Tužni dani

Princ Charles posjetio je majku: Samo nekoliko sati nakon smrti oca bio je u dvorcu, oglasila se i kraljica

Vojvoda od Edinburgha ‘otišao je mirno‘ u svom domu u petak, vijest je potresla mnoge europske monarhije, a među prvima tko je utješio kraljicu je njen prvorođeni sin.

Princ Charles brzo je izrazio sućut i odao počast nakon smrti svog oca princa Philipa, pohitao je da vidi svoju majku, kraljicu Elizabetu II. u dvorcu Windsor već u petak popodne, saznao je magazin People. S majkom je bio samo nekoliko sati nakon što je vojvoda od Edinburgha "mirno preminuo" u dvorcu Windsor gdje je boravio većinu vremena protekle godine, zbog pandemije Covida-19.

Philip je preminuo samo nekoliko tjedana nakon što se vratio s bolničkog liječenja koje je potrajalo više od mjesec dana, a u kojem su mu liječnici liječili infekciju te napravili zahvat zbgo njegovog prethodnog srčanog stanja. Zbog povratka kući bio je dobre volje, tada su prenosili izvori.

Tijekom dugotrajnog boravka u čak dvije bolnice, Charles je jedina osoba koja je posjetila svog oca. Philipov najstariji sin i prijestolonasljednik, otputovao je iz svog doma u Gloucestershireu kako bi ga posjetio tijekom prvih tjedana njegova liječenja u bolnici.

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

Čitajte i: Nacionalna žalost u Velikoj Britaniji! Kraljica Elizabeta II. ima pravo na kratko službeno tugovanje

Odvojeni od obitelji

Princ Charles je nedavno izrazio tugu zbog toga što je odvojen od oca i ostatka obitelji, kao preventivna mjera protiv zaraze koronavirusom. Članovi kraljevske obitelji koji su se običn nalazili za rođendane i razne svečanosti, kao što je Božić, cijelo su vrijeme izlolirani jedni od drugih - kao i obitelji diljem svijeta.

"Pa, nisam vidio svog oca već jako dugo, niti svoje unuke ili bilo koga. Razgovaramo preko FaceTimea, sve je to jako dobro... ali je i užasno tužno. Biti udaljen od prijatelja. Ali srećom, barem možete razgovarati putem telefona i povremeno napraviti nešto takvo. Ali to nije isto, jelda? Stvarno ljudima poželite pružiti zagrljaj", kazao je Charles u razgovoru za Sky News.

Princ Philip otišao je u mirovinu od službenih dužnosti u kolovozu 2017., iza njega ostala je supruga s kojom je proveo pune 73 godine, kraljica Elizabeta, njihova kći princeza Anne i njihova tri sina - princ Charles, princ Andrew i princ Edward, kao i brojni unuci i praunučad.

image
Princ Philip i kraljica Elizabeta vjenčali su se 1947.
KEYSTONE ARCHIVES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA KEYSTONE ARCHIVES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Vojvoda od Edinburgha imao je teško djetinjstvo, no ono ga je učinilo herojem i zavodnikom - koji je nekad znao i pretjerati

Čitajte i: Izrazi sućuti stižu i s dvorova diljem svijeta: ‘Philip nam je bio veliki prijatelj, ostat će inspiracija‘

Dan nakon smrti, kraljica Elizabeta oglasila se prvi put, na službenom Instagram profilu objavila je njihov zajednički portret iz 2016. godine i dio citata iz govora koji je bila pripremila povodom njihove zlatne godišnjice braka koju su proslavili 1997. godine.

"Jednostavno, bio je moja snaga i to je ostao tijekom svih ovih godina. Ja i cijela obitelj, ova zemlja, ali i mnoge druge dugujemo mu puno više nego što bi on tražio, dugujemo mu više nego što ćemo ikada znati", piše uz fotografiju.

Linker
25. travanj 2024 09:51