#NIJEUREDU
Podrška sa svih strana

Ženski glas za ravnopravnost: Misli se da žene sa stavom imaju neku manu, dok je kod muškaraca on poželjan

Časopis Gloria podržava kampanju #nijeuredu, čiji je cilj ispraviti duboko ukorijenjene predrasude i stvoriti društvo jednakih mogućnosti za sve, a akciji su se priključile domaće spisateljice, direktorice u bankama, pjesnikinje i aktivistice.

Mnogi su proteklih dana primijetili jumbo plakate s provokativnim rečenicama na našim ulicama. Poruke poput “Prirodno je da su im plaće manje”, “Nek se posvete obitelji umjesto karijeri”, “Više brinu o izgledu nego o poslu” i “Imaju manje smisla za biznis” svi su vrlo brzo povezali s rodnim stereotipima koji se tiču u prvom redu - žena. Riječ je o velikoj kampanji #nijeuredu Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i Agencije Señor koja ukazuje na štetne posljedice rodnih predrasuda prema ženama - nižu plaću, teže napredovanje i društvenu osudu poslovnih ambicija.

Naime, istraživanja sugeriraju da žene češće rade slabije plaćene poslove na kojima se teže napreduje. U prosjeku imaju 13 posto nižu plaću te 22 posto nižu mirovinu od muškaraca.

image

Anamarija Tkalčec, voditeljica programa Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, koji stoji iza kampanje.

PRIVATNA ARHIVA

Ulaze u nadzorne odbore čak 12 godina kasnije od kolega, a kad napokon uspiju, tamo su omjeri - tri muškarca na jednu ženu. Uza sve to, svaku treću ženu pri zapošljavanju se pita o planovima za djecu, što je zakonom zabranjeno.

- Seksističke izjave duboko su ukorijenjene u našem društvu i reflektiraju se na položaj žena na tržištu rada. Kampanja #nijeuredu ima dva cilja: prvi je potaknuti javnu raspravu o ovakvim porukama, u čemu smo uspjeli. Drugi je iniciranje promjena Zakona o radu peticijom koju je u samo tjedan dana potpisalo više od 15 tisuća ljudi. Aktualni zakon trudnice i osobe na rodiljnom i roditeljskom dopustu od otkaza štiti samo 15 dana nakon prestanka ovih uvjeta, a mi tražimo da se to produži na minimalno godinu dana. Koliki je interes za ovu temu, najbolje govori činjenica da je inicijalni cilj bio prikupiti 10 tisuća potpisa, što smo uspjeli za samo tri dana. Peticija se može potpisati do kraja studenog, a nakon toga naš zahtjev predajemo nadležnima u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike - kaže Anamarija Tkalčec, voditeljica programa udruge CESI.

A tko su ambasadorice inicijativi, što su same doživjele i zašto su se priključile kampanji, čitajte u novom broju Glorije uz koji vam Arena Centar povodom rođendana daruje knjižicu s popustima u čak 70 trgovina!

U novom broju magazina čitajte i ove teme:

MEGHAN MARKLE Vojvotkinjine male laži

IVANA ŠMIT Doktorica hrabrog srca

MATE BULIĆ Ekskluzivno iz Frankfurta o svoji devet mjeseci borbe za život

IKONA STILA Irina Sayk

MODA Deset godina Kaftan studija na crvenom tepihu

KUHINJA Slasne čarolije iz Hogwartsa

PUTOVANJE: NIZOZEMSKA Stručnjakinja za odnose s javnošću u zemlji vjetrenjača

FELJTON: EMILY RATAJKOWSKI Prokletstvo vlastite ljepote

Linker
27. lipanj 2022 06:34