ZVIJEZDA DJEČJEG LICA

Upoznajte njezino pravo lice! Tko je zapravo Winona Ryder?

Američka glumica slavu je stekla devedesetih, bila je zaručena s Johnnyjem Deppom i hodala s Mattom Damonom, karijeru joj je zamalo uništila krađa pulovera dizajnera Marca Jacobsa čije je nedavno postala zaštitno lice, a povratak na ekrane donijela joj je uloga u popularnom serijalu ‘Stranger Things‘.

Život pi­­še čudne priče, zna to najbolje američka glumica Winona Ryder (50). Ne samo zato što se nakon osude za krađu u robnoj kući Saks Fifth Avenue na Wilshire bulevaru u Beverly Hillsu, koja joj je 2001. zamalo uništila karijeru, definitivno vratila na veliku scenu ulogom u serijalu "Stranger Things" - u slobodnom prijevodu "Čudnovate stvari" - nego i zato što je nedavno postala zaštitno lice nove linije ženskih torbica modnog brenda Marc Jacobs. Ne bi to bilo toliko čudno da te, za nju kobne 2001. nije uhićena upravo zbog krađe Jacobsovih kreacija, među ostalim i pulovera vrijednog 700 dolara.

Nova linija torbica lansirana je istodobno kad i početak prikazivanja nove, četvrte sezone serijala "Stranger Things", koji glumici nije samo obnovio karijeru i donio veliku popularnost - jer je trenutno jedan od najgledanijih na Netflixu - nego joj je priskrbio i jako lijepu financijsku korist. Za razliku od prve dvije sezone, kada je po epizodi dobivala po 100.000 dolara, u trećoj je njena plaća bila 350.000 dolara po epizodi. Nije objavljeno koliko je dobila za četvrtu sezonu, ali je zbog gledanosti serijala jasno da nije dobila manje nego prije.

image

U kultnom filmu iz 90-ih ‘Zagrizi život‘ partner joj je bio Ethan Hawke

JERSEY FILMS/UNIVERSAL PICTURE COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

No, više od reklamne kampanje za Marc Jacobs i serijala "Stranger Things", glumicu koja će 29. listopada proslaviti 51. rođendan sada zanima mir, prije svega duševni, što i nije čudno uzme li se u obzir kroz što je sve prolazila, i to ne samo posljednjih godina nego cijelog života.

"Ne želim više ni čuti za stres i dramu. Podnosim ih samo na ekranu", rekla je nedavno glumica koja zbog angažmana u "Stranger Things" posljednjih godina rijetko glumi u filmovima. Iznimku je napravila samo lani, kada je snimila niskobudžetni horor "The Cow" s Dermotom Mulroneyjem, no on je prošao gotovo nezapaženo, a prije toga je zadnji put bila pred filmskim kamerama 2018., u romantičnoj komediji "Kako uloviti neženju" s Keanuom Reevesom.

Pravim imenom Winona Laura Horowitz, rođena je u gradiću Winona u Minnesoti, po kojem je i dobila ime. Njezina majka Cynthia Palmer je spisateljica i producentica, a otac Michael Horowitz antikvar i književni urednik koji je jedno vrijeme radio kao tajnik pisca i psihologa Timothyja Learyja, gurua beat pokreta. Leary je bio i Winonin krsni kum, a među njihovim obiteljskim prijateljima bili su i britanski pisac Aldous Huxley i njegova supruga Laura, pjesnici Allen Ginsberg i Lawrence Ferlinghetti te Philip K. Dick, autor znanstvenofantastičnih romana i priča koji su nadahnuli holivudske hitove kao što su "Istrebljivač", "Specijalni izvještaj", "Totalni opoziv" i mnogi drugi. No, nije samo takvo okruženje poticalo Winonu da u djetinjstvu bude pravi knjiški crv, uvijek s knjigom u ruci - a najdraža joj je bila "Lovac u žitu" J. D. Salingera.

