebi ove blagdane opuštenima, napravite to svjesno i organizirano. Testirajte koliko je u svemu pa i u ovome važna organizacija i jasan cilj.

Jer, blagdani jesu nešto lijepo, prisno, produhovljeno, nemojte da vam taj osjećaj uskrate drugi.

Obećajte sebi da je ovaj kraj godine novo geslo za iduću: ja sam na prvom mjestu, jer kada sam ja dobro i svi koje volim će biti bolje.

Mi ćemo vas kroz prosinac u našim razgovorima sa stručnjacima i iskrenim ispovijestima podržavati da ovaj Božić i ispraćaj 2022. budu posve novo, bolje iskustvo….

Vjerujte nam.


gloria2bottom
Linker
25. travanj 2024 18:12