Korak do krune

Od zabranjene ljubavi do krunidbe i sretnog kraja: Budućoj kraljici raste popularnost

Britanska vladarica Elizabeta iznenadila je sugrađane i razveselila sina Charlesa kada je na sedamdesetu obljetnicu vladavine objavila da će njegova supruga Camilla Parker Bowles nakon njezine smrti postati kraljicom.

Početak obilježavanja svog Platinastog jubileja slavljenica Elizabeta II. obilježila je senzacionalnim priopćenjem: kad je na tronu zamijeni sin Charles, što se očekuje već dogodine, želja joj je da njezina snaha Camilla odbaci titulu vojvotkinje od Cornwalla i preuzme grandiozni naslov Njezino Veličanstvo Supruga Kralja (Queen Consort).

Što kraljica poželi, tako će i biti. Camilla će u Westminsterskoj opatiji biti okrunjena zajedno sa svojim mužem i tada će joj na glavu staviti dragocjenu krunu od platine i dijamanata, izrađenu 1937. za Elizabetinu majku. Ujedinjeno Kraljevstvo će nakon dugo vremena ponovno imati i kralja i kraljicu. Glavna dužnost kraljice Camille bit će isto što je radila i dosad: bezrezervno podržavati svog supruga i svuda ga pratiti u stopu.

"Duboko smo svjesni časti koju nam je svojom željom ukazala moja majka. Dok smo zajedno nastojali služiti Njezinu Veličanstvu i pružati podršku i njoj i ljudima u zajednici, moja draga supruga čitavo mi je vrijeme bila stalna potpora", izjavio je prijestolonasljednik Charles, navodno jako ganut što je najdugovječnija britanska vladarica na taj način uzdignula njegovu dragu suprugu. Znao je, dakako, unaprijed, i to barem pet godina unaprijed, da će se to dogoditi jer na britanskom se dvoru takve odluke ne donose preko noći.

image

Ljubav Charlesa i Camille preživjela je brojne kušnje i osude javnosti.

AMY MUIR/SHUTTERSTOCK

Od preljubnice do kraljice - dug je i nezahvalan put prošla Camilla Parker Bowles, godinama najomraženiji lik na britanskoj javnoj sceni. Jedini joj je grijeh bio što je ludo voljela Charlesa, kao i on nju. Upoznala ga je 1970. na jednoj polo utakmici. Zbližio ih je sličan smisao za humor, a i jedna povijesna činjenica: Camillina prabaka Alice Keppel bila je najdraža ljubavnica Charlesova pradjeda, kralja Edwarda VII. Kad je Charles 1971. pristupio Kraljevskoj mornarici, njihova je romansa zamrla, no pokazalo se da je to bilo samo zatišje pred neviđenu ljubavnu buru. Camilla se 1973. udala za časnika Andrewa Parkera Bowlesa, koji je prethodno bio u vezi s Charlesovom sestrom, princezom Anne.

Supružnici Parker Bowles u braku su dobili dvoje djece, a Charles je bio kum njihovom drugom djetetu, sinu Tomu. Potom je i budućem engleskom kralju došlo vrijeme da se skrasi i produži lozu Windsor: 1981. vjenčao se s Dianom Spencer. Pet godina kasnije princ od Walesa i gospođa Parker Bowles ponovno su bili ljubavnici, ovaj put tajni, no takva se tajna nije mogla dugo skrivati. Princeza Diana je 1989. na jednom partyju prišla Camilli: "Želim da znaš da ja znam što se događa između tebe i Charlesa", rekla joj je. "Imaš sve što si ikad mogla poželjeti", uzvratila je nimalo zbunjena Camilla. "Svi muškarci na svijetu zaljubljeni su u tebe, imaš dvoje krasne djece, što bi još htjela?", "Želim svog muža", odgovorila je Diana. "Žao mi je što sam vam na putu, to mora da je pakao za vas oboje, ali znam što se događa i nemoj me tretirati kao idiota".

image

Nakon smrti Elizabete, njezin sin će postati novi engleski kralj, a naslijedit će ga sin William i supruga Kate.

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERST

U prosincu 1992. Charles i Diana više nisu živjeli zajedno. U siječnju 1995. supružnici Parker Bowles objavili su da se razvode. Brak princa i princeze od Walesa formalno je okončan 1996., a u kolovozu 1997. svijet je uzdrmala vijest od tragičnoj pogibiji Lady Di. Poštujući sveopće žalovanje za “kraljicom srca”, Charles je odgodio planove o legalizaciji svog odnosa s Camillom.

Prvo je morao smekšati svoju obitelj, nimalo sklonu gospođi Parker Bowles. Kraljica Elizabeta mu 1998. demonstrativno nije došla na proslavu 50. rođendana jer znala je da će tamo biti i Camilla. William i Harry također dugo nisu mogli prihvatiti očevu novu partnericu. Osjetljivi manevri uvođenja gospođe Parker Bowles u kraljevsku obitelj uspješno su okončani 2005.: u veljači te godine zaručila se s Charlesom, a vjenčali su se u travnju. Vjenčani kum bio im je princ William. Kraljica nije nazočila njihovu civilnom vjenčanju, no poslije je došla na svadbeni domjenak.

Budući da Camilla iz pijeteta prema pokojnoj Diani nije htjela nositi titulu princeze od Walesa, postala je vojvotkinja od Cornwalla. Postupno je postala i sve bliskija sa svekrvom. Njih su se dvije 2012. u svečanoj procesiji u povodu Elizabetina Dijamantnog jubileja zajedno vozile u kraljičinoj kočiji. Iako je postala kraljičina miljenica i osoba od povjerenja, Buckinghamska se palača nije izjašnjavala o važnom pitanju kakav će biti Camillin status kad Charles postane kralj. Kako se nagađalo, najviše se mogla nadati tituli princeze. Mnogi su to smatrali ponižavajućim.

Čitajte i: Roditeljski ‘tricks and tips‘ primjenjivi i u Kensingtonskoj palači: Vojvotkinja zna kako zabaviti i zainteresirati djecu

"Iako je vojvotkinja od Cornwalla jedna od najimpresivnijih, najradišnijih i najposvećenijih članova kraljevske obitelji, uskraćuju joj se prava koja joj pripadaju kao ženi", upozoravao je preklani ugledni britanski povjesničar Andrew Roberts. Prema britanskim zakonima, supruge imaju pravo na isti rang i status kao njihovi muževi, a Camilla ipak nije princeza od Walesa. Kako stvari stoje, kad njezin suprug postane kralj, ona će biti princeza, a ne kraljica. Unatoč godinama braka s Charlesom, u kojem je on sretniji nego što je bio ikad u životu, njoj će uskratiti pravo na jednakost, pravo u kojem su uživali svi monarsi u tisuću godina britanske povijesti. Robertsove se crne slutnje ipak nisu obistinile. Elizabeta je na početku 70. godine svoje vladavine napokon prekinula mučnu neizvjesnost i svojoj snahi zajamčila sva prava koja joj pripadaju udajom. I kad Elizabete više ne bude, Britanci će imati kome klicati: Bože, čuvaj kraljicu.

Linker
20. travanj 2024 09:34