Zaslužio je

Novi uzlet Keanua Reevesa: Vraća se talentiran, ali uvijek kritiziran glumac čiji je život dostojan filmskog scenarija

Premda su mu neskloni kritičari i njegov osebujan stil života umalo pokopali karijeru, zvijezda franšize John Wick popularnija je no ikad. Njegovi obožavatelji, neki novi klinci čiji ukus danas diktira holivudske tendove, ne mogu dočekati početak prikazivanja dugo čekanog četvrtog nastavka legendarne franšize "The Matrix Resurrections" uoči Božića.

Ni trideset godina otkako se proslavio akcijskim hitom “Pakleni val”, holivudski glumac Keanu Reeves (57) ne odustaje od odluke živjeti u vlastitom filmu i prema vlastitim pravilima. Nema vilu na Beverly Hillsu, privatni zrakoplov i “ergelu” automobila izrađenih po narudžbi, nema ni dvadesetak godina mlađu partnericu idealnih tjelesnih proporcija već sjedokosu likovnu umjetnicu Alexandru Grant (48) u kojoj je pronašao srodnu dušu, a obožavatelji ga najčešće viđaju u podzemnoj željeznici kojom se uredno koristi. Na glasu je i kao jedna od najljubaznijih zvijezda: nikad nije odbio snimiti selfie s obožavateljem. Ako se radi o ženi, pristojan je do te mjere da pazi da je ne dodirne tijekom fotografiranja.

Takav je oduvijek: tvrdnje zavidnika da ne grli žene jer se boji tužbi za neprimjereno ponašanje, ne stoje.

Ovih dana poklopit će se okrugla obljetnica snimanja spomenutog filma iz 1991. kojem Keanu Reeves štošta duguje - s početkom prikazivanja četvrtog nastavka legendarne franšize "The Matrix Resurrections" 22. prosinca. Bio je to povod da Independent nabroji njegove značajnije filmove u 36 godina dugoj karijeri i zaključi da je taj rođeni Kanađanin - čiji su preci s očeve strane, Amerikanca s Havaja, bili havajskog, kineskog, engleskog, irskog te portugalskog porijekla, dok mu je majka Engleskinja - najviše podcijenjen glumac svoje generacije.

Čitajte i: Keanu i Winona ipak su u braku? Glumac potvrdio da su se vjenčali na setu prije gotovo 30 godina

image

Novi nastavak Matrixa stiže uoči Božića.

ENTERTAINMENT PICTURES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA


Nepravda zbog Shakespearea

Pretresli su sve loše kritike koje je dobio i zaključili da sve nisu bile opravdane. Točnije, Independent tvrdi da je Keanu Reeves "jedna od najnepravednije klevetanih zvijezda svog doba i glumac s kudikamo raskošnijim talentom nego što tvrde njegovi kritičari". Primjerice, za sporednu ulogu u ekranizaciji Shakespeareovog komada "Mnogo vike ni za što" u režiji Kennetha Branagha (slavni šekspirijanac tumači i glavnu mušku uloga), s Emmom Thompson, Denzelom Washingtonom, Michaelom Keatonom i Kate Beckinsale, jedino je njegova uloga zločestog vojvodinog polubrata 1993. dobila nominaciju za Zlatnu malinu za najgoru sporednu ulogu. Problem kritičarima bio je njegov "prenaglašen" britanski naglasak pri čemu su zaboravili da ga je pokupio od mame rođene u Essexu u ranom djetinjstvu. Sasjekli su ga i zbog glavne uloge u SF filmu "Johnnyja Mnemonica" iz 1995., premda taj projekt gledan iz današnjeg kuta uopće nije loš.

- Iz njegove robotske glume nikad ne biste pogodili da bi trebao biti čovjek od krvi i mesa - raspalio je po njemu New York Times. Jednom prilikom su ga u članku u britanskom časopisu The Modern Review za koji su ga nagovorili pozirati na naslovnici golog torza opisali kao "mladog i glupog". Pritom se zaboravljalo da je riječ o talentu koji s lakoćom može prijeći iz uloge u komediji poput urnebesne ekranizacije popularnog stripa iz 1989. "Billove i Tedove avanture" na ulogu egzistencijalnih samotnjaka i heroja poput mladog i nadobudnog FBI-jevog agenta Johnnyja Utaha u filmu "Pakleni val" gdje je set dijelio s Patrickom Swayzejem.

