Značajno priznanje

Ono što im Britanci zamjeraju, u SAD-u slave: Harry i Meghan primili nagradu i pridružili se ekskluzivnom klubu

Zbog pitanja o boji kože njihove djece, postavljenog uoči njihovog vjenčanja, o čemu su tijekom bombastičnog intervjua pričali s Oprah Winfrey, bračni par dobio je zadovoljštinu.

Poslije izazovnog preseljenja na drugi kontinent i eksplozivnog intervjua s Oprah Winfrey u kojem su otkrili kako je prilikom njihovog vjenčanja u kraljevskoj obitelji postavljeno neprimjereno pitanje o boji kože njihove djece - princ Harry i Meghan, vojvotkinja od Sussexa, dobili su zadovoljštinu. U subotu na večer uručena im je godišnja nagrada američke Nacionalne udruge za unapređenje (prava) obojenih ljudi, NAACP i pridružili se ekskluzivnom klubu dobitnika poput Muhammada Alija, Jessea Jacksona, Colina Powella, Condoleezze Rice, LeBrona Jamesa te Rihanne, piše People.

Dodjeljuje ju jedna od najstarijih i najutjecajnijih američkih organizacija za ljudska prava, osnovana 19. veljače 1909., na 100. rođendan Abrahama Lincolna. Otkako su se vjenčali, Meghan i njezin suprug Harry istupaju protiv rasizma i daju potporu pokretu Black Lives Matter. Doprinos borbi za rasnu jednakost daju i kroz djelovanje svoje zaklade Archewell. Zato su im članovi udruge, Afroamerikanci iza kojih su značajna postignuća od politike i sporta do zabavljačke industrije, odali priznanje. On se prvi obratio uzvanicima. Dosljedan sebi, princ je krenuo "u glavu" s onime što sada smatra najvažnijim.

image

Harry i Meghan za ovu su priliku odabrali afroameričke dizajnere.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nisu zaboravili ni Ukrajinu

"Neizmjerno smo zahvalni za večeras, kako za ovu nagradu, tako i za podršku kojom ste me tako srdačno dočekali. Ponajprije želimo skrenuti pozornost na narod Ukrajine koji hitno treba našu pomoć i potporu kao punopravni članovi globalne zajednice" rekao je princ pridruživši se plejadi slavnih i utjecajnih koji pružaju moralnu i financijsku pomoć ukrajinskom narodu. Meghan je, pak, otkrila kako se među uzvanicima nalazi i njezina majka, Doria Ragland, koja ne može biti ponosnija na njih.

Čitajte i: Kraljevska biografkinja otkrila tko je osoba koju su Meghan i Harry optužili za rasizam: ‘Nije imala loše namjere‘

"Preselili smo se u Kaliforniju, moju matičnu državu, nedugo prije ubojstva Georgea Floyda. U mjesecima koji su slijedili, često smo razgovarali s predstavnicima udruga za građanska prava i obvezali smo i sebe i svoju organizaciju Archewell na podršku borbi protiv rasne nepravde," izjavila je Meghan dodavši kako su oboje presretni što su ovogodišnji dobitnici, ali i podsjetila prisutne da je pred aktivistima i svima koji se zalažu za društvo bez rasnih predrasuda, još puno posla.

image

Dobili su godišnju nagradu američke Nacionalne udruge za unapređenje (prava) obojenih ljudi, NAACP.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Na svečanost dodjele nagrada Sussexi su i odjećom pokazali da je za njih to pitanje od najveće važnosti, priznanje su primili u kreacijama afroameričkih dizajnera: Meghaninu lepršavu plavu haljinu potpisuje Christopher John Rogers dok je Harryjev smoking dio kolekcije Ozwalda Boatenga.

Linker
16. travanj 2024 13:21