image

S Christianom Slaterom glumila je u filmu ‘Heathers‘

-/EVERETT/PROFIMEDIA

Kad joj je bilo sedam godina, obitelj se preselila na hipi farmu Rainbow u Kaliforniji, gdje su bez tekuće vode i električne struje živjeli s još sedam obitelji. Winona je odrasla okružena prirodom, bez televizije i telefona, uz brata Urieja, koji je ime dobio po sovjetskom kozmonautu Juriju Gagarinu, te majčinu djecu iz njezina prvog braka - Sunyatu i Jubala. Idilično djetinjstvo u prirodi ipak nije bilo lišeno tehnologije 20. stoljeća. Na farmi su, naime, imali mali generator na naftu i kućni kinoprojektor na kojem je Winonina majka jednom mjesečno u hambaru prikazivala klasične holivudske filmove poput "Ubiti pticu rugalicu" s Gregoryjem Peckom i Mary Badham koja glumi Scout, kćer glavnog junaka, odvjetnika Atticusa Fincha. Upravo ju je ona, otkrila je to Winona kad se proslavila, potaknula da se zainteresira za glumu.

Na farmi su se djeca školovala kod kuće, no kad je došlo vrijeme da Winona krene u srednju školu, obitelj se ponovno preselila, ovaj put u gradić Petaluma, sjeverozapadno od San Francisca. Njeni su roditelji u San Franciscu osnovali Memorijalnu knjižnicu Fitza Hugha Ludlowa, autora knjige "The Hashees Eater" iz 1857., u kojoj se čuvaju i proučavaju djela psihodelične književnosti, a danas je ona najveći svjetski referentni centar za umjetnost i stanje svijesti povezano ili nastalo pod utjecajem opojnih supstanci.

U Petalumi je Winona doživjela prve traume zbog toga što je bila drukčija od svojih vršnjaka. Već prvi dan srednje škole, u koju je došla u staroj, iznošenoj odjeći kakvu je i inače nosila, nekoliko djevojaka ju je napalo kad je išla na zahod.

Čitajte i: UBOJSTVO NA MREŽNICI: PROFESORICA ENGLESKOG VLATKE POKOS COSY KRIMIĆEM DEBITIRALA U SVIJETU KNJIŽEVNOSTI U 74. GODINI!​

"Oborile su me na pod i izudarale nogama, samo zato što se nisam odijevala i bila poput njih", opisala je kasnije taj napad.

Krhka, plavokosa, kratko ošišana djevojka tijekom cijelog školovanja podnosila je izrugivanje svojih kolega. U to je doba već bila upisala školu glume u San Franciscu i dobila nekoliko manjih uloga, primjerice u filmu "Lucas". Za ulogu je svoju plavu kosu obojila u crno, a novi izgled toliko joj se svidio da ga je zadržala do danas pa mnogi misle da je prirodna crnka. Samo godinu kasnije postigla je i prvi veći uspjeh. Dobila je ulogu u filmu "Bubimir" redatelja Tima Burtona, koji je postigao veliki uspjeh, a mlada glumica je sa samo 17 godina postala holivudska zvijezda, no kako njezino prezime Horowitz nije bilo dovoljno zvučno, počela se potpisivati kao Winona Ryder - po omiljenom glazbeniku njezina oca, rock i soul pjevaču Mitchu Ryderu.

"Svi su me kritičari hvalili, sve su novine pisale o meni, no uzalud sam se nadala da me u školi više neće maltretirati. Samo su počeli vikati ‘evo vještice‘ kad bi me ugledali na školskom hodniku", ispričala je kasnije.

Iste te godine, 1988., snimila je i tinejdžerski film "Heathers", a na setu se i zaljubila, u kolegu Christiana Slatera, no njihova je veza potrajala samo nekoliko tjedana.

