Getty Images
mislio je da je to - to

Michael Douglas o najtežim danima u životu: 'Nitko mi nije mogao garantirati da ću i dalje moći govoriti'

Posljednji dan 59. televizijskog festivala u Monte-Carlu, koji se održava od 14. do 18. lipnja, u grad je došao holivudski veteran Michael Douglas (74). Ne turistički, već kako bi preuzeo nagradu za životno djelo Zlatna nimfa.

"Ova nagrada i meni pomaže da se osvrnem unatrag i vidim što sam napravio. Ipak je prošlo gotovo pedeset godina od kada sam 1972. dobio svoju prvu zapaženu ulogu u serijalu "The Streets of San Francisco". Iz današnje perspektive to izgleda nezamislivo, ali tada su u SAD-u postojale samo dvije televizijske kuće, a treća ABC je tek bila u nastajanju. Snimali smo brzo i puno, svaki tjedan smo imali novog scenarista i gostujućeg glumca, a disciplina i radna etika koju sam tada dobio stvorila je temelj za cijelu moju karijeru", kazao je na press konferenciji Douglas, koji kod kuće ima dva osvojena Oscara (jednog je dobio kao producent "Leta iznad kukavičjeg gnijezda", a drugi kao glumac u filmu "Wall Street") te televizijsku nagradu Emmy, dobiven 2013. s filmom "Moj život s Liberaceom" redatelja Stevena Soderbergha.

MONTE-CARLO, MONACO - JUNE 18: Michael Douglas attends the 59th Monte Carlo TV Festival : Day Five on June 18, 2019 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

HBO-ov biografski film o glazbeniku Liberaceu, koji je snimio s kolegom Mattom Damonom, nije označio samo njegov povratak televiziji, već je to bilo i najteže razdoblje u njegovoj karijeri. Naime, upravo tih dana borio se s tumorom jezika.

"Taj sam film želio više od svega jer je izgledalo da će mi biti zadnji u životu. Čak i da je terapija bila uspješna, nitko mi nije mogao garantirati da ću i dalje moći govoriti. Možete zamisliti koliko sam bio razočaran kada su mi nakon prvih dobrih rezultata liječenja došli Soderbergh i Damon te rekli da odgađamo snimanje na godinu dana. Obojica su se ispričala da imaju iznenadne druge obveze, a ja sam pomislio da je to – to. Prošla je moja zadnja prilika. Tek sam kasnije shvatio da sam, potpuno zaokupljen borbom za preživljavanje, smršavio četrdeset kilograma. Nikako nisam mogao igrati Liberacea. Soderbergh i Damon su to shvaćali, pa su mi dali godinu dana mira da se oporavim – kazao je Michael Douglas.

Od prošle godine glumi u Netflixovom humorističnom serijalu "The Kominsky Method", gdje igra nekada uspješnog glumca koji se sada mora zadovoljiti s time da je profesor glume. Za ulogu je nagrađen Zlatnim globusom, no i Douglas je priznao da je u njegovoj karijeri bilo puno uspjeha, ali i padova. "Kako sve to preživjeti? Recept je jednako se odnositi prema uspjehu i neuspjehu. Oboje su dijelovi života, pa zbog prvoga ne smijete previše likovati, a zbog drugoga očajavati", otkrio je američki glumac, sin također glumačke legende Kirka Douglasa. Upitan što mu je otac savjetovao na početku karijere, Michael Douglas je s laganim smiješkom odgovorio:

"Pokušaj sve što možeš, daj najbolje od sebe i onda – *ebi ga. Na rezultat ne možeš utjecati, samo odi dalje znajući da si učinio najbolje što znaš i umiješ.

MONTE-CARLO, MONACO - JUNE 18: Michael Douglas attends the 59th Monte Carlo TV Festival : Day Five on June 18, 2019 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

Govoreći o glumi Douglas je istaknuo da sva njegova djeca, sinovi Cameron i Dylan te kći Carys, žele ići njegovim stopama. Zna da to nije lagan posao, ali ih itekako podržava jer misli da će glumci u budućnosti biti traženi.

"Nitko od nas ne zna hoće li za dvadeset godina njegov posao postojati. Roboti i umjetna inteligencija preuzimaju sve više poslova, ali pokazalo se da najteže zamjenjuju radnike u kreativnim zanimanjima. A ima li kreativnijeg zanimanja od glume", zapitao se slavni glumac.

Ujedno je istaknuo da ga na ulici najviše zaustavljaju obožavatelji koji žele pričati o filmovima "Dan ludila", "Igra" i "Lov na zeleni dijamant", ali to se mijenja kada mu prilaze samo muškarci. Oni bi voljeli jedino pričati o njegovim erotskim trilerima "Sirove strasti" i "Kobna privlačnost". Najviše ga, pak, čude poslovni ljudi koji mu prilaze diveći se Gordonu Gekku, beskrupuloznom burzovnom mešetaru kojeg je utjelovio 1987. u filmu "Wall Street" redatelja Olivera Stonea.

MONTE-CARLO, MONACO - JUNE 18: Michael Douglas attends the 59th Monte Carlo TV Festival : Day Five on June 18, 2019 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

"Dolaze mi brokeri govoreći da su samo zbog mene odlučili raditi na Wall Streetu. Doduše, odmah nadodaju da su neko vrijeme morali provesti u zatvoru, ali da se ipak isplatilo", sa smijehom je rekao glumac.

Završno pitanje bilo je o njegovoj supruzi, velškoj glumici Catherine Zeti Jones. Upitan kako bi ju opisao u samo jednoj riječi, Michael Douglas prvo je desetak sekundi razmišljao, a zatim odgovorio: "Neopisiva."

Linker
20. travanj 2024 01:03