Treći izlazak u godinu dana

Štednja na vrhu monarhije: Britanska kraljica reciklira modne kombinacije, ali želi novosti u svom dvorcu

Škotske vlasti ovih su dana odobrile molbu kraljice Elizabete II. da se u kući Craige Gowan, manjem objektu kraj dvorca Balmoral - ugradi dizalo.

Britanska kraljica Elizabeta II. i u svojoj 95- godini oduševljava javnost svojim hrabrim modnim izborom. Unatoč visokim godinama ne libi se nositi odjeću svih duginih boja, obožava sve nijanse ružićaste, a među najdražom bojom joj je - zelena. Njeguje odjeću klasičnog kroja, čistih linija ali žarkih, upečatljivih duginih boja s pripadajućim šeširima uz obavezne crne cipele marke Rayne i crnu torbicu modnog Brenda Launer od koje se ne odvaja. Na taj način izgradila je svoj prepoznatljivi modni stil za koji je jednom navodno izjavila: "Da nosim kostime bež boje nitko me ne bi zapazio".

image
Elizabeta II.: 'Da nosim kostime bež boje nitko me ne bi zapazio'
STEVE REIGATE/AFP/PROFIMEDIA

Tako se u svom već viđenom zelenom kaputu i pripadajućem šeširiću sa cvjetnim aranžamnom ovih dana nenadano pojavila u zapadnom Lonodnu kako bi odala počast australskim vojnicima nestalim u II. Svjetskom ratu. Kraljica naime, iz svog dvorca zbog pandemije ne izlazi mjesecima, ovo joj je treće javno pojavljivanje u godinu dana, a kako u Londonu vlada i strogi lockdown i da je željela negdje otići, nije imala gdje.

Ovim činom kraljica je htijela dati do znanja koliko joj je stalo do Australije i njezinih stanovnika, jedne od zemalja Commonwealtha, ali pokazati i skromnost odabravaši odjevnu kombinaciju koju je posljednjih desetak godina nosila nekoliko puta. Na taj način poslala je poruku drugim pripadnicama britanskog dvora da u ovim kriznim vremenima ne treba trošiti na nebitne stvari poput odjeće.

Čitajte i: Stigla kraljevska prinova! Kraljica Elizabeta II. sretna je što je na svijet stiglo njezino deveto praunuče

Intervencije u dvorcu

No kraljica u nekim drugim, životno bitnijim stvarima ne štedi. Škotske vlasti ovih su dana odobrile njezinu molbu da se u kući Craige Gowan, nešto manjem objektu kraj dvorca Balmoral gdje provodi ljetne praznike - ugradi dizalo. Dozvolu i projekt osigurali su im zaštitari spomeničke kulture što nije lako dobiti u zemlji gdje je skoro svaka kuća zaštićeni spomenik. Kuća veličine dvorca izgubiti će dviej prostorije kako bi se ugradio lift koji će kraljevskom paru omogućiti da iz prizemlja gdje nalaze prostorije za dnevni boravak i kuhinja, popnu na kat gdje su spavaće sobe i nekoliko kupaonica.

image
Britanska kraljica Elizabeta II.
STEVE REIGATE/AFP/PROFIMEDIA

A to će im uvelike olakšati boravak na imanju u Škotskoj jer ni kraljica više nije u godinama da bi mogla često koristiti stepenice, a pogotovo njezin 99. godišnji suprug, princ Filip. Kraljevski par u Balmoralu boravi tri mjeseca i lift će im svakako pomoći da im boravak bude ugodniji.

Linker
15. travanj 2024 04:45