Matej Dokić
Osobno iskustvo

Suzana Nikolić vratila se iz Kine: 'Stjuardese u avionu rekle su nam da se javimo liječniku'

Zagrebačka glumica Suzana Nikolić, koja predaje na najvećoj glumačkoj akademiji u Kini, otkriva kako izgleda život u izvanrednim uvjetima u Šangaju, gdje je na dan kad se ona vraćala kući preminula prva žrtva koronavirusa.

Početkom tjedna, kad se zagrebačka glumica Suzana Nikolić prijavljivala u zračnoj luci u Šangaju za let prema Europi, nije znala da je u tom kineskom gradu u kojem ona živi i radi proteklih šest mjeseci preminula prva žrtva koronavirusa. Profesorica Nikolić ­koja predaje glumu na Shanghai Theatre Academy, najvećoj kazališnoj akademiji u Kini, kaže da u tom trenutku nije ni znala da je opaki virus stigao do Šangaja, iako je epicentar zaraze, grad Wuhan, udaljen samo sedamstotinjak kilometara.

S maskom na licu ušla je u avion, vesela što će mjesec dana ­ koliko traju školski praznici ­ provesti kod kuće. "Tek sada kada sam stigla u Zagreb i gledam vijesti postajem svjesna koliko je javnost zabrinuta zbog tog novog virusa. U Kini je nešto drukčije, ne širi se panika, ali svakodnevno putem medija dobivamo upute.

„Dobili smo upute da izbjegavamo javni prijevoz i okupljanja, često peremo i dezinficiramo ruke, pijemo mnogo tekućine te da provjetravamo stanove i urede”

Otkazana su i sva javna događanja, nije bilo ni proslave Nove godine, nema predstava, ne rade muzeji i kina, a čak je i vrlo malo otvorenih dućana i restorana. Ali Kina je golema zemlja i u ovakvim izvanrednim situacijama ljudi se ponašaju kao vojnici poslušno i disciplinirano. Ovaj put kineske vlasti reagirale su brže i bolje nego prije osamnaest godina, kad se tamo pojavio SARS. Tada su šutjeli sve dok nije umrlo nekoliko desetaka ljudi, a tada se virus već nekontrolirano širio",­ govori glumica koja za sada ne osjeća nikakav strah od zaraze i u džepu već ima povratnu kartu za Šangaj, u koji je pozvana kao stručnjakinja za glumačku tehniku Mihaila Čehova.

Privatni album

Nada se, kaže, da se situacija u sljedećih mjesec dana neće tako pogoršati da bi morala odgoditi putovanje. No, zasada epidemija ne jenjava, virus se proširio na cijelu Kinu, pa i izvan nje. Kineski grad Wuhan s 11 milijuna stanovnika, gdje se početkom prosinca pojavio prvi slučaj zaraze koronavirusom, postao je najveća karantena na svijetu: stanovnicima je naređeno da ne izlaze iz svojih domova, ubrzano se gradi bolnica namijenjena oboljelima, nema javnog prijevoza i malo koji dućan radi.

instagram

"U Šangaju nije takva situacija, ali u ovo doba godine, kada su novogodišnji praznici, Kinezi mnogo putuju i ne znam koliko su ih vlasti uspjele odgovoriti od nauma. Moj prijatelj Englez, koji je za ove praznike namjeravao ostati u Kini, ipak se predomislio jer ga je panično nazvala mama i uvjerila ga da se hitno vrati u London. Ja sam odavno isplanirala put u Zagreb, koji je prošao začuđujuće mirno. Na aerodromu u Šangaju, činjenica je, svi no se maske ­ putnici, osoblje pa čak i piloti, ­ali nas nitko nije posebno pregledavao, nije bilo nikakvog skeniranja. Jedino su nam stjuardese u avionu rekle da se javimo svom liječniku na odredištu osjetimo li znakove prehlade ili počnemo kašljati",­ za Gloriju govori Suzana Nikolić, dodajući da joj ova epidemija nije narušila dobre dojmove o Kini.

Uključite se u veliku nagradnu igru Glorije i osvojite Scavolini kuhinju po svom izboru - u vrijednosti od 100 tisuća kuna. Prvi kupon mogli ste kupiti u izdanju Glorije od 16. siječnja, a drugi kupon 23. siječnja.

Za sudjelovanje u nagradnoj igri trebate skupiti dva kupona, a ako ste jedan propustili, u Gloriji koja izlazi u četvrtak 30. siječnja možete kupiti Joker kupon. Dobitnik će biti objavljen 13. veljače u Gloriji.

Linker
15. travanj 2024 21:43