VELIKO GLORIJINO ISTRAŽIVANJE

Mirna Škrgatić: ‘Razgovor o seksu u našem društvu još uvijek je tabu, ali pomalo postajemo otvoreniji‘

Iako su se od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas stvari promijenile, još uvijek u 2022. postoji mnogo nelagoda i tabua koji se vežu uz teme o seksualnosti, pogotovo ženskoj. Stereotipima unatoč, Gloria je u suradnji se Filozofskim fakultetom pokrenula veliko istraživanje o seksualnim fantazijama, a podršku ovom projektu dale su brojne poznate Hrvatice. Razgovarali smo o seksu.

Je li u tvojoj okolini seks i tema seksualnih fantazija tabu ili otvoreno o tome razgovarate?

Družim se pretežno s ljudima kojima seks nije tabu tema, no ipak postoje određene granice kod razgovora o toj temi.

S kime dijeliš svoje fantazije?

Sa svojim dečkom Miranom, a povremeno i u razgovoru s bliskim prijateljicama.

Kako reagiraju sugovornici kad se dotaknete te teme?

Ovisno o tome o kojim se sugovornicima radi. Rijetko se dotičem teme seksa s ljudima koji mi nisu bliski ili naprosto nisu otvoreni za razgovor o tome.

Drage čitateljice, ako već niste, ispunite anonimni upitnik i sudjelujte u velikom Glorijinom istraživanju o seksualnim fantazijama koje provodimo u suradnji s Filozofskim fakultetom.

Čitajte i: Kad pričamo o seksu, pričamo o kvaliteti, kvantiteti i o pustim željama, otkrila nam je Nevena Rendeli Vejzović

Misliš li da je otvoreni razgovor o seksu, kao što je razgovor o seksualnim fantazijama, još uvijek tabu u našem društvu?

Da, mislim da još uvijek je, ali pomalo postajemo otvoreniji. Od seksualne revolucije s kraja 60ih, promijenilo se puno toga, od same percepcije seksa, seksualnih sloboda, ideje o ženskim pravima i slobodama i općenito modernom poimanju feminizma.

Stvari su se naravno drastično promijenile i kod nas, no svejedno imam osjećaj kako zbog nekih kulturoloških determiniranosti ovoga prostora, posebno zbog još uvijek velikog utjecaja katoličke crkve, stvari još uvijek nisu toliko razvijene i slobodne koliko su primjerice u zapadnoj Europi ili Americi.

U širem kontekstu, recentni primjer Mirele Čavajde zorno govori o tome koliko još nažalost moramo poraditi na ženskim pravima, slobodama i raspolaganju vlastitim tijelom, za koje smo mislili da su nam zajamčene Ustavom.

Čitajte i: Ivana Kindl: Prije su ljudi bili slobodniji u razgovoru o seksualnim temama, danas se sve čini tabuom

O čemu tvoje prijateljice najčešće pričaju kad pričate o seksu?

O orgazmu, te mogućnosti ili nemogućnosti postizanja istoga. Jedna od čestih tema je i libido i njegove promjene vezane uz mjesečni ciklus.

Linker
14. travanj 2024 05:24