Kraljevska obitelj u akciji

Skinuli diplomatske rukavice: Prvi put od II. svjetskog rata dvori zauzeli stranu

Najprije su se na društvenim mrežama oglasili William i Catherine, a potom su im se pridružili princ Charles i Camilla, a konačno i kraljica primajući u Windsoru kanadskog premijera, a sad su inicijativu opet preuzeli najstariji kraljičin unuk i njegova supruga, koji su posjetili ukrajinski centar u Londonu.

Brutalna ruska invazija na Ukrajinu promijenila je desetljećima uvriježeno pravilo o neutralnosti britanske kraljevske obitelji prema politici. Prvi put od II. svjetskog rata pokazali su na čijoj su strani, u ime istih vrijednosti koje su od ljeta 1940., kad je započela zračna bitka za Britaniju, pa do poraza nacizma 1945., zagovarali kralj George VI. i njegova supruga, kraljica Elizabeth, roditelji britanske kraljice Elizabete II.

Već dva dana nakon što su ruske trupe pregazile granicu neovisne, međunarodno priznate europske države, na društvenim mrežama oglasili su se princ William i njegova supruga, Catherine, vojvotkinja od Cambridgea. Zgroženi činjenicom da su stambena naselja, škole, bolnice i rodilišta postali ciljevi ruskih zrakoplova i raketa, 26. veljače tvitali su: "U listopadu 2020. imali smo privilegiju upoznati predsjednika Zelenskija i prvu damu kako bismo doznali više o njihovoj nadi i optimizmu za budućnost Ukrajine. Danas stojimo uz predsjednika i sav ukrajinski narod dok se hrabro bore za tu budućnost", objavili su. Potom su se bez ikakvih diplomatskih ograda oglasili budući britanski kralj, princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla te prilikom posjeta engleskom gradu Southend-on-Sea, osudili rusku invaziju.

image

Princ William, bivši vojni pilot, u jednom je trenutku izjavio kako se osjeća bespomoćno.

IAN VOGLER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bez rukavica

Princ se najprije osvrnuo na tragičnu smrt zastupnika britanskog parlamenta, Davida Amessa, ubijenog nožem u listopadu 2021. dok je bio na sastanku sa svojim biračima u tom gradiću u jugoistočnoj Engleskoj, a onda je rekao: "Ono što smo vidjeli u strašnoj tragediji u Southendu, bio je napad na demokraciju, na otvoreno društvo, na samu slobodu. Te iste vrijednosti danas su napadnute u Ukrajini, na strašan način. Čvrsto stojimo i podupiremo sve koji se odupiru brutalnoj agresiji".

Nedugo nakon Charlesovog istupa oglasila se i Elizabeta II. na njoj svojstven način. Kad je u dvorcu Windsor nedavno primila kanadskog premijera, Justina Trudeaua, na stoliću iza njih (postavljenog tako da se jasno vidi na fotografijama) nalazila se vaza s buketom cvijeća u plavo-žutoj boji ukrajinske zastave. A odmah do vaze nalazila se kraljičina fotografija s njenom praunučadi. Poruka je jasna. Iščitao ju je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. U tvitu zahvale kraljevskoj obitelji, kazao je kako su supruga Olena i on "zahvalni vojvodi i vojvotkinji od Cambridgea što u ključnom trenutku, kada se Ukrajina odupire ruskoj invaziji, stoje uz našu zemlju i podržavaju naše hrabre građane. Dobro će pobijediti".

image

Princ William i njegova supruga ovih dana su posjetili londonski ukrajinski kulturni centar.

GUILHEM BAKER/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Već je i to mnogo s obzirom na pravilo da politike ne smije biti u "kraljevskoj butigi". Međutim, kraljevski medijski "fajt" tek je počeo. Princ William i njegova supruga ovih dana ponovno su preuzeli inicijativu i posjetili londonski ukrajinski kulturni centar, javlja Fox News. Vojvotkinja je donijela kolače i granolu što ih je pripremila za volontere, a onda je potpuno mimo protokola zagrlila mladu ženu koja ju je dočekala u ime volontera.

Čitajte i: Znakoviti postupci krune: Kate i William krše protokol zbog Ukrajine, kraljica odgađa prijem

Kad su razgledali centar, bili su u tolikoj mjeri preplavljeni osjećajima da je princ William, bivši vojni pilot, u jednom trenutku izjavio: "Osjećam se tako bespomoćno". Njegova supruga za to vrijeme je promatrala dječje igračke pripremljene za malene ukrajinske izbjeglice: činilo se da je mama četvero djece na rubu suza dok je promatrala plišance kakve, zacijelo, imaju ili su imali njezini mališani. Njezin suprug potom je rekao da njihova najstarija djeca, princ George i princeza Charlotte "pitaju sve o" tragediji koja se odvija u Ukrajini - o čemu pričaju s vršnjacima u školi i žele odgovore na pitanja koja ih muče kad se vrate kući, piše Daily Mail.

"Morali smo pažljivo birati riječi kako bismo im objasnili što se zbiva", zaključio je princ.

Linker
20. travanj 2024 06:05