DOBRO PROTIV ZLA

Velika pobjeda Meghan Markle protiv tabloida! Britanski sud presudio u njezinu korist: ‘Njihov jedini cilj je profit‘

Vojvotkinja od Sussexa osporavala je pravo nakladnika da objavljuju izvatke iz njezine privatne korespodencije s ocem, a sad je tu tužbu i dobila.

Britanski sud je u tužbi vojvotkinje od Sussexa, supruge princa Harryja, i nakladnika nedjeljnog izdanja Mail on Sunday, presudio u korist tužiteljice Meghan Markle (40). To je velika pravna pobjeda za Meghan u procesu čije je ishodište bilo objavljivanje dijelova njezinog "osobnog i privatnog" pisma ocu Thomasu Markleu, danas 77-godišnjaku iz kojeg su - po odluci suda - neopravdano objavljeni dijelovi koji kompromitiraju ugled i karakter tužiteljice, te ocrnjuju njezinu sliku javne osobe.

- To je velika pobjeda, ne samo za mene, nego za svakog tko je ikad strahovao ustati i izboriti se za svoja prava. Ova odluka kompletno mijenja medijsko stanje u kojem su tabloidi mogli raditi što god im je padalo na pamet. Jedini cilj njihovih grubih napada na ljude od krvi i mesa jest - profit, a pokazali su da su itekako vješti u tome objavljujući laži o ljudima i zadajući im pritom nepotrebnu bol - napisala je Meghan Markle u prigodnoj poruci.

Čitajte i: Donald Trump nastavlja paljbu po Meghan Markle: 'Mislim da je Harry užasno iskorišten'

image

Meghan Markle i njezin otac Thomas Markle u vrijeme kad su još razgovarali.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Od prvog dana ova je pravna bitka za nju bila borba dobra protiv zla, u kojoj su se optuženi branili tvrdnjama da u toj igri ne postoje pravila. Što su je više medijski azvlačili više su laži o njoj napisali, izvrćući činjenice i manipulirajući javnim mišljenjem s jedinim i isključivim ciljem da od toga na kraju profitiraju.

"U tom modelu činilo se da su sile kaosa pobijedile istinu, koja bi nam svima trebala biti svetinja", napisala je vojvotkinja i dodala da je srećom imala dovolno strpljenja i hrabrosti da pobijedi sva zastrašivanja i pomno planirane medijske napade.

"Danas je sud ponovno i konačno presudio u moju korist jer je The Mail on Sunday, čiji je vlsnik Lord Jonathan Rothermere, prekršio zakon. Nadam se da će se potaknuti ovom presudom sad i drugi čija se imena povlače po medijskom blatu ugledati na moj primjer, baš kao i svi ostali koji će tek doći na red. Takva sramotna i užasavajuća praksa nije se dogodila jednom, takvo ponašanje nije iznimka, nego naša svakodnevica u kojoj nas se nastoji međusobno podijeliti i zavaditi. Svi mi zaslužujemo više i bolje", zaključila je.

Čitajte i: Reakcije na intervju Meghan Markle kod Ellen ne prestaju, najveći kritičar je njezin tata: 'Ukinite joj titulu'

Nema novih dokaza

Sudsko vijeće najvišeg engleskog civilnog apelacijskog tijela, kojim je predsjedao Sir Geoffrey Vos, 66-godišnji sudac s bogatom praksom, poznat po brojnim odlukama koje su utjecale i odredile pravnu praksu tamošnjeg sutava u svojoj je izjavi naglasilo da u podnesku i žalbi nakladnika nije pronašlo nikakve nove činjenice i dokaze koji bi ih naveli da u žalbenom postupku promijene originalnu odluku i/ili za predmetni slučaj odrede novo prvostupanjsko ročište.

image

Sudac je utvrdio da su mediji zaista pretjerali i presudili u Meghaninu korist.

JAMES WHATLING/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

"Sudac je uvidom u članke objavljene u novinama The Mail on Sunday i People s pravom procijenio da apsolutno nije bilo potrebno objavljivati polovicu sadržaja privatnog pisma, što je učinjeno, ako su već ti mediji svoje vijesti temeljili na saznanjima iz tog izvora", stoji u izjavi.

U sudskom se postupku, inače, vodila pravna bitka iz svih oružja u kojoj su tužene strane tvrdile da je Meghan napisala pismo svjesna rizika da bi ono jednog dana moglo biti objavljeno, da njegova autorica na njega ne može polagati pravo zabrane prenošenja, jer nije riječ o umjetničkom djelu, kao i to da predmetno pismo ne spada u službenu komunikaciju koja se pohranjuje u arhivu britanskog dvora (u posljednjem su se čak pozivali na kraljičinu izjavu).

Odvjetnički tim Meghan Markle s druge je strane inzistirao na činjenici da je poruka pisma duboko osobna i da je ono očigledno napisano iz privatne pobude, te da ni u kom slučaju nije bilo namijenjeno sudu i očima javnosti. U što su engleski sudovi na svim razinama povjerovali te s tim u skladu i - presudili.

Linker
19. travanj 2024 20:55