KALORIČNA PROSLAVA U SLANOM

Dvije važne obljetnice Gorana Milića: pola stoljeća karijere proslavio serijalom, a 75. rođendan - japanskim vjetrom!

Legendarnom televizijskom uredniku i novinaru Goranu Miliću najljepši rođendanski dar su želje za dobro zdravlje, nakon što je u dubrovačkoj bolnici pobijedio upalo pluća prouzročenu Covidom-19.

Slavili smo u dobrom društvu uz bogatu trpezu: pileću juhu s knedlicama, ramstek s friganim patatinama, odojak, japanski vjetar, moj omiljeni kolač sa šlagom, te slanu štrudlu od sira. Kad sam navečer zbrojio unos kalorija toga dana ispalo je da mi je 75. rođendan bio vrlo kaloričan - smije se Goran Milić, koji će 24. siječnja 2021. pamtiti po unosu rekordne 4200 kalorije - dvostruko više od dozvoljenih.

Legendarni televizijski novinar, naime, početkom siječnja, nakon 16 dana provedenih na Infektivnom odjelu dubrovačke Opće bolnice, gdje je smješten na Božić zbog upale oba plućna krila prouzročene koronavirusom, otpušten je kući, a od posljedica bolesti oporavlja se dugim šetnjama uz obalu mora u Slanom. Ondje je proslavio i rođendan, a među stotinjak čestitara najviše je bilo želja za dobro zdravlje.

Goran Milić u bolnici, bori se s koronavirusom: ‘Kažu da sam ja ipak u rizičnoj skupini‘

Šetnjama u Slanome oporavlja se od koronavirusa

"Situacija je bila dramatična, ali se na kraju sve dobro završilo. Supruga Ana i ja smo se istodobno razboljeli, no ona je nakon nekoliko dana bila dobro, a meni se situacija počela komplicirati pa sam završio u bolnici. Simptomi zapravo nisu bili strašni: nisam osjećao bolove, nisam izgubio osjetila okusa i mirisa, a ni temperatura nije bila visoka... No, s tako teškom upalom pluća nikad se ne zna i zapravo me ta neizvjesnost najviše mučila", govori Goran Milić, koji je bio svjestan da zbog životne dobi spada u rizičnu skupinu. A nakon povratka kući najviše uživa u šetnjama s pudlom Bonom, koji se najviše razveselio njegovom povratku i otada se ne odvaja od njega.

Presretan je i što je iz udobnosti vlastitog doma mogao pratiti televizijsku premijeru svog petodijelnog dokumentarnog serijala "What’s Up America" koji se u udarnom terminu ponedjeljkom od 18. siječnja prikazuje na na Prvom programu HRT-a. "Kako zbog restriktivnih mjera u pandemiji koronavirusa nismo mogli putovati, angažirali smo američku ekipu, a dio intervjua snimili smo putem videoveze iz Zagreba", dodaje Milić. Prva epizoda tematizira lanjske predsjedničke izbore, druga je posvećena utjecaju pandemije na američko društvo, treća je posvećena ekonomiji, a posljednje dvije govore o američkom pravosudnom sustavu te o hrvatskoj zajednici u SAD-u. Zapravo nas je zanimalo koliko se slika Amerike u protekla četiri desetljeća promijenila i je li to i dalje obećana zemlja za njezine stanovnike", kaže Milić, koji je prije četiri desetljeća bio TV dopisnik iz SAD-a i redovito prati tamošnju političku, kulturnu i društvenu situaciju.

image
Goran Milić i supruga u isto su se vrijeme borili s koronavirusom
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Optimizam mu nije ulijevala ni činjenica da su neki njegovi vršnjaci završili na respiratoru, poput sarajevskog književnika Abdulaha Sidrana, dok političaru Anti Kovačeviću, nažalost, nije bilo spasa.

"Što se oporavka tiče, sve ide prema planu. Svakodnevno i dalje mjerim razinu kisika u krvi, liječnici su mi rekli da je to najvažnije, ali više ne uzimam nikakve lijekove. U bolnici sam izgubio par kilograma, ali sam to sve dosad nadoknadio", nastavlja Milić, koji se zbog visokog tlaka i povišenog šećera u krvi lani podvrgnuo strogoj dijeti te sa 122 kilograma došao na sadašnjih 98. To je, kaže, njegova idealna težina s kojom se najbolje osjeća, a s obziroim koliko muke ga je koštala dijeta mršavljenja, jako će pripaziti da ga ne zamete japanski vjetar te da njegova kućna vaga ikad više pokaže trocifrenu brojku.

Linker
11. travanj 2024 10:03