Ostvario je baš sve!

Odlazak najvećeg svih vremena: U mirovini će se napokon posvetiti svojoj mladoj ženi, bebici i - biznisu

Otkrivamo fascinantne detalje iz nevjerojatne karijere i života talijanskog motociklista Valentina Rossija koji u ranim četrdesetima može početi živjeti život o kojemu mnogi mogu samo sanjati...

Motodromima diljem svijeta jurio je poput vjetra, u svojoj domovini Italiji stekao je status božanstva na dva kotača, a u sportske anale upisao se kao najveći motociklist svih vremena - deveterostruki je svjetski prvak, a od toga je sedam šampionskih naslova osvajao u najjačoj i najatraktivnijoj klasi motora od petsto kubika (500cc).


LEGENDA U MIROVINI

Nakon četvrt stoljeća natjecanja Valentino Rossi (41) otišao je u sportsku mirovinu, a hoće li se uz petnaest godina mlađu zaručnicu uspjeti smiriti i postati miran obiteljski čovjek, suprug i otac tek će se vidjeti.


OSOBNO BOGATSTVO

Njegovo osobno bogatstvo američki časopis Forbes procjenjuje na 200 milijuna dolara: bilo bi i znatno veća da 2008. nije morao platiti kaznu od 35 milijuna eura zbog porezne prevare. Poreznici su utvrdili da je državu pokušao prevariti preseljenjem u London i lažnim poreznim prijavama u razdoblju od 2000. do 2004.

image

Privatno se Valetino ima mnogočemu radovati, uskoro mu stiže dijete, a posvetiti će se i privatnom poslu.

JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


ZARUČNICA S MODNE PISTE

Njegova zaručnica Francesca Sofia Novello (28) s kojom čeka rođenje bebice početkom iduće godine poznata je talijanska manekenka: modnim snimanjima i revijama se bavi od svoje šesnaeste godine, a izvanredno studira i pravo. Danas se prije svega smatra influencericom, a njezino osobno bogatstvo procjenjuje se na tri milijuna dolara. Zlatni talijanski par živi u njegovoj vili s prostranom okućnicom u blizini Urbina, Rossijevog rodnog grada.


IZ NAJLJEPŠEG GRADA

Valentino Rossi rođen je 16. veljače 1979. u jednom od najljepših renesansnih talijanskih gradova. Urbino je smješten u pokrajini Marche, a njegovo povijesno središte utvrđeno je snažnom fortifikacijom i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske zaštićene povijesne baštine. Najveća turistička atrakcija je Palazzo Ducale (Vojvodska palača), a Urbino je i jedan od najstarijih sveučilišnih gradova na svijetu: Sveučilište u Urbinu osnovano je 1506. godine.

image

Ljubav prema motorima naslijedio je od svog oca Graziana Rossija.

ALBERTO TERENGHI/IPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


TATIN SIN, MAJKA U STRAHU

Valentino Rossi sin je Graziana Rossija, talijanskog motociklista, koji mu je prenio ljubav prema brzini i natjecanjima. Kako je njegova majka Stefania bila užasnuta činjenicom da joj dijete u vrtićkoj dobi sjeda na motocikl koji mu otac složio u garaži, Valentino se počeo natjecati u kartingu - kao 5-godišnjak je upravljao autom od stotinu kubika. Kako njegova majka nije mogla podnijeti toliki stres, ali niti nije uspjela zaštititi obožavanog sina od opasnosti na stazi kojima ga je otac izlagao, na kraju se od njega razvela. No, i njezin mlađi sin Luca Marini (24) poveo se za primjerom starijeg polubrata i postao profesionalni motociklist.


OBOŽAVA JAPANCE

Premda je karijeru u nižim kategorijama započeo na motociklima talijanskog proizvođača Aprilia od 2000. godine vjeran je - Japancima Hondi i Yamahi. Pod velikim pritiskom talijanske javnosti pokušao je u sezoni 2011./2012. do naslova doći na Ducatiju, ali jednostavno nije išlo.

image

Njegova majka Stefania Palma Various nije mogla podnijeti put kojim je krenuo za što je krivila njegova oca od kojeg se u konačnici i razvela.

ALBERTO TERENGHI/IPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


ZOVITE ME - DOTTORE

Na početku karijere navijači su mu prišili nadimak Rossifumi, jer je obožavao čuvenog japanskog motociklista Norifumija Abea koji je 2007. smrtno stradao u prometnoj nesreći. Zvali su ga i Super Valentino i Doktor, što mu se posebno sviđalo jer je u Italiji "dottore" uobičajen naziv za majstora svog zanata.


SRETAN BROJ

Uvijek je nastupao s brojem 46, s kojim se natjecao i njegov otac i nije ga želio promijeniti niti nakon prvog osvojenog naslova svjetskog prvaka kad mu je za zasluge pripao broj 1.

image

Snimljen na početku svoje karijere, 90-ih u svom domu s ocem.

ALBERTO TERENGHI/IPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


RITUALI

Vozačke čizme obuvao je uvijek dva metra udaljen od motora i to uvijek prvo desno, pa lijevu, baš kao i rukavice koje je oblačio sjedeći priljubljen uz motocikl. - To je moj najvažniji trenutak koncentracije u kojem se mašini obraćam kao živom biću i vizualiziram kompletnu vožnju sa svim zavojima na stazi - izjavljivao je Rossi.


PRIJETNJE SMRĆU

Radikalne španjolske anarhističke skupine zaprijetile su mu smrću 2002. jer je reklamirao španjolsku naftnu kompaniju Repsol čijim metodama poslovanja su se one protivile. Policija je prijetnje ozbiljno shvatila i zbog toga je Valentino Rossi neko vrijeme bio najštićenija osoba u sportskom svijetu.

image

Iako je zaslužio broj 1, broja 46 nikad se nije želio odreći.

JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


LUD ZA NOGOMETOM

Rossi je strastveni navijač talijanskog Intera iz Milana, a najdraži igrač bio mu je argentinski mali zeleni Diego Maradona, čiji je dres na oduševljenje stotinjak tisuća gledatelje nosio na pobjedničkom postolju Grand Prixa u argentinskom gradu Santiago del Estero 2015.


USPJEŠAN BIZNISMEN

Vlasnik je svog privatnog brenda VR46 koji uključuje klub, motoškolu, odjeću, promotivne artikle koji mu donose golemu zaradu. Prema nikad potvrđenoj legendi Rossijevu ideju je kopirao slavni nogometaš Cristiano Ronaldo za razvoj svog brenda CR10. Osim toga u gradu Tavulliji u blizini Urbina Rossi posjeduje lanac pizzerija i slastičarnica koje je brendirao pod nazivom Tavullia 46.

Linker
19. travanj 2024 03:53