u čast jubileju

Kraljica Elizabeta II. prvi put u 70 godina vladavine zablistala na naslovnici Voguea

Britansko izdanje prestižnog modnog magazina objavit će posebno izdanje u čast platinastog jubileja dugovječne britanske kraljice.

Nadolazeće travanjsko izdanje britanske inačice prestižnog modnog časopisa Vogue prvi put u svojoj povijesti na naslovnicu će staviti kraljicu Elizabetu II. u mladim danima vladavine. Naime, ove se godine obilježava 70 godina otkako je 95-godišnja Elizabeta na tronu, čime postaje prvi britanski monarh koji je proslavio platinasti jubilej.

Vogue će tako istražiti jedinstven odnos magazina s kraljevskom obitelji i prikazati rijetko viđene fotografije iz arhive Vogue Housea.

Čitajte i: Kraljica očajnički želi upoznati Lilibet: Bi li njihov susret značio kraj razdora u obitelji?

Elizabeta se na naslovnici pojavljuje u svojim dvadesetima, kada je tek zasjela na britanski tron koji je naslijedila od svog oca, kralja Georga VI. Na glavi joj blista kruna optočena biserima i dijamantima, na ušima elegantne biserne naušnice, a oko vrata ogrlica iz iste kolekcije nakita.

"Kada sam prije nekoliko godina dobio viteško odlikovanje Red Britanskog Carstva za svoj doprinos u modi, dobro sam razmislio što bi točno značilo da ga prihvatim. U konačnici, vidio sam drevnu instituciju koja je krenula u program promjene i zbog toga što su primijetili i prepoznali moj rad kao nešto vrijedno pažnje, osjećao sam se ugodno, željeno i spremno za nove izazove", rekao je glavni urednik britanskog Voguea Edward Enninful.

image

Britanska kraljica Elizabeta II.

JOE GIDDENS/AFP/PROFIMEDIA

Proslava će biti spektakularna

Inače, britanski dvor se već mjesecima sprema za veliku proslavu jubileja koja će uključivati i otvaranje javnosti privatnih kraljičinih imanja. Neke od najvećih svjetskih zvijezda nastupit će ispred Buckinghamske palače u Londonu, koja je Elizabeti bila dom sve ove godine, no sada se zbog zdravstvenim problema odlučila preseliti u dvorac Windsor.

Slavlje bi se trebalo održati u lipnju, no nije sigurno hoće li kraljica moći prisustvovati cijeloj proslavi ili će se samo kratko pokazati javnosti. Pretpostavlja se da će većinu njezinih dužnosti na sebe preuzeti princ William i vojvotkinja Catherine, kao i princ Charles i vojvotinja Camilla.

image

Elizabeta i princ Phillip.

KEYSTONE ARCHIVES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraljica Elizabeta slavi 70 godina na prijestolju! Polako se otkrivaju detalji najprestižnije britanske ceremonije

Službena proslava jubileja počet će u ponedjeljak kada Fortnum & Mason pokreće natjecanje za platinasti puding kako bi pronašli jelo koje će posvetiti kraljičinoj vladavini. Slavlje će uključivati i predstavu u dvorcu Windsor s više od 500 konja i 1000 izvođača koja će publiku provesti kroz povijest od Elizabete I. do danas.

Prvi dan posebnog državnog praznika je 2. lipanj, kada će se održati kraljevska povorka Trooping the Colour, a narednih dana održat će se jubilarni ručak, služba zahvale za kraljičinu vladavinu te platinasta zabava u palači.

Linker
18. travanj 2024 09:30