milijun eura

Vlada prihvatila amandman: Država će sve škole opremiti besplatnim ulošcima za djevojke

O želji i nastojanjima da se ženama omoguće besplatni higijenski ulošci Glasovac je prvi put govorila 2020. godine.

Država će u idućoj godini izdvojiti milijun eura kako bi se škole i skloništa za žene žrtve nasilja opskrbili besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština, proistječe iz amandmana Sabine Glasovac (SDP) koji je u ponedjeljak dobio podršku Vlade.

"Nadam se da će to značiti i provedbu i da će u svim osnovnim i srednjim školama i skloništima biti zalihe tih potrepština koje si djevojčice i žene ne mogu priuštiti kod kuće", rekla je zastupnica u izjašnjavanju o amandmanima na državni proračun za 2023.

"Vlada je prihvatila amandman kojim se osiguravaju zalihe besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština (uložaka) u školama i skloništima za žene žrtve nasilja. Borba protiv menstrualnog siromaštva se nastavlja! Niti jedna djevojka više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto uložaka koristi wc papir, papirnate maramice ili stare krpe! P.S. Iako su mi odbili ostalih 19 amandmana, ja sam neizmjerno sretna zbog ovog jednoga!", poručila je kasnije na Facebooku.

image

Sabina Glasovac

VEDRAN PETEH/CROPIX

O želji i nastojanjima da se ženama omoguće besplatni higijenski ulošci Glasovac je prvi put govorila 2020. godine. U listopadu prošle godine u Saboru rekla da žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati.

To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama dok je, primjerice, PDV na kino ulaznice koje nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, rekla je Glasovac.

Linker
16. travanj 2024 08:38