Leti perje

Razdor među kraljevskom braćom Danske: Božić su proveli odvojeno, a za sve su krive njihove supruge

Britanska kraljevska obitelj nije jedina u kojoj su prisutni nategnuti odnosi između članova. Princ Joachim i prestolonasljednik Frederik od Danske više nisu toliko bliski kao nekada.

Danska kraljevska obitelj tradicionalno se okuplja za Božić, ali su ovaj ipak dočekali odvojeno. Službeno zbog epidemije, a neslužbeno zbog razdora između sinova kraljice Margrethe (80).

Princ Joachim (51) i prestolonasljednik Frederik (52), naime, ne razgovaraju, a posvađale su ih, kažu oni koji tvrde da je nešto trulo u kraljevini Danskoj, njihove supruge - Marie (44) i Mary (48).

Sve je počelo prošlo ljeto, kad je Joachim, koji je u Francuskoj pohađao specijalističku vojnu obuku, doživio moždani udar, završio na operaciji i poslije nje, nakon što se oporavio, ostao u Francuskoj, na mjestu atašea za obrambena pitanja u danskoj ambasadi u Parizu.

image
Prince Joachim i princeza Marie od Danske.
ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A to se izgleda nije svidjelo njegovoj suprugi Marie, inače rođenoj Francuskinji, koja bi radije živjela u Danskoj, ‘divnoj zemlji u kojoj se osjeća sigurno’, kako je rekla i još dodala da je nitko s dvora nije ništa pitao.

Takvo javno prozivanje kraljevske obitelji nije se pak svidjelo princezi Mary, kojoj četiri godine mlađa Marie ni inače nije bila draga još otkako su na isti protokolarni događaj došle u previše sličnim haljinama.

Rezultat svega je da i braća izbjegavaju jedan drugoga pa je mlađi dočekao Božić u svojoj rezidenciji Schackenborg u Tønderu, gdje je bila i njegova majka, a stariji sa svojom obitelji, u kraljevskoj palači u Amalienborgu.

Linker
12. travanj 2024 18:33