Prosvjedi umjesto dobrodošlice

William se nije snašao na turneji Karibima: Stvar je spasila Kateina modna diplomacija

Da je barem pustio suprugu pričati umjesto njega, možda bi rezultati bili manje porazni. Pokazao je da ne shvaća koliko su se otočne zemlje promijenile otkako ih je njegova baka, Elizabeta II. posljednji put posjetila

Što je na Karibima pošlo kako ne treba i zašto se to dogodilo baš na prvoj turneji princa Williama i Catherine, vojvotkinje od Cambridgea nakon pandemije koja je promijenila svijet, pitanje je koje će se, zacijelo, još dugo postavljati u uredima palače Windsor - kad se najstariji unuk britanske kraljice i njegova supruga ovog vikenda vrate kući. Ono što je trebalo biti ugodno, osmodnevno putovanje u kraljičino ime, povodom njezine 70-obljetnice na prijestolju, preraslo je u fijasko.

Nije da su William i Kate bili posve nepoželjni, no izostala je srdačna dobrodošlica kakvom su tijekom prijašnjih posjeta Karibima 1953. i 1962. dočekani Elizabeta II. i princ Philip. Tada su školarci, uglednici i obični ljudi spontano okružili otvoreni Land Rover s kraljicom i njezinim suprugom: zavladalo je općenarodno veselje jer ih napokon vide uživo.

Šest desetljeća kasnije, princ William i njegova supruga na istom Land Roveru prošlog su tjedna rutinski "odradili" vojnu paradu povodom promocije časnika na vojnoj akademiji na Jamajci: dočekao ih je mlaki pljesak, kao na ne baš uspjeloj kazališnoj predstavi.

image

William i Kate s premijerom Jamajke Andrew Holnessom i nejgovom suprugom Juliet Holness.

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njihovi izrazi lica - Kate se držala hrabrije od supruga, smiješila se usprkos svemu kako dolikuje budućoj kraljici, dok je William jedva prikrivao zlovolju - pokazuju da su shvatili poruku i prenijet će je kraljici.

Čitajte i: William i Kate uživaju na Karibima: Melju kakao, piju vruću čokoladu i plešu s mještanima

Tijekom samo tjedan dana doživjeli su tri žestoke antikolonijalne "oluje": prvu u Belizeu, drugu na Jamajci te treću na Bahanima. Građani tih zemalja, čini se, žele napustiti Commonwealth, zajednicu država koje su nekada tvorile Britansko Carstvo i koje priznaju britansku kraljicu kao formalnu vladaricu. Sve su glasniji prosvjedi potomaka nekadašnjih robova na poljima šećerne trske: žele čuti javnu ispriku kraljevske obitelji i financijsku odštetu zbog pretrpljenih grozota njihovih predaka na zloglasnim plantažama na kojima se stvaralo "slatko zlato" i prevozilo u Britaniju koja se silno obogatila trgujući šećerom.

image

Kraljevski par u Belizeu je probao vruću čokoladu koja se radi na majanski način.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Štreberski govor

William i Kate imali su to na umu. Zato je njihovo prvo neformalno odredište u Belizeu, trebala bila eko-farma kakaovca, a ne šećerne trske. Međutim, obližnje selo proglasilo ih je nepoželjnima, pa su odustali od druženja s lokalcima.

Na idućoj postaji, Jamajci, dočekali su ih žestoki prosvjedi protiv monarhije, što ne čudi jer je premijer Andrew Holness republikanac i zalaže se za istup Jamajke iz Commonwealtha. Williamu je otvoreno rekao da njegova zemlja "ide dalje jer želi postati neovisna, razvijena i prosperitetna" dok je njegova vlada već započela proces tranzicije u republiku.

Princ je, doduše, pokušao izgladiti kolonijalni prijepor u svom govoru u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke. Školski je osudio britansku povijest ropstva nazvavši je "mrljom na savjesti", piše Daily Mail, izrazio je svoje gađenje zbog zločina počinjenih nad robovima na plantažama šećerne trske svjestan kako brutalne odmazde njihovih britanskih vlasnika, zbog čestih pobuna robova, Jamajčani nikad nisu zaboravili.

image

Kate je modnom diplomacijom pokušala popraviti stvar.

