Doktor u problemima

Ulazi u senat, a probleme mu radi vlastita obitelj: Sestra ga tuži, a žena mu šefuje

Najpoznatiji televizijski doktor otisnuo se u političke vode, ali mu je kandidaturu malo pokvarila sestra koja ga optužuje da joj je prestao plaćati uzdržavanje, na što je ovaj Amerikanac turskog podrijetla uzvratio - protutužbom.

Tek što se dr. Meh­met Oz odlučio ostaviti televizijske karijere i okrenuti se politici kao kandidat za mjesto u američkom Senatu, obećavajući građanima rješavanje problema, morao se uhvatiti u koštac s problemima u vlastitoj obitelji. Počelo je tako da mu je sestra Nazlim javno prigovorila da joj ne isplaćuje 15 tisuća dolara mjesečne rente od dva stana na Manhattanu naslijeđena od pokojnog oca Mustafe, od čega ona navodno živi. Na to je energični dr. Oz uzvratio tako da je protiv sestre podignuo tužbu, tvrdeći da je ne samo koristoljubivo krivotvorila očevu oporuku neposredno prije njegove smrti 2019., nego je i godinama krala milijunske iznose iz očeva imetka i spremala ih na tajne račune u Nizozemskoj, Indiji i na Kajmanskim otocima.

A sve to na štetu druge sestre Seval i njihove majke Sune Oz koja, da stvar bude gora, zahtijeva posebnu skrb jer boluje od Alzheimera. Majka i sestre dr. Oza žive u Turskoj, odakle su se roditelji do selili u Sjedinjene Države kad je Oz bio dječak i vratili se u Istanbul kad je otac otišao u penziju. Fotogenični dr. Oz, vjerojatno najslavniji liječnik na svijetu, čiju je emisiju koja je osvojila čak devet Emmyja redovito pratilo oko četiri milijuna gledatelja, sigurno nije kratak s novcem; imetak mu se procjenjuje na 100 milijuna dolara, a iako od ove godine više ne snima emisiju, i dalje ima niz drugih izvora prihoda, uključujući mjesto kirurga u njujorškoj bolnici.

image

U svojoj je emisiji ugostio i brojne slavne goste.

XPUSJP/BACKGRID UK/PROFIMEDI

Zašto je povukao tako drastičan potez i odlučio se sudski obračunati s rođenom sestrom, teško je reći, jer mu je inače u životu obitelj itekako važna: liječnik je postao najviše zato što mu je i otac bio liječnik, a odluku je donio sa samo sedam godina, u redu za sladoled u Wilmingtonu u Delawareu, gdje su tad živjeli.

"Otac je upitao dečka ispred nas što želi biti kad naraste, a on je rekao da nema pojma. Poslije mi je otac objasnio da ne želi od mene nikad čuti taj odgovor. Možeš željeti biti što god hoćeš i možeš sto puta promijeniti mišljenje, ali uvijek moraš znati što želiš biti”, ispričao je dr. Oz, koji je krenuo očevim stopama pa je 1982. diplomirao biologiju na Harvardu, medicinu završio paralelno sa studijem biznisa, a onda specijalizirao kardiokirurgiju na Columbiji, gdje i danas predaje i gdje ga se nisu htjeli odreći čak i kad ga je, prije nekoliko godina, skupina uglednih medicinara proglasila nadriliječnikom i zahtijevala da ga sveučilište otpusti.

image

S majkom Sunom, koja boluje od Alzheimera, i drugom sestrom Seval.

PRIVATNI ALBUM

U emisiji koju je počeo snimati 2009. dr. Oz je uglavnom poručivao gledateljima da za svoje zdravlje najviše mogu učiniti sami, ispravnom prehranom, s dovoljno sna i tjelovježbom, što je svakako barem do neke mjere istina, ali je pritom promovirao i alternativne načine liječenja i navodno revolucionarne preparate s čudesnim učinkom, a to znanstvena zajednica ne može progutati. Nekoć, doduše, nije mogao ni dr. Oz.

"U mladosti sam vjerovao da tradicionalna medicina ima sve odgovore i ja ih samo moram naučiti", objasnio je jednom. Stavove je promijenio kad je upoznao Lisu Lemole, sadašnju suprugu s kojom ima četvero djece i četvero unučadi. Lisa je vegetarijanka, protivnica GMO hrane i nekih cjepiva te zagovornica nekonvencionalnih tretmana kao što je reiki, koji i sama prakticira. A Oz joj se, prema vlastitim riječima, ne može opirati:

"Kod kuće ja nisam dr. Oz, nego gospodin Oz", priznao je.

