oglasio se miljenik

Princ Philip obožavao je unuke Williama i Harryja, ali svom ljubimcu nije oprostio što se odrekao kraljevske titule

Cijeli svijet čekao je prvu Harryjevu reakciju povodom djedove smrti. Iako ga je obožavao, princ Philip unuku nije oprostio napuštanje kraljevske obitelji.

Princ Harry i Meghan Markle oglasili su se o smrti princa Philipa. Na službenoj stranici njihove zaklade Archewell osvanula je objava posvećena Harryjevom djedu. "Hvala na službi... Veoma ćeš nedostajati", stoji na sivoj pozadini uz Philipovu kraljevsku titulu te godinu rođenja i godinu smrti.

Pokojni princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete II., neke od najsvjetlijih trenutaka u svom dugom životu - preminuo je uoči stotog rođendana, imao je u jednoj od najtežih obiteljskih situacija - nakon smrti svoje bivše snahe princeze Diane 1997. Unuke shrvane majčinim odlaskom, tada 15-godišnjeg Williama i 12-godišnjeg Harryja djed je uzeo pod svoju zaštitu, prekinuvši sve dvorske špekulacije i razmatranja kad bi se, kako i s kim dječaci trebali prvi put pojaviti u javnosti.

- Prestanite, tako vam Boga. Dječaci su upravo izgubili majku - povikao je za vrijeme obiteljskog konferencijskog poziva, te tako svima kupio vrijeme za razmišljanje i najbolju odluku.

Za vrijeme večere, dan uoči Dianinog sprovoda, stvari je, pak, uzeo u svoje ruke, poručivši unucima kako će na sprovodu koračati zajedno s njima ili niti njega tamo bez njih neće biti. I tako su idućeg dana nastale čuvene fotografije petorice muškaraca u crnim odijelima, u bijelim košuljama i crnim kravatama kako koračaju za Dianinim lijesom od Kensigtonske palače do Westminsterske opatije: to su bili prinčevi Charles, Philip, William i Harry, te Dijanin brat grof Spencer.

image
Poznata fotografija koja je nastala za vrijeme pogreba princeze Diane.
MIKE FORSTER/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Vojvoda od Edinburgha imao je teško djetinjstvo, no ono ga je učinilo herojem i zavodnikom - koji je nekad znao i pretjerati

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

Tragedija ih je, kako to obično biva, međusobno povezala, ali djed se nikako nije mogao pomiriti s Megxitom, odnosno Harryjevom odlukom da se zbog supruge Meghan Markle preseli u Sjedinjene Države, te se odrekne prinčevske titule i svih pripadajućih počasti.

Posebno u svijetlu činjenice da je vojvoda od Edinburgha bio posebno naklonjen Meghan Markle kad se ona pojavila na dvoru kao Harryjeva zaručnica. Najviše mu se svidjelo što je u njoj zapravo vidio sebe: Meghan je bila autsajderica, ali žena s iskustvom i stavom, koja se ne da i neće dati slomiti. No, nije mu bilo ni na kraj pameti da će Meghan tako lako, tako brzo i tako uspješno uspjeti slomiti Harryja.

image
Princ Philip obožavao je svoju unučad.
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Preminuo princ Philip! Nije uspio dočekati svoj 100. rođendan...

- Philip se posljednjih godina posebno zaštitnički odnosio prema kraljici i bio je jako zabrinut kad god bi je netko uzrujao. Stoga možete zamisliti koliko ga je Megxit pogodio, posebice jer mu je omiljena mantra kako monarhija svima mora biti na prvom, drugom i trećem mjestu. O tome za njega ne postoje dvojbe - izjavila je lani Ingrid Seward, poznavateljica odnosa na britanskom dvoru za časopis Vanity Fair. Dodala je kako je princ Phililp snahi Diani govorio kako dvorski život nije natjecanje u popularnosti, nego da svi skupa moraju raditi za dobrobit vladara i monarhije.

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Poznavatelji situacije komentiraju kako je nezamislivo da bi se Harry i Meghan mogli zajedno pojaviti pogrebu vojvode od Edinburgha. Tri su razloga: restrikcije putovanja zbog pandemije koronavirusa, Meghanina trudnoća te nedobrodošlica na dvoru i cijeloj Velikoj Britaniji, od kojih je posljednji razlog i najvažniji. Tako će djedovom sprovodu vjerojatno nazočiti samo Harry, čiji će se svaki pokret, svaki pogled i svaka riječ zbog statusa odbjegle obiteljske crne ovce pratiti pod povećalom.

Linker
25. travanj 2024 06:51