srce nije izdržalo

Odlazak legende narodne glazbe: ‘Razmišljao sam zamoliti doktore da me puste kući da dostojanstveno umrem‘

Predrag Živković Tozovac preminuo je u 86. godini života nakon borbe s koronavirusom. Njegovo srce nije izdržalo borbu s virusom i upalom pluća.

Iako se činilo da je pobijedio upalu pluća uzrokovanu virusom covid-19 i spremao se kući, poznati srpski pjevač i skladatelj narodne glazbe Predrag Živković Tozovac, preminuo je u utorak 6. travnja u 86. godini. Mjesec dana proveo je u beogradskoj bolnici KBC ‘Dragiša Mišović', iz koje je prije dva dana pušten kući, no srce nije podnjelo dugu borbu s opakim virusom. Mnogi ga smatraju najvećim gospodinom srpske narodne muzike, a njegove bezvremenske pjesme poput ‘Ti si me čekala (Rujno vino)’, ‘Oči jedne žene’, ‘Jesen u mom sokaku’, 'Mirjana', 'Violino ne sviraj' i danas se rado pjevaju i slušaju.

Još prije nekoliko dana telefonski je kazao medijima kako bi volio da ga lječnici puste doma jer se psihički osjeća loše.

- Stanje poslije primanja kineskog cjepiva mi se stabiliziralo, ali sam sada psihički baš loše, jedva izdržavam u bolnici. Nitko mi ne može doći u posjetu jer je ovo covid bolnica, sa mojom Mimom se čujem samo preko telefona i njoj se jadam. Užasan je osjećaj kada cijeli dan slušate samo pištanje aparata za kisik. Ljudi mi svakodnevno umiru pred očima, to ni puno mlađi od mene ne bi podnjeli. Razmišljao sam zamoliti doktore da me puste kući da dostojanstveno umrem, ali to nije moguće. Niti ja mogu na svoju ruku izaći niti je moguće da bilo tko dođe da me vidi – kazao je pjevač čije tijelo nažalost nije izdržalo iscrpljujuću borbu s virusom i upalom pluća. Mnogi za fatalan ishod ‘optužuju’ Tozovčeve visoke godine jer se pjevač prije nego što je obolio uspio oba puta cjepiti ruskim cjepivom. Apelirao je tada na sve svoje sugrađane da se cijepe i izbjegnu teži oblik bolesti, no iscrpljujuća bolest i upala pluća za njegovo srce bila su fatalna kombinacija.

U tuzi je ostavio voljenu suprugu Emiliju Mimi s kojom je proveo četrdeset godina, a vjenčali su se tek krajem prošle godine, u tajnosti, u svom domu samo uz kumove.

Predrag Živković Tozovac rođen je u Kraljevu 1936.. Otac mu je bio vrsni harmonikaš i uz njega se zaljubio u narodnu glazbu. Oca su mu 1941. ubili Njemci pa je kao desetogodišnjak počeo svirati na svadbama kako bi bi uzdržavao sebe i majku. Popularnost je stekao sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su njegove pjesme iz godine u godinu pobjeđivale na festivalima. Ostvario je i nekoliko filmskih uloga, a bio je poznat i kao veliki ljubimac žena sve dok nije sreo svoju dvadeset godina mlađu suprugu Mimu. Za njihovu ljubav je jednom prilikom rekao - Mima je moja prva ljubav i moj izbor. Naš odnos je više od ljubavi. Ljubav je kratkotrajna bolest, a mi smo u najljepšoj fazi jer smo postali prijatelji koji ne mogu jedno bez drugog.

Linker
17. travanj 2024 03:23