Lisa je donekle i zaslužna za njegovu televizijsku karijeru. Kako joj, rekla je, nema ničeg dražeg nego družiti se s mužem i šefovati mu, a to ipak ne može u operacijskoj sali, smislila je TV emisiju u kojoj će on biti zvijezda pred kamerama, a ona njegova producentica. Malko je pripomogla i Oprah Winfrey, koja je u naočitom mladom liječniku s dražesnom obitelji prepoznala zvjezdani potencijal. Emisija je od početka bila hit, posebno kod žena koje su pale i na šarm dr. Oza i na činjenicu da im se netko napokon obraća s empatijom dok raspravlja o zdravstvenim problemima koji ih muče, od pretilosti i loše probave do ozbiljnih bolesti.

image

Slobodno vrijeme voli provoditi s unucima.

PRIVATNI ALBUM

No, uz razborite i medicinske utemeljene savjete, dr. Oz je s vremenom sve češće kao goste u emisiju pozivao sugovornike blagorečeno kontroverznih stavova, kao što je dr. Joseph Mercola koji, prema Ozovim riječima, “propituje sve što mislite da znate o tradicionalnoj medicini i lijekovima”, i pritom sve više inzistirao na čudotvornim napicima poput ketona od maline ili ekstrakta zelene kave koji po njemu tope kilograme, razilazeći se sve očitije od takozvane službene medicine.

Naposljetku su Oza pozvali na red u Odboru za zaštitu potrošača u Senatu, predbacujući mu da promovira preparate i postupke koji nemaju dokazanog učinka na zdravlje i tako obmanjuje javnost.

On se branio da možda samo malo uljepšava istinu, ali zanimljivo je da on sam nikad ne pribjegava tim čudesnim napitcima ili pomodnim dijetama koje preporučuje svojim gledateljima, nego jede mnogo voća i povrća, uvijek pri ruci ima bademe, orahe, borovnice i zelene sokove od krastavca, špinata i jabuka te svaki dan neizostavno vježba i nikad, ali baš nikad ne ide liftom ako postoje stube.

image
PACIFIC PRESS/DDP USA/PROFIM

Na kandidaturu za Senat 61-godišnjeg Oza potakla je pandemija tijekom koje se zalagao za posve drukčiji pristup liječenju i glasno se protivio mjerama.

"U pandemiji sam shvatio da se, kad se pomiješaju politika i medicina, dobije politika, a ne rješenje. Rekli su nam da se zaključamo u kuće i pustimo da se oni gore pobrinu za sve. Kad smo bili pozitivni na virus, rekli su nam da čekamo dok ne budemo tako bolesni da moramo u bolnicu, a da budemo posve jasni, to nije uobičajen medicinski protokol. Elite s vrtovima rekle su onima bez vrtova da ostanu zatvoreni u kući, gdje se virus znatno lakše širi. I ti arogantni ljudi na vlasti zatvorili su nam parkove, zaključali škole, ugasili poslove i oduzeli slobodu", izjavio je dr. Oz u najavi za kandidaturu za Senat pod republikanskim bojama.

Čitajte i: Dr. Oz za Gloriju: Obožavam Hrvatsku

image

Njegovi roditelji koji su se iz Turske preselili u SAD.

PRIVATNI ALBUM

No, koliko god se možda s njim slagali kad je posrijedi pandemija, mnogi republikanci u dr. Ozu vide samo poraz za svoju stranku jer su uvjereni da njihovi glasači ne mogu dati glas muslimanu koji je služio vojni rok u Turskoj, grlio se s Michelle Obama kad mu je gostovala u emisiji, dao podršku transrodnom dječaku i premda se izjašnjava “za život”, zastupa stav da apsolutno postoje situacije kad je pobačaj dopušten.

Doista, može li čovjek koji je s TV ekrana objašnjavao naciji koliko je orgazma godišnje potrebno za dulji život i kako mora izgledati zdrav izmet ući u politiku? Kako je suzdržano komentirala Ozova prijateljica Oprah: "Sad je na građanima Pennsylvanije da odluče tko će ih predstavljati u Senatu".

Linker
19. travanj 2024 00:11