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ali otvorene, jasno sročene isprike nije bilo. Jedna je skupina karipskih antimonarhista njegov govor nazvala "puhanjem u prazno" dok je dio jamajčanskih političara ustvrdio da Williamu nedostaje hrabrosti. Da je pustio Kate da ga zamijeni (smatra se da bi ona održala konkretniji i srčaniji govor), možda bi stvari izgledale drugačije.

Novo vrijeme

Stvar je u tome da se štošta promijenilo otkad je njegova baka posljednji put bila na Karibima. Danas se traže spontana djela kakvima je njegova majka Diana osvajala naklonost javnosti, a ne prazne riječi što William, koji štreberski ponavlja sve što mu savjetnici kažu, nije shvatio.

Kad se ponadao da je najgore prošlo, jer su, eto, Kate i on izbjegli prosvjed seljana u Belizeu (nisu im htjeli ustupiti ni svoje igralište kako bi tamo sletio njihov helikopter) i nekako pregrmjeli hladni doček na Jamajci, princ se gorko prevario. Najzvučniju pljusku britanskoj monarhiji opalio je premijer Bahama, Philip Davis. Učinio je to gospodski, u svilenoj rukavici.

image

Kate i William posjetili su stare majanske gradove.

SAM HUSSEIN/POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Poput princeze iz bajke: Kate zablistala na gala večeri na Jamajci u smaragdnoj haljini

U početku se činilo da je sve u redu, princa i vojvotkinju od Cambridgea u prijestolnici Nassau dočekala je, kako je i red, prelijepa djevojčica Aniah Moss i uručila im buket. Potom ih je u svom uredu dočekao premijer sa suprugom Ann-Marie i zamolio da kraljici prenesu najbolje želje povodom platinastog jubileja.

Pričalo se o klimatskim promjenama, a William je obećao je da će "učiniti sve što može" kako bi podržao njegov rad na obnovi koraljnih grebena Bahama. Bio je svjestan kako je premijer Bahama prošle godine izjavio da referendum o neovisnosti "nije na dnevnom redu", ali bi se to moglo promijeniti ako birači odluče drugačije.

image

William i Kate na posebnoj večeri u Belizeu.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Potom je uslijedio hladan tuš: premijer se pobrinuo da visoki gosti budu obaviješteni o zahtjevu Nacionalnog odbora za odštetu, plaćanju milijuna funta odštete zbog uloge britanske monarhije u ropstvu.

U njihovom javnom pismu stoji:"Kraljevska obitelj mora priznati da je njihova ekonomija izgrađena na leđima naših predaka. To moraju platiti". Kao oproštajni dar, William i Kate dobili su od premijera bocu rijetkog ruma, simbol svih kolonijalnih zala. Philip Davis pravio se da ne vidi kako im je neugodno. Naime, Williamovi preci bili su direktno umiješani u trgovinu robljem i trgovinu rumom (plaćao se izdašan porez kraljevskoj riznici), pa otud zahtjevi za odštetom i prosvjedi.

Popravni kod kraljice

Koliko je god William podbacio na turneji, stvar je, spasila Kate jer je briljirala modnom diplomacijom. Tijekom cijelog posjeta nije skidala zaručnički prsten princeze Diane, a nosila je i njezinu trorednu bisernu narukvicu: poruka buduće kraljice koja želi biti moćna ambasadorica srca, baš poput Diane, bila je jasna.

Čitajte i: Prvi glam look na Karibima: Kate Middleton zablistala u sjajnoj haljini poznatog brenda

image

Za kraj karipske turneje par je posjetio Bahame.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uz to je bojom odjevnih kombinacija pratila plavetnilo Belizea, odala počast sunčanoj Jamajki te akvamarin-modroj boji koraljnih sprudova Bahama, noseći tom prilikom haljinu s potpisom Emilije Wickstead. Look je upotpunila salonkama od brušene kože Gianvita Rossija i tirkiznim naušnicama.

Svaka njezina kretnja, pogled i osmijeh bili su upućeni domaćinima, uz povremene prijekorne signale ozlovoljenom suprugu neka se više potrudi. Bila je savršena u situaciji kad nije bilo lako biti dobar, a kamo li besprijekoran. Zato je vojvotkinja, unatoč neuspješnoj turneji, kod kuće zaradila čistu peticu, dok će William, čini se, morati na popravni kod kraljice.

Linker
20. travanj 2024 06:49