Ponovno u Windsoru

Poslije produženog vikenda vratila se dužnostima: Kraljica poslušala liječnike da uspori, ali na svoj način

Veći dio protokolarnih obaveza prepustila je princu Charlesu, princu Williamu te višim članovima svoje obitelji, ali Elizabeta II. ne odustaje od njoj dva važna događaja: obilježavanja Dana sjećanja u Londonu ove nedjelje te tradicionalnu proslavu Božića u Sandringhamu, prvi put bez princa Philipa

Poslije produženog vikenda na svojem imanju Sandringhamu, kraljica Elizabeta II. vratila se u dvorac Windsor. Bio joj je to prvi odmor na posjedu u Norfolku poslije nekoliko mjeseci. "Kraljica se dobro osjeća. I dalje se pridržava uputa liječnika", javlja novinarski izvor iz palače.

Vladarica je smanjila protokolarne obaveze, a na najvažnije sastanke uključuje se online. Budući da odlučna 95-godišnjakinja o svemu ima posljednju riječ, čini se da ne namjerava liječnicima prepustiti potpunu kontrolu nad svojim životom. Naime, boravak u Sandringhamu iskoristila je za sastanak (uživo) s osobljem i pripremu tradicionalne proslave Božića koja je lani, zbog epidemije Covida-19, otkazana. Kad je dogovorila sve pojedinosti, zamijećena je u obilasku svog imanja terenskim vozilom. Kao znak dobre volje volan je ipak prepustila drugima, piše The Exspress.

image

Britanska kraljica Elizabeta II.

EYEVINE/PROFIMEDIA

Na omiljenom mjestu

Kad je obavila sve što je namjeravala u sandringhamskoj Velikoj kući - gdje se održavaju proslave Božića - zaputila se u Wood Farm na istom imanju. Radi se o kućici s pet spavaćih soba u kojoj je pokojni princ Philip obožavao provoditi umirovljeničke dane prije početka korona krize. Njezin voljeni suprug, vojvoda od Edinburgha, preminuo je u travnju u 100-oj godini. Stoički se nosi s tugom, ali je ona itekako prisutna: pretpostavlja se da je zato posjetila njegovo omiljeno mjesto.

Čitajte i: Sprema li se britanski dvor za novog vladara? Kraljicu Elizabetu vitalnost polako napušta, a to je dokazala i neočekivanim odlukama

A kad se vratila u Windsor, započela je s pripremama za važnu ceremoniju koje se ne želi odreći. Izvor “The Expressa” potvrđuje da je bez problema odustala od dolaska na skup za spas klime u Škotskoj, veći dio protokolarnih obaveza prepustila je sinu, princu Charlesu, unuku, princu Williamu te drugim višim članovima svoje obitelji, ali ima čvrstu namjeru osobno prisustvovati Nacionalnoj službi sjećanja ove nedjelje u Londonu.

image

Kraljica je poslušala savjet liječnika da uspori.

AVALON/PROFIMEDIA

Riječ je o njoj iznimno važnom Danu sjećanja koji se obilježava svake druge nedjelje u studenom u čast Britancima, vojnicima Commonwealtha te civilima koji su služili domovini u dva svjetska rata te u kasnijim vojnim sukobima. Kraljica je vrhovna zapovjednica oružanih snaga, sudionica je II. svjetskog rata i ne želi da se to zaboravi.

Linker
17. travanj 2024 00:35