Iako joj je zbog školovanja majka dopuštala da radi samo preko vikenda, Winona je 1988. snimila još jedan film, "Velike vatrene lopte" s Dennisom Quaidom. Na zabavi poslije premijere upoznala je sedam godina starijeg glumca Johnnyja Deppa, u kojeg se zaljubila na prvi pogled, kao i on u nju. Već nakon nekoliko tjedana počeli su živjeti zajedno, a Depp je na ramenu dao istetovirati "Winona Forever" - Winona zauvijek.

image

Winona Ryder I Scott Mackinlay Hahn na premijeri četvrte sezone serijala Stranger Things u New Yorku ove godine

JOHN NACION NURPHOTO VIA AFP

Mladi glumci zajedno su snimili i film "Edward Škaroruki" s redateljem Timom Burtonom te se o njima sve češće govorilo kao o zlatnom holivudskom paru. Depp je čak zaprosio Winonu i ona je oduševljeno rekla "da", a iako njezini roditelji nisu bili presretni, nisu joj htjeli zabraniti da se uda. No, umjesto njih, učinio je to redatelj John Waters. Depp je, naime, glumio u njegovu filmu "Plačljivko", a kako su se na setu sprijateljili, Depp ga je zamolio da on obavi obred vjenčanja.

Waters je isprva pristao, no onda je ipak stao, razmislio i odlučio popričati s budućim mladencima jer je shvatio da su oboje nezreli. Na kraju ih je uspio uvjeriti da su još premladi za brak, na čemu su mu Winonini roditelji ostali vječno zahvalni. Mladi glumci ostali su u vezi još tri godine, a onda se njihova veza ugasila. Nikada nisu otkrili zašto su prekinuli, no ostali su dobri prijatelji. Winona je samo priznala da je zapala u depresiju i opijala se do besvijesti, a njezin je obrazac ponašanja, što mu nije bilo teško, prihvatio i Johnny Depp. Sljedećih nekoliko godina o njemu se češće pisalo zbog ispada u pijanstvu nego zbog filmskih uloga. Ni u ljubavi nije imao sreće, upadao je iz veze u vezu, ali se ni s jednom djevojkom nije zadržao dulje od nekoliko mjeseci. U to je doba već tetovažu "Winona Forever" uspio promijeniti, ali samo u "Wino Forever" - vino zauvijek, a u skladu s njom je i nastavio živjeti.

Za razliku od Deppa, Winona je relativno brzo nakon prekida ušla u dulju i, ispočetka se tako činilo, stabilnu vezu s Daveom Pirnerom, pjevačem benda Soul Asylum, s kojim je provela gotovo četiri godine. Presudila im je česta razdvojenost - on je stalno bio na turnejama, a Winona na snimanjima. U to je doba, naime, bila na vrhuncu popularnosti. Snimala je uspješnicu za uspješnicom i dvaput bila nominirana za Oscara - za uloge u filmovima "Male žene" i "Doba nevinosti".

"Nevjerojatna je glumica. Iz nje kao da zrači tinejdžerska energija, neobična mješavina gnjeva i emocionalne ranjivosti, nevinosti i seksualne zrelosti", opisao ju je jedan kritičar.

Redatelji su se otimali za nju, Timu Burtonu bila je omiljena glumica, a laskalo joj je i što je dobila priliku raditi sa svojim glumačkim idolom Sigourney Weaver, s kojom je snimila "Alien: Uskrsnuće". Dok su joj u poslu cvjetale ruže, privatno je proživljavala ljubavne drame. Prekid veze s Pirnerom relativno je brzo preboljela jer se ona ugasila sama od sebe, no puno je teže podnijela raskid s glumcem Mattom Damonom. S njim ju je upoznala zajednička prijateljica, glumica Gwyneth Paltrow. Prohodali su 1998., no iako su oboje bili ludo zaljubljeni, prve pukotine u njihovoj vezi pojavile su se vrlo brzo, već sljedeće godine. Oboje su, naime, često odlazili na setove na udaljene lokacije i tamo ostajali po nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci. Ljubav na daljinu nije lako održavati, a toga je postala bolno svjesna i Winona Ryder kada su do nje došle glasine da ju je dečko na setu filma "Svi lijepi konji" prevario sa svojom filmskom partnericom, španjolskom ljepoticom Penelope Cruz. Nakon njegova povratka kući pokušali su ostati zajedno, ali su rane jednostavno bile previše bolne i 1999. su prekinuli.