- Njegova vrsta glume uvijek je bila pomalo neugodna - pokušao je pojasniti fenomen Reeves redatelj filmskog hita Brzina, Jan de Bont, u kojem mu je partnerica bila Sandra Bullock. Naime, Reevesov omiljeni fah nikad nisu bili ”samouvjereni mačo likovi nego čudni, sramežljivi anti-heroji koji imaju kolebljivu i introspektivnu stranu, što ga čini još privlačnijim i intrigantnijim” piše Independent.

image

Od djetinjstva ga život "nije mazio".

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA


Novi početak

Posljednjih godina glumac je oživio karijeru koju su mu umalo upropastili neskloni filmski kritičari te njegov otvoreni prezir prema holivudskom načinu života - zahvaljujući ulozi plaćenog uboijice Johna Wicka u istoimenoj franšizi čiji su nastavci pohrali kino-blagajane diljem svijeta. Neki novi klinci čiji ukus diktira današnje filmske trendove obožavaju ga gledati u ulozi usamljenog osvetnika u ratu protiv brojčano nadmoćnih suparnika: neprijatelji pred njim padaju poput likova u video igri kad god se Wick uhvati oružja. No, publici se to sviđa, ne mogu ga se zasititi. Zato danas nema toga što mu holivudski filmaši ne bi dali a da to zatraži, premda će za mjerila prijestolnice filmske industrije i nadalje ostati čudak s kojim se, eto, mora surađivati kad je toliko popularan.

Razlog njegovog specifičnog ponašanja zacijelo se krije u tragedijama koje je doživio: bilo ih je toliko da ih mnogi, srećom, ne bi iskusili ni u nekoliko života.

- Većina ljudi zna za mene, ali ne zna moju priču. Kad sam imao tri godine, moj je otac napustio obitelj. Patim od disleksije što je moje vrijeme u školi učinilo bolnim, a moje obrazovanje sporim. Moj najbolji prijatelj i kolega River Phoenix se predozirao kad sam imao 23 godine. Upoznao sam djevojku, Jennifer Syme, 1998. godine: bila je to ljubav na prvi pogled. No, naša kćer rođena je mrtva 1999. što je uništilo našu vezu, a 18 mjeseci kasnije Jennifer je izgubila život u automobilskoj nesreći. Zbog toga ne želim ući u ozbiljnu vezu i ne želim imati djecu. Moja mlađa sestra imala je leukemiju, no uspjela je ozdraviti. Donirao sam 70 posto zarade od “Matrixa” bolnicama koje liječe pacijente s leukemijom. Ja sam jedna od rijetkih hollywoodskih zvijezda koja ne živi u vili, nego u hotelima, nemam tjelohranitelje i ne nosim skupu odjeću. Iako imam više od 100 milijuna dolara, vozim se podzemnom željeznicom i uživam u tome. Na kraju se svi možemo složiti da jaka osoba može preživjeti i najgore tragedije i nastaviti uživati u malim stvarima. Bez obzira na to što vas trenutno muči, možete to pobijediti! Život se isplati živjeti!, napisao je glumac prije šest godina.

image

Keanu Reeves u vezi je s Alexandrom Grant.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA


Netipična partnerica

U njegovoj objavi na Facebooku nije stalo da je njegov tata s obitelji održavao povremeni kontakt do Keanuove šeste godine, a onda je zauvijek nestao, što ga je devastiralo.

S majkom i sestrom često se selio: promijenio je četiri srednje škole zbog čega je teško sklapao prijateljstva.

U razedu su ga ismijavali zbog disleksije. Malo je poznato da nikad nije maturirao: obrazovao se sam i izbrusio čitanje na glas (bez toga ne bi mogao postati glumac). Dans nitko i ne pomišlja kako je imao problema sa čitanjem. U međuvremenu je napisao dvije knjige o osobnom putovanju prema svjetlijoj strani života. Objavljene su u izdavačkoj kući njegove životne partnerice Alexandre Grant, američke vizualne umjetnice s kojom je u vezi od 2018. Voli je takvu kakva jest: sjedokosu i bez silikonskih umetaka u grudima koja se u javnosti s njim pojavljuje jednostavno odjevena, gotovo bez šminke.

Glumca se do danas ne povezuje ni sa kakvom aferom, ne niže skandale i gotovo da nema poroke. Njegov imidž u tolikom je raskoraku s branšom u kojoj djeluje da se čini kao da dolazi iz drugog svijeta. Pa ipak, poslije trnovitog životnog puta obilježenog tragedijama, neporočna filmska zvijezda napokon je došla na svoje. Pronašao je publiku koja ga prihvaća i cijeni takvog kakav jest.

Linker
18. travanj 2024 15:59