Novi moćni pop

Glazba je ženskog roda: Domaća scena bogata je novim autoricama s jakim stavom

One su jasne, melodične i glasne, svojim pjesmama promišljaju svijet u kojem se nalazimo, a svojim spotovima osim visoke estetike pomiču granice.

Domaća glazbena scena, ugrubo smještena prema pop-rocku i elektronici s bezbroj podžanrova, iznjedrila je autorice i pjevačice mlađe generacije koje smatraju da umjetnost i stav ne idu jedno bez drugog.


Rebeka Ljiljak

Pjevačica i kantautorica Rebeka Ljiljak u samostalne glazbene vode zakoračila je odvažnom pjesmom "Ti ni ne znaš". Video spot snimila je na ružičastom nogometnom stadionu i osvojila publiku i kritiku. Iako likovna umjetnica, Rebeka je godinama bila prisutna na glazbenoj sceni kao dio benda Headoneast. Nedavno je objavila i drugu pjesmu "Ninanana" - intrigantnu skladbu kojom skreće pažnju na fenomen da su u današnjem društvu žene prestale plakati.

image

Rebeka Ljiljak

PRESS

"Privatno sam, kao i u pjesmama, odvažna i u 100 od 100 situacija ja sam vam onaj lik koji ide srcem, uvijek i u sve. Znam da u zapadnoj kulturi to nije mudro, ali to je put koji me odabrao i koji živim", rekla je Rebeka za Gloria.hr


Nika Turković

Glazbenica se prije nekoliko godina vratila na domaću scenu i "obećala‘ da će u industriju unijeti nešto sasvim novo. To dokazuje od svog prvog singla "U mraku", pa sve do posljednjeg "Dok nas nema". Pjesma koja govori o ljubavnoj boli prikazana je i impresivnim spotom u kojem Nika Turković prikazuje ljubavi bez obzira na kalupe i tradiciju.

image

Nika Turković

PETRA MIKSIK

"Znam da je ovo nešto što nitko ne očekuje, ali spremna sam na sve reakcije i nije mi žao", kazala je glazbenica na predstavljanju spota.


Mirna Škrgatić

Kantautorica iz Rijeke, bazirana u Zagrebu iza sebe ima dva albuma. Već od svoje prve autorske pjesme "Tvoja laž" Mirna Škrgatić propituje pojave u našem društvu - od stvaranja lažne slike na internetu, hejtera, lažnih prijateljstava, kao i problematičnih muško-ženskih odnosa. Pomicanje granica kroz umjetnost nije joj strano, tako je u spotu "Posljednji trend" prvi put u domaćem eteru prikazala potpunu "drag-queen" transformaciju, čime je povukla paralelu između muškaraca koji se odijevaju u haljine - transvestita i svećenika.

image

Mirna Škrgatić

IRA&JOHN

"U ‘Posljednjem trendu‘ pronalazim i sebe jer ne volim ‘ukalupljivanja‘ i stavljanja u ‘kutije‘, a ono čega sam se naslušala u zadnje vrijeme je to da se moram odlučiti između pop i rock žanra i držati se toga kako bih podilazila nečijem ukusu. Ili još bolje - raditi ono što je trenutno u trendu", kazala je Mirna Škrgatić u razgovoru za Gloria.hr


Sara Renar

Kantautorica i svestrana umjetnica Sara Renar svojim je posljednjim albumom "Šuti i pjevaj" oduševila i publiku i kritiku. Sam naziv albuma, kao i istoimena pjesma, već izražava njen stav o tome što i kako se tretira žene u glazbi i društvu. Sara svojim autorskim djelima progovara o mnogim temama - od međuljudskih odnosa, filozofsko-religijskih tema do otvorene kritike materijalističkog društva u pjesmu "Kapital".

image

Sara Renar

MATKOVIC & VILD

"Album se bavi neizbježnim utjecajem ekonomskog sustava na privatni život pojedinca, prijateljskim i ljubavnim odnosima, religijom i položajem žena. Sve su se te teme dodatno zaoštrile u pandemiji", otkrila je Sara u razgovoru za magazin Gloria.


Baby Babilon

Baby Babilon je mladi zagrebački trio koji čine dvije pjevačice, Klara Fiolić i Mara Marasović te Fran Colnago. Svoj prvi singl "Pitanja" krenuli su razvijati kroz karantenu prošle godine.

image

Baby Babilon

PRESS

"U našim srcima nosimo ritam glazbe budući da smo sve troje iz glazbenih obitelji", kazali su Baby Babilon.


Neon Wife

Projekt Irene Žilić nastao je s dugogodišnjom suradnicom Lucijom Potočnik. Domaća kantautorica čiju je pjesmu obradila velika Morcheeba, pokrenula je novi elektro-pop i dream-pop duo 2019. godine.

image

Neon Wife

LAME OH

“Projekt je nastao iz kreativne kompatibilnosti i velike želje da stvaramo glazbu koja nam je obadvjema bliska, ali je do sad nismo imale priliku raditi. Materijali su nastali tijekom 2018. godine., dok smo u studio ušle početkom ove godine i snimile EP“, kazale su Irena i Lucija prilikom pokretanja Neon Wife. Svojim su pjesmama koje su spoj popa i elektronike osvojile kritiku, ali i Morcheebu, koja ih je pozvala da zajedno odrade dio njihove europske turneje.

Linker
17. travanj 2024 02:25