Čitajte i: ČUDA SU IPAK MOGUĆA! KIM CATTRALL SE VRAĆA U ‘SEKS I GRAD‘ KOJI SE SADA ZOVE ‘AND JUST LIKE THAT...‘?

Winona se posve predala poslu i iste godine snimila film "Prekinuta mladost", u kojem je prvi put bila ne samo glumica nego i izvršna producentica. Film je postigao veliki uspjeh, ali je svu slavu s njim pobrala Winonina kolegica, mlada Angelina Jolie, koju je ta uloga lansirala u zvijezde i donijela joj Oscara. Sljedeći Winonin film, "Jesen u New Yorku" s Richardom Gereom, postigao je velik komercijalni uspjeh, ali kritičari nisu bili nakloni ni prema njemu ni prema Winoni. Prvi put u karijeri suočena s negativnim publicitetom, Winona je postajala sve povučenija i nesigurnija u sebe, a njezinu lošem stanju dodatno su kumovali i ljubavni jadi. Kad je uz to još ozlijedila ruku i počela uzimati lijekove protiv bolova te postala ovisna o njima, bio je to recept za propast. Nesavjesni liječnik široke ruke koji joj je pisao lažne recepte za sve veću količinu lijekova poslije je izgubio dozvolu i završio u zatvoru, no Winoni to nije donijelo nikakvo olakšanje. Dapače, tada je već bila toliko psihički rastrojena da je postala potpuno izgubljena u vremenu i prostoru. Toliko da je 2001. u robnoj kući Saks Fifth Avenue na Beverly Hillsu pokušala ukrasti odjeću i nakit, s kojih je skinula etikete i strpala ih u svoju torbu - iako je imala i više nego dovoljno novca da plati ne samo njih nego i sve drugo što poželi.

image

S kolegicama Milom Kunis i Natalie Portman, s kojima je glumila u filmu ‘Crni labud‘

STARTRAKS PHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zaštitar ju je primijetio i zadržao do dolaska policije, glumica je uhićena i izbio je golemi skandal, ne samo zbog pokušaja krađe nego i zbog lažnih recepata za lijekove protiv bolova. Potkraj 2002. osuđena je na tri godine uvjetne kazne, 480 sati društveno korisnog rada te je uz to morala platiti dodatnu novčanu kaznu od 3700 dolara i 6535 dolara odštete robnoj kući. No, najgore od svega je što su joj leđa okrenuli mnogi ljudi iz filmske industrije. Bez novih uloga, suočena s osudom javnosti i padom karijere, glumica se povukla u svoj dom u San Franciscu te posvetila pisanju i raznim humanitarnim i ekološkim akcijama.

Filmu se vratila tek nakon nekoliko godina, isprva ulogama u nezavisnim projektima, a potom i kao epizodistica u visokobudžetnim holivudskim spektaklima, poput "Zvjezdanih staza", sve dok 2010. nije ponovno zabljesnula u hvaljenom filmu "Crni labud" redatelja Darrena Aronofskog, kojim si je ponovno širom otvorila vrata Hollywooda. Sljedeće godine se i zaljubila, u dizajnera Scotta Mackinlayja Hahna, osnivača brenda Loomstate, koji se zalaže za ekološki održivu modu. U njemu je, čini se, našla srodnu dušu. Zajedno su već dulje od deset godina, a cijelo to vrijeme nikada se nije čulo da imaju ikakvih razmirica, no o braku ne razmišljaju jer im za sreću ne treba vjenčani list. Doduše, glumica koja je posljednjih godina zahvaljujući Netflixovu serijalu "Stranger Things" popularnija nego ikada kaže da postoji još jedan razlog zašto se nije odlučila za brak. Ne samo da se boji razvoda nego je i brak njenih roditelja uzor koji je teško dostići.

"Zajedno su već više od pola stoljeća i jednako su zaljubljeni kao prvog dana. Možda su mi zato kriteriji previsoki", objasnila je nedavno.

Linker
19. travanj 2024 09:46