DEVEDESET MINUTA STRAVE

Horor film američko-hrvatske filmašice: Sarma, balkanske kletve i legende te Goran Višnjić - sjajan su mamac

Američko-hrvatska filmašica Elizabeta Vidović otkriva kako je režirala horor ‘The Accursed’, u kojem vještice jedu sarmu, a glavne uloge imaju njena kći Izabela i hrvatska filmska zvijezda - njen nesuđeni partner s početka karijere u Hollywoodu.

U američkim kinima odnedavno igra horor “The Accursed” (Prokleti), no iza zastrašujuće priče o vješticama s Balkana, o crnoj magiji, ubojstvu i smrtonosnoj kletvi ne skrivaju se neke opake demonske sile, već skladna hrvatska obitelj Vidović. “The Accursed” je, zajedno s dugogodišnjom prijateljicom i suradnicom Kathryn Michelle, napisala i režirala Elizabeta Vidović, njezina kći Izabela ima jednu od glavnih ženskih uloga, a jedan od izvršnih producenta je suprug i otac Mario.

- Trebao je to biti horor s korijenima u irskoj kulturi, no nakon nekoliko verzija scenarija stala sam i upitala se zašto istražujem nešto o čemu ne znam mnogo, kada imam svoju kulturu koju odlično poznajem - govori Elizabeta Vidović iz svojeg doma u Los Angelesu. Zato njezini likovi u filmu kuhaju sarmu i jedu kukuruzni kruh, pričaju mješavinom jezika koji se govore na Balkanu te slušaju glazbu s ovih prostora. Sve je prilično autentično, osim - balkanske crne magije.

image

Kći Izabela je glumica, majka Elizabeta redateljica i scenaristica, a obje su producentice intrigantnog horor filma

PRESS

- Sve kletve i čarolije u filmu su izmišljene. Namjerno sam zaobišla sve mitove i legende, već smo natprirodne stvari izmislile kako bi odgovarale priči i likovima - kaže Elizabeta.

Rođena u njemačkom gradu Kasselu, gdje su joj u to vrijeme radili roditelji Marko i Ankica Bašić, Elizabeta je djetinjstvo provela u Busovači u središnjoj Bosni. Početkom devedesetih preselila se teti u Chicago, gdje je nastavila slijediti svoj glumački san, a redovito je posjećivala roditelje u domovini. Jedan od tih posjeta promijenio joj je život - na božićnoj zabavi 1998. rodila se ljubav s osnovnoškolskim prijateljem Marijem Vidovićem. Ubrzo su se vjenčali, on se preselio k njoj u Chicago te su dobili kćeri - 2001. Izabelu, a šest godina kasnije Katarinu. Tada su već živjeli u Los Angelesu, u koji su se preselili 2002., jer je Mario dobio ponudu za posao, a i Elizabeta je htjela biti u centru filmske industrije.

image

Elizabeta Vidović na snimanju filma 'The Accursed'

PRESS

I doista, Elizabeta je ubrzo osnovala produkcijsku kuću Almost Normal Productions te počela snimati filmove, a i Izabela je već u ranom djetinjstvu pokazala da se odlično snalazi ispred kamere. Kao sedmogodišnjakinja je već imala svog agenta, a uz manje uloge u TV serijalima “Kosti” i “Zločinački umovi” te veće u sitcomu “Sve o jednom dječaku” i dramskom serijalu “The Fosters”, glumila je i u nekoliko filmova. Primjerice, u akcijskom filmu “Neprijatelj pred vratima” uz Jasona Stathama, Jamesa Franca i Winonu Ryder te u “Čudu” s Julijom Roberts i Owenom Wilsonom.

- Mislila sam da ću nakon srednje upisati filmsku školu, čak sam bila primljena na fakultet koji sam htjela, no u posljednji trenutak sam odustala. Tek smo bili počeli raditi na produkciji filma i shvatila sam da bolju filmsku školu od toga neću dobiti. I nije mi nimalo žao, jer sam producirajući “The Accursed” od samih početaka pa sve do distribucije doista mnogo naučila - otkriva Izabela, koja je u posljednje vrijeme glumila u TV serijalima “Supergirl” i “Zakon i red”.

image

Izabela Vidović dosad je glumila s holivudskim zvijezdama poput Julije Roberts i Jasona Stathana

PRESS

Izabela je, naime, i producentica “The Accursed”, a svatko tko je jednom bio na snimanju filma zna da tijekom dugih radnih dana često bude kreativnih nesuglasica. Zato su majka i kći već na početku odlučile da će na setu biti isključivo - redateljica i glumica.

- Prvi put smo zajedno snimale kada mi je bilo samo sedam godina. Znamo što treba napraviti. No, mami je ponekad teško zatomiti instinkte. Pogotovo na snimanjima kada je radni dan dulji od dvanaest sati. Kad bi vidjela da ne nosim jaknu, a vjetar bi zapuhao ili bi noć postala hladnija, mama bi odmah došla do mene i počela mi govoriti kako se trebam odjenuti da se ne bih prehladila. Morala sam je povući u stranu i reći da prestane, da moramo biti profesionalke - prisjeća se Izabela.

image

Elizabeta i Izabela Vidović na snimanju filma 'The Accursed' s Yancy Butler i Georgeom Harrisonom

PRESS

- Na kraju smo se dogovorile - dodaje Elizabeta - da me na snimanju neće zvati mama, već Beta, kako me zovu suradnici i prijatelji. Toliko smo se uigrale da dobar dio ekipe nije ni znao da smo majka i kći.

Uz Izabelu u filmu glume američke glumice Yancy Butler i Maiara Walsh, ali Elizabeti je bilo bitno da u filmu ima i glumce iz regije, pa je važnu ulogu dobio i hrvatski glumac Goran Višnjić.

- Gorana sam upoznala prije dvadesetak godina. Tek sam bila došla u Los Angeles i prijavila sam se na audiciju za ulogu u “Hitnoj službi”. Trebali su nekoga tko dobro zna hrvatski te sam ušla u finalni krug audicije. Tada je Goran došao kako bi s nama prošao kroz ulogu. Na kraju me nisu odabrali, ali sjećam se kako sam odlazeći s audicije razmišljala kako ću jednog dana snimiti film s Goranom. Zato sam scenarij pisala razmišljajući o njemu kao idealnom glumcu za ulogu Nikole - otkriva redateljica.

image

Skladna obitelj Vidović: otac Mario, kći Katarina, majka Elizabeta i
kći Izabela

PRESS

Nakon što se počeo prikazivati u američkim kinima, “The Accursed” se u SAD-u može pogledati i na zahtjev na iTunes, a uskoro bi trebao krenuti i u distribuciju u Rusiji te po ostatku svijeta.

Mama i kći Vidović već su spremne za nove projekte.

- Već imamo nekoliko napisanih scenarija, komedija i drama - otkriva planove Elizabeta Vidović - a upravo sam završila nešto što sam mislila da nikada neću napisati: ratnu priču koja se događa u Bosni. Namjerno sam izbjegavala takve teme, nisu me privlačile. No, onda sam shvatila da mogu ponuditi drugačiju, žensku perspektivu te sam napisala scenarij inspiriran životom moje majke.

Linker
25. travanj 2024 21:23