Znatno se razlikuju!

Blagdani na dvoru: Kako europski kraljevi i njihove obitelji slave Uskrs

Uskrsni običaji znatno se razlikuju u europskim palačama, u Velikoj Britaniji kraljica novcem dariva zaslužne podanike, dok danska poglavarica okuplja obitelj zbog bojanja pačjih jaja.

Uza sve sličnosti, uskrsni običaji razlikuju se od zemlje do zemlje, pa tako i od dvora do dvora. Iako britanska kraljica Elizabeta, kao i poglavari ostalih europskih kraljevskih dinastija, uskrsne blagdane obično provodi s obitelji, po tradiciji se tijekom tih dana pojavljuje i u javnosti. U Velikoj Britaniji je, naime, već dulje od šest stoljeća običaj da vladar na Veliki četvrtak daruje podanike. Nekad su to činili u Windsoru, no kraljica Elizabeta je od stupanja na prijestolje uvela novinu, pa od tada svake godine ide u drugu katedralu gdje starije muškarce i žene simbolično nagrađuje novcem zbog njihovih zasluga u lokalnim zajednicama i crkvi.

image

Na Veliki četvrtak kraljica zaslužne osobe dariva novcem pospremljenim u kožnate vrećice koje od 1968. izrađuje manufaktura Barrow Hepburn & Gale.

SHUTTERSTOCK

Na taj dan im predaje dvije male kožnate vrećice koje od 1968. izrađuje britanska luksuzna manufaktura Barrow Hepburn & Gale. U bijeloj je nekoliko novčića posebno iskovanih za tu prigodu, a u crvenoj jedna kovanica od pet funta i jedna od 50 penija. Taj se novac naziva maundy, što dolazi od latinske riječi mandatum, ili naredbe, Isusove svojim sljedbenicima - da vole jedni druge. Prošle godine dobilo ih je 190 zaslužnih Britanaca, ali poštom - zbog korone, naravno.

image

Prije bojenja pisanica kraljevski stol prekriva se novinama.

PRIVATNI ALBUM

Tri dana poslije Velikog četvrtka, na Uskrsnu nedjelju, cijela kraljevska obitelj zajedno ide na misu u Windsoru, u kapelicu svetog Georgea, ispred koje djeca iz susjedstva kraljici daruju cvijeće. Poslije mise obitelj odlazi na ručak na kojem se najčešće poslužuje janjeće pečenje. Ne zna se što kraljica organizira za svoje unuke, dobiju li na dar pisanice ili ih je, kao što je običaj u Velikoj Britaniji, dala sakriti u vrtu, pa ih oni trebaju pronaći. No, Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, jednom je otkrila da im kraljica u njihovoj sobi pripremi mali znak pažnje svaki put kad joj dođu u posjet, pa je za očekivati da je još pažljivija prema svojim unucima i da se trudi razveseliti ih.

image

Elizabeta je kao djevojčica tražila jaja po vrtu u Windsoru sa sestrom, princezom Margaret, koje bi sakrila Kraljica majka.

HULTON DEUTSCH CORBIS VIA GETTY IMAGES

Pisanice su hit diljem Europe

Pisanica sasvim sigurno ima za Uskrs kod danske kraljevske obitelji, a potvrdila je to i kraljica Margrethe. Na profilu danskog dvora na instagramu objavljene su, naime, fotografije na kojima se vidi kako kraljica sa starijim sinom, princem Frederikom, i njegovom djecom za stolom boja pisanice. Za Uskrs se, naime, cijela obitelj okuplja u kraljevskoj palači Marselisborg u Aarhusu, što je tradicija otkako je Margrethe naslijedila krunu. Nekada je pisanice bojala za Uskrs sa svojom djecom, a danas to radi s unucima. Lani su s njom slavili sin i snaha, princeza Mary, te unuci Christian, Vincent, Isabella i Josephine, a stol za kojim su se okupili kraljica je prekrila novinama. Dakako, kako ga ne bi uprljali bojom. S njima nije bio kraljičin mlađi sin princ Joachim jer on sa suprugom, princezom Marie, te njihovom djecom Henrikom i Athenom posljednjih godina živi u Parizu gdje je postavljen za vojnog atašea u veleposlanstvu kraljevine Danske u Francuskoj.

image

Kod kraljice Margrethe oslikavaju se bijela, pačja jaja.

PRIVATNI ALBUM

Belgijska kraljevska obitelj uskrsne blagdane ne provodi u domovini, niti u raskošnim palačama - nego hodajući. S ruksacima na leđima i gojzericama na nogama gotovo svake godine odlaze na El Camino de Santiago, hodočašće kroz dvije pokrajine na sjeveru Španjolske, koje završava u gradiću Santiago de Compostela.

image

Princ Charles i supruga Camilla sudjelovali su u pripravi tradicionalnih dekoracija tijekom uskrsne ‘turneje’ Engleskom.

WPA POOL GETTY IMAGES

Čitajte i: Kraljica oduševljena idejom sunarodnjaka: Lijepa gesta u čast njene 70. obljetnice

Monegaški knez Albert i princeza Charlene lani su snimljeni kako sa svojim blizancima Gabrielle i Jacquesom bojaju pisanice, a godinu prije priuštili su im još atraktivnije uskrsne blagdane - odveli su ih u europski Disneyland pokraj Pariza. Kako je princeza nedugo nakon lanjskog Uskrsa otišla u Južnu Afriku i onda zbog zdravstvenih razloga ostala tamo mjesecima, a i kad se vratila u Europu izbivala izvan Monaca radi liječenja, djeca sad žele samo jedno - da mama bude s njima.

Španjolska kraljevska obitelj uskoro putuje na otok Mallorcu, gdje imaju ljetnu rezidenciju, a u njoj već godinama borave i tijekom uskrsnih blagdana. Tamo na sam Uskrs redovito svi zajedno odlaze na misu u katedralu svete Marije u Palma de Mallorci, glavnom gradu otoka.

Linker
11. travanj 2024 20:56