tužna vijest

Odlazak holivudskog veterana: Zvijezda filma o Jamesu Bondu iza sebe je ostavila čak sedmero djece

Preminuo je Tommy Lane, američki glumac, kaskader i jazz glazbenik, kojeg su najviše proslavile uloge negativaca u filmovima ‘Shaft‘ i ‘Živi i pusti umrijeti‘.

Kronična bolest pluća dokrajčila je američkog glumca, kaskadera i glazbenika Tommyja Lanea, najpoznatijeg po ulogama u akcijskim filmovima ”Shaft” i ”Živi i pusti umrijeti”, osmom nastavku serijala o Jamesu Bondu.

Osamdesettrogodišnji Lane preminuo je 29. studenoga u bolnici u Ft. Lauderdaleu na Floridi. Glumiti je počeo 1964. u tv-serijalu ”Flipper”, a potom je postao zanimljiv i holivudskim produkcijama, uglavnom kao negativac.

U ”Shaftu”, gdje je glumio plaćenog ubojicu Leroya, pokazao je zavidne kaskaderske vještine u famoznoj sceni tučnjave s glavnim junakom (Richard Roundtre), koji ga je na kraju bacio kroz zatvoren prozor ureda na Times Squareu.

”Shaft”, snimljen 1971. godine, postao je holivudski klasik ne samo zbog odlične glume i sjajnih akcijskih scena, već prvenstveno zbog toga što je pokazao da film u režiji Afroamerikanca i s Afroamerikancima u glavnim ulogama može biti veliki hit.

image

Roger Moore, Tommy Lane, Jane Seymour.

DANJAQ/EON/UA/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Tko će biti sljedeći James Bond? U igri je novo ime, iako ne toliko poznato, a upoznali smo ga u seriji ‘Igra prijestolja‘

Tommy Lane je u Bondovu filmu imao zgodne prijeteće replike glumeći opakog gangstera Adama koji u močvari prepunoj krokodila gliserom proganja Rogera Moorea. Zapažene je uloge odigrao uz Burta Reynoldsa u filmu ”Shamus” i Cliffa Robertsona u filmu ”The Pilot”.

Posljednju ulogu odigrao je 2007. u filmu ”Sweat”. Odlično je svirao trubu i 80-ih godina prošlog stoljeća zarađivao je svirajući po barovima, često nastupajući u legendarnom njujorškom jazz klubu Blue Note. Sa suprugom Raquel Bastias-Lane podigao je sedmero djece i jednog posinka.

Linker
20. travanj 2024 04:18