BLIŽI SE I TAJ DAN

Njima kraljica vjeruje! Specijalni zadatak za princa Williama i vojvotkinju od Cambridgea

Uoči proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete II. objavljeno je kakve je zadatke britanska monarhinja delegirala djelatnim članovima svoje obitelji.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea predvodit će uvodne svečanosti u proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II., koji će se u svibnju održati diljem Ujedinjenog kraljevstva.

image

Princ William sa suprugom Catherine, vojvotkinjom od Cambridgea

JEFF SPICER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Princu Williamu i njegovoj suprugi Kate Middleton je prema odluci dvora pripala uloga domaćina svečanosti u Walesu, dijelu Velike Britanije u kojem im je bila baza prvih godina nakon vjenčanja. Princeza Anne bit će domaćica svečanosti u Škotskoj, dok je princu Edwardu i njegovoj supruzi Sophie, vojvotkinji od Wessexa, ista dužnost delegirana u Sjevernoj Irskoj.

U službenom priopćenju glasnogovornika Buckinghamske palače navodi se da će uoči središnje velike proslave u Londonu početkom lipnja članovi kraljevske obitelji posjetiti sve zemlje i nacije Ujedinjenog kraljevstva na otoku i sudjelovati u protokolarnim dužnostima vezanim uz uvodne svečanosti.

Čitajte i: GODINA SLAVLJA ZA TONČIJA HULJIĆA: ‘JEDVA ČEKAM UNUČICU, MOJ SLJEDEĆI SPOT ĆE BITI POSVEĆEN NJOJ!‘

Prilikom proslava svog zlatnog i dijamantnog jubileja, prije dvadeset i deset godina, kraljica Elizabeta II. je sa suprugom princom Philipom vlakom proputovala Veliku Britaniju, ali trenutačno u dobi od 96 godina, premda iznimno vitalna, za takve napore više nema snage. Zbog toga će se u očekivanju središnje londonske proslave posvetiti manje napornim dužnostima u dvorcu Windsor.

image

Obiteljski odlazak na Usrsnu misu u kapeli St. George‘s u dvorcu Windsor

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

Zasad nisu komunicirani datumi i lokacije uvodnih proslava izvan Londona, ali je poznato kako će središnja proslava kraljičinog platinastog jubileja započeti u četvrtak 2. lipnja tradicionalnom paradom Trooping the Colour, u kojoj sudjeluje 1400 pripadnika pješačkih pukovnija britanske vojske, dvjesto konjanika i 400 vojnih glazbenika. Paradi će prisustvovati i princ Harry sa suprugom Meghan Markle, ali oni nisu pozvani da nakon ceremonije pozdrave okupljeno mnoštvo s balkona Buckinghamske palače.

image

Princ William, vojvotkinja od Cambridgea s princezom Charlotte i princom Georgeom u Londonu u ožujku ove godine

SHUTTERSTOCK

"Supružnici će svečanostima prisustvovati kao članovi obitelji, ali nemaju obaveza i prava kao djelatni članovi kraljevske obitelji", navodi se u priopćenju.

U protokolu neće sudjelovati niti princ Andrew, kojem je to pravo suspendirano zbog upletenosti u seks skandale s pokojnim američkim financijašem Jeffreyjem Epsteinom.

"Nakon pažljivog promišljanja kraljica je odlučila kako će se 2. lipnja na balkonu Buckinghamske palače s njom pojaviti samo oni članovi kraljevske obitelji koji trenutačno obavljaju dužnosti u njezino ime", izjavio je glasnogovornik palače.

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Na balkonu će toga dana uz slavljenicu biti mjesta za princa Charlesa i njegovu surpugu Camillu, vojvotkinju od Cornwalla, princa Williama i vojvotkinju od Cambridgea s njihovo troje djece, princezu Anne i princa Edwarda, vojvotkinju od Wessexa i njezino dvoje djece, vojvodu od Kenta, vojvodu i vojvotkinju od Gloucestera i princezu Alexandru.

Linker
15. travanj 2